to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναξιόπιστη υπερδύναμη

Ο Τραμπ συμπαρασύρει τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ


Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει τα ρεκόρ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτές τις ημέρες συμπληρώνει έναν χρόνο στον Λευκό Οίκο. Ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις σφυγμομετρήσεις, παρασύρει μαζί του στα τάρταρα και τη διεθνή εικόνα της Ουάσιγκτον.

“Η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μετατοπίζεται” είναι το συμπέρασμα της εταιρίας Gallup στη φετινή παρουσίαση της ετήσιας κατάταξης των χωρών που διεκδικούν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ΗΠΑ όχι μόνο χάνουν φέτος την πρώτη θέση από τη Γερμανία, αλλά κατακρημνίζονται στη σχετική κατάταξη με αποτέλεσμα να υστερούν πλέον σε δημοτικότητα απέναντι και σε χώρες όπως η Κίνα.

Ποτέ άλλοτε ο “πλανητάρχης” δεν είχε τόσο λίγους θαυμαστές. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο ο Τραμπ κατόρθωσε να ρίξει τη δημοτικότητα της χώρας από το 48% της περιόδου Ομπάμα σε ένα πρωτοφανές 30%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για τις ΗΠΑ στα δέκα χρόνια που το Gallup μετρά με αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια δημοτικότητα πραγματοποιώντας χωριστές μετρήσεις σε 134 χώρες.

Η φετινή έκθεση μοιάζει βγαλμένη μέσα από τους χειρότερους εφιάλτες της αμερικανικής διπλωματίας. Η προσέγγιση “Πρώτα η Αμερική” και η αλλοπρόσαλλη, εμπρηστική και επιθετική εξωτερική πολιτική Τραμπ μπορεί να ικανοποιούν ένα μέρος του εσωτερικού ακροατηρίου, αλλά προκαλούν εμφανή απέχθεια στο εξωτερικό.

Έτσι η αναξιόπιστη υπερδύναμη του μεγιστάνα των ακινήτων υποχωρεί πλέον στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης παρακολουθώντας τη Γερμανία και την Κίνα να την ξεπερνούν με τα ποσοστά δημοτικότητάς τους να αγγίζουν φέτος το 41% και το 31% αντιστοίχως. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία ακολουθεί με 27%.

Απέχθεια στους συμμάχους

Στις περισσότερες από τις μισές χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα -65 από τις 134- η δημοτικότητα των ΗΠΑ κατέρρευσε στον ένα χρόνο προεδρίας του Τραμπ καταγράφοντας υποχώρηση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες θα συναντήσει κανείς ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη δυτική Ευρώπη και τη νότια Αμερική.

Στη Βρετανία, η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 26 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Μόλις το ένα τρίτο των πολιτών της χώρας εγκρίνουν την προεδρία Τραμπ, ενώ το 64% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη γι' αυτήν. Δραματική κατάρρευση σημειώθηκε επίσης στον Καναδά και τη Λατινική Αμερική. Το 49% δημοτικότητας επί διακυβέρνησης Ομπάμα μετατράπηκε έπειτα από έναν χρόνο Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε 24%.

Μέσα στο ίδιο διάστημα η δημοτικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% σε μόλις τέσσερις χώρες: τη Λευκορωσία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και τη Λιβερία. Μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρωσία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και χώρες της κεντρικής Αφρικής. Η έρευνα του Gallup είχε πραγματοποιηθεί άλλωστε πριν ο Τραμπ εκφράσει τη γνώμη του για τις “χώρες απόπατους” της κεντρικής Αμερικής και της Μαύρης Ηπείρου.

Η εταιρία Gallup σημειώνει στην ανάλυσή της ότι η Κίνα, που έχει πια ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εμπορικές συναλλαγές σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, “ενδεχομένως να βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο”. Δεν είναι μόνο ότι η δημοτικότητά της ξεπερνά εκείνη της Ουάσιγκτον κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Οι αρνητικές γνώμες είναι σαφώς λιγότερες φτάνοντας μόλις το 35%.

“Είναι πολύ πρόωρο να συμπεράνουμε αν η εξωτερική πολιτική του 'Πρώτα η Αμερική' έχει πετύχει ή αποτύχει" σημειώνει μάλλον διπλωματικά η εταιρεία. “Ωστόσο είναι σαφές ότι πολλές συμμαχίες και συνεργασίες που η διακυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές ενδεχομένως να βρίσκονται σε κίνδυνο” προσθέτουν οι αναλυτές της Gallup.

Δημοσκοπικό ναδίρ και στο εσωτερικό

Δεύτερη έρευνα της Gallup δείχνει την ίδια στιγμή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας από τους πιο αντιδημοφιλείς Προέδρους στη νεότερη αμερικανική ιστορία. Η δημοτικότητά του αυτή την εβδομάδα δεν ξεπερνά το 39%. Ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του, η δημοτικότητα του Μπάρακ Ομπάμα βρισκόταν στο 50%, του Μπιλ Κλίντον στο 54% και του Τζορτζ Μπους στο 83%.

Αλλά και η μέση δημοτικότητα του Τραμπ μέσα στη χρονιά που πέρασε κυμάνθηκε στο επίπεδο του 39% σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Ακόμη και ο Τζέραλντ Φορντ, όταν ανέλαβε την προεδρία στο “τοξικό” πολιτικό σκηνικό που άφησαν πίσω τους το Γουότεργκεϊτ και η παραίτηση Νίξον, ξεπερνούσε με άνεση τα επίπεδα του 40%.

Ο Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2017 έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που διέθετε ποτέ νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ένα γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην οριακή εκλογή του. Εκείνο όμως που θα προβληματίζει έντονα το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι η παγκόσμια αντιδημοτικότητα των ΗΠΑ, αλλά η αισθητή μείωση των υποστηρικτών του Τραμπ ακόμη και στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του - τους λευκούς Αμερικανούς της υπαίθρου και τους εργάτες των αστικών κέντρων.

Αν η δημοσκοπική κατρακύλα συνεχιστεί, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει μάλλον να προετοιμάζονται για συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μια συντριβή που πιθανότατα θα οδηγήσει και στην απώλεια της πλειοψηφίας τους στο Κογκρέσο. Κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει ότι το δεύτερο μισό της θητείας Τραμπ θα είναι ακόμη πιο ταραγμένο από το πρώτο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)