to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 14.03.2019

Διεθνή

Αναβολή του Brexit ως τις 30 Ιουνίου ψήφισαν οι βρετανοί βουλευτές

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά την πρόταση της Τερέζα Μέι να ζητήσει μια παράταση 3 μηνών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έως την 30η Ιουνίου.Οι βουλευτές «αποδέχονται η κυβέρνηση να αναζητήσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» για μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit.


(εδώ η ζωντανή μετάδοση από τον Guardian)

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, οι βουλευτές αποφάσισαν την αναβολή του, με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά.

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ του να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αναβολή για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, όπως επίσης τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας επί της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας το σχέδιο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά την πρόταση της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει μια παράταση τριών μηνών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έως την 30η Ιουνίου. Βάσει της πρότασης, οι βουλευτές «αποδέχονται η κυβέρνηση να αναζητήσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» για μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit.

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εφόσον οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζας Μέι, την οποία απέρριψαν δύο φορές, την οποία, ωστόσο, η ίδια αποφάσισε να τους υποβάλει εκ νέου προς ψήφιση έως την 20η Μαρτίου.

Εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου, η αναβολή θα προβλέπεται να διαρκέσει πέραν της 30ης Ιουνίου και η χώρα θα συμμετάσχεις στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, προειδοποιεί η Τερέζα Μέι.

Αυτό το σενάριο μιας μακράς αναβολής θα παρέτεινε την αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί η Βρετανία από τότε που ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016. Θα μπορούσε να σημάνει, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει Brexit, επέμεινε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, που φαίνεται πως υπολογίζει πολύ σε αυτήν την απειλή για να φέρει με το μέρος της τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της και τους βουλευτές του μικρού κόμματος DUP, του συμμάχου της στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, οι βουλευτές απέρριψαν με ψήφους 314 έναντι 312 μια τροπολογία που προέβλεπε να δοθεί στο κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα, ενώ καταψήφισαν, με ψήφους 318 έναντι 302, την τροπολογία του Εργατικού Κόμματος που τους ζητούσε να επιδιώξουν τη συναίνεση για μια συμφωνία για το Brexit.

Επίσης, απέρριψαν την τροπολογία που προέβλεπε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, με ψήφους 334 κατά έναντι 85 υπέρ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επικρίθηκε από πολλούς βουλευτές, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διότι δεν στήριξε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια αναβολή του Brexit θα δώσει στους βουλευτές «τη δυνατότητα και την ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

Εκπρόσωπος Μέι: Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία για το Brexit

Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης συμφώνησαν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, προτού οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του να επιδιώξουν μια αναβολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε από κοινού να εντείνει την αποφασιστικότητά του προκειμένου να εργαστεί ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της εξασφάλισης της στήριξης για μια συμφωνία» είπε ο εκπρόσωπος τύπου.

Διαβάστε ακόμη τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πριν τη σημερινή ψηφοφορία με το παραπάνω αποτέλεσμα, μετά τη χθεσινή καταψήφιση για δεύτερη φορά της συμφωνίας EE και Ηνωμένου Βασιλείου από τη Βουλή των Κοινοτήτων: 

Μπαρνιέ: «Επιδεινώνεται η αβεβαιότητα» μετά την καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit

Για πιθανότητα μακράς παράτασης του Brexit κάνει λόγο ο Τουσκ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)