to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναβολή των εγκαινίων του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα ανακοίνωσε η Eldorado Gold

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, που ετοίμαζε η Eldorado Gold. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού δηλώνουν ακόμη μια φορά «η Χαλκιδική δεν τα θέλει τα μεταλλεία και θα τα διώξει»


Τα εγκαίνια του εργοστασίου της Ολυμπιάδας είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο με μία λιτή ανακοίνωση οι διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός αναφέρουν πως αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, μέχρι νεοτέρας.

Να θυμίσουμε πως το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο καθώς η εταιρία δεν έχει προχωρήσει στον χαρακτηρισμό των αποβλήτων προκειμένου να εγκριθούν οι απαιτούμενους άδειες. Παράλληλα υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με τα επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, η οποία θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβρη.

Στα εγκαίνια του εργοστασίου είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι και το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Ιερισσού σημειώνει μεταξύ άλλων πως η εταιρία «μέχρι τώρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των Υπευθύνων της Κυβέρνησης. Ψεύδεται και εξαπατά κατά συρροή χωρίς να τιμωρείται για τα εγκλήματα και τις παρανομίες της. Δημιουργεί τετελεσμένα. Κι όσο αυτό συμβαίνει, τόσο της ανοίγει η όρεξη για μεγαλύτερες επιδόσεις στην παρανομία και στην εξαπάτηση».

Της αναβολής των εγκαινίων είχε προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη- συνάντηση στην οποία πληροφορίες ανέφεραν πως η εταιρία άσκησε πίεση για άλλη μια φορά ζητώντας την έκδοση νέων αδειών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται πως έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την Ελληνικός Χρυσός- διαδικασία που προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Το υπουργείο εκτιμά, ακόμη, ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας George Burns σε δηλώσεις του εμφανίστηκε δυσαρεστημένος, σημειώνοντας πως η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει λάβει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας.

Για το θέμα της διαιτησίας υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μία σειρά δημοσιευμάτων. Υπήρξαν και τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που επέκριναν την εν λόγω κίνηση, λέγοντας πως η κυβέρνηση εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και ότι κινδυνεύει μία επένδυσή 2,8 δις. Αντίδραση υπήρξε και από το σωματείο εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που σε ανακοίνωσή του ζητά ξεκάθαρη ενημέρωση το συντομότερο δυνατό από το ΥΠΕΝ σχετικά με τις προθέσεις του και διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο σκηνικό επικοινωνιακού «πολέμου» με στόχο την απόσπαση εγκρίσεων αδειών είχε στήσει η εταιρεία τον Απρίλιο του 2015 όταν εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν με οχήματα της σε μια διαμαρτυρία- «υπερπαραγωγή» έξω από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια στα τέλη Αυγούστου σε σκηνοθετημένες από τα τηλεοπτικά μέσα κινητοποιήσεις στις στοές αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου για ανάκληση των εγκρίσεων τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)