to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 21.12.2016

Κοινωνία

Αναβρασμός στον χώρο του Τύπου: Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους απλήρωτους εργαζόμενους

Συνεχίζεται η απεργία στον ΔΟΛ - 24ωρη στον ΠΗΓΑΣΟ - Προς κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου


 

Πριν ακόμα γίνει αντιληπτό τι συνέβη με την κατάρρευση του ΔΟΛ, νέο μέτωπο ανοίγει στην πλευρά του Πήγασου του ομίλου Μπόμπολα, που εκδίδει τις εφημερίδες «Έθνος», «Ημερησία», «Goal News», κατέχει τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και πολλά περιοδικά («Elle», «TV Zapping», «Car & Driver», «Ιδανικό Σπίτι» κ.ά.) και πάλι με κινητοποίηση των εργαζομένων.

Με καθυστερούμενες αμοιβές που φτάνουν τους τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι κήρυξαν 24ωρη απεργία από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το απόγευμα διεκδικώντας δεδουλευμένα και δώρο Χριστουγέννων. Η επιχείρηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για καταβολή χθες μιας δόσης από τα χρεωστούμενα, λόγος για τον οποίο κηρύχθηκε η απεργία. Έτσι σήμερα θα λείπουν από τα περίπτερα δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας: “Τα Νέα” και το “Έθνος”. Και βέβαια οι άλλες εφημερίδες του Πήγασος.

Πλάνο 100 απολύσεων και περικοπών κατά 20% των μισθών

Όπως έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση της εταιρείας έχει επεξεργαστεί πλάνο προκειμένου να περικόψει το κόστος λειτουργίας, εάν γίνει δυνατόν, ακόμα και στο μισό. Το πλάνο περιλαμβάνει μειώσεις αποδοχών περί το 20% για όσους συνεχίσουν να εργάζονται, αφού στις προθέσεις είναι να προχωρήσουν σε απολύσεις 100 εργαζομένων. Όλα αυτά βέβαια ενώ οφείλονται δεδουλευμένα και δώρο Χριστουγέννων.

Νέα 24ωρη στον ΔΟΛ

Στον ΔΟΛ αποφασίστηκε και νέα 24ωρη απεργία, καθώς κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν αρχίσει να μαζεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και το κτήριο της Μιχαλακοπούλου σταδιακά αδειάζει.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, που «δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες του, αφορούν πρώτα τους εργαζόμενους» εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως σημειώνει, «αφορούν επίσης τα προβλήματα λειτουργίας μιας δημοσιογραφικής φωνής που παραδοσιακά στεκόταν στο πλευρό των δημοκρατικών εξελίξεων και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Όπου κλείνει μια πηγή ενημέρωσης, ανοίγει μια σοβαρή πληγή στο σώμα της δημοκρατίας. Στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ οφείλουμε όλοι οι δημοκράτες να σταθούμε δίπλα τους».

Σύσκεψη των τραπεζών σήμερα για τον ΔΟΛ

Σύσκεψη των τριών τραπεζών που έχουν δανείσει την επιχείρηση -Alpha, Εθνική, Πειραιώς- έχει οριστεί για σήμερα προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα διαχειριστούν την εταιρεία, δεδομένου ότι τα χρέη της κυμαίνονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και υπάρχει περίπτωση να περιέλθει στα χέρια τους. Η σύσκεψη αυτή συνδέεται και με τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά των εργαζομένων να αποδεσμευθούν λογαριασμοί του ΔΟΛ προκειμένου να καταβληθεί έστω ένα δεκαπενθήμερο στους εργαζόμενους από τα χρεωστούμενα.

Σε μακροσκοπικό επίπεδο εκκρεμεί εκ μέρους του ΔΟΛ κατατεθειμένο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που περιλαμβάνει μείωση των θέσεων εργασίας, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 300, αλλά και σημαντικό κούρεμα των χρεών. Οι τράπεζες, σήμερα ή στο άμεσο μέλλον, θα κληθούν να απαντήσουν εάν κρίνουν το πλάνο αναδιάρθρωσης αξιόπιστο ή όχι, με ποιους όρους και με ποιους μετόχους, εάν υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής. Ήδη με τον νέο πτωχευτικό κώδικα οι τράπεζες έχουν διευρυμένες εξουσίες και πιο αποφασιστικό ρόλο για το μέλλον των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μετά από καθυστέρηση πληρωμών ενός και πλέον μήνα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το προσωπικό των πρακτορείων διανομής Τύπου

Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να επανέλθει η κανονικότητα στις πληρωμές και να υπογραφούν νέες ΣΣΕ

Εν τω μεταξύ, όχι χωρίς σημασία είναι η κίνηση του προσωπικού των πρακτορείων διανομής Τύπου να διαμηνύσει ότι βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα μετά από καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα στις πληρωμές. Μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Διανομής ανακοινώθηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να επανέλθει η κανονικότητα στις πληρωμές, να υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και να αποτραπούν οι όποιες προσπάθειες για ατομικές συμβάσεις που προωθούνται από την εργοδοσία.

 - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)