to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 04.04.2016

Διεθνή

Αναβολή της συζήτησης για την τύχη του 'Ασαντ προτείνει η Μόσχα

Το αίτημα για αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ περιορίζει τις προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti


Η Μόσχα προτείνει να αναβληθεί η συζήτηση για την τύχη του 'Ασαντ, είπε ο Ριάμπκοφ προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό ίσως πρέπει να συζητηθεί αργότερα από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη συριακή σύγκρουση.

Παράλληλα ο ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι οι δυτικοί εταίροι της δεν εφαρμόζουν πλήρως τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία. "Όπως σε πολλές περιπτώσεις πριν από την απελευθέρωση της Παλμύρας, έχουμε την αίσθηση ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον εξαρτάται από ορισμένες προτεραιότητες και προτιμήσεις", δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι κυρίως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απορρίπτουν τη Δαμασκό "ως νόμιμο εταίρο γι αυτές ή εκείνες τις πράξεις ή αποφάσεις".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, δυστυχώς, οι δυτικοί συνάδελφοι μας, και όχι μόνο οι Δυτικοί, έχουν τόση εμμονή με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη δαιμονοποίηση της συριακής κυβέρνησης που... αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν πλήρως στις απαιτήσεις των αντίστοιχων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε.

Και οι Κούρδοι στο συριακό παιχνίδι 

Μιλώντας για τις ενδο-συριακές διαπραγματεύσεις, ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι Κούρδοι πρέπει να εκπροσωπούνται πλήρως στον προσεχή γύρο των συριακών συνομιλιών. "Η διαπραγματευτική διαδικασία λίγο πολύ προχωρεί, παρά ορισμένες δυσκολίες και παρά την απουσία των Κούρδων. Αυτό, επί τη ευκαιρία, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και ο επόμενος γύρος πρέπει να διεξαχθεί οριστικά με την πλήρη συμμετοχή της κουρδικής αντιπροσωπείας από τη Συρία". Διαφορετικά, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, "ερχόμαστε σε αντίθετη με εμάς τους ίδιους λέγοντας ότι το μέλλον της Συρίας, ως ενωμένης, ασφαλούς, ακέραιης εδαφικά και ανεξάρτητης χώρας, πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες της".

Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης υπό τον μόνιμο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή της συριακής αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε στο Ριάντ, αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκαν μετά τις συνεδριάσεις στο Κάιρο και στη Μόσχα και αντιπροσωπεία που συγκροτήθηκε μετά τις συνομιλίες στην αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της Συρίας συνήλθαν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 14 Μαρτίου για την επανάληψη των ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων.

Εκπρόσωποι των Κούρδων δεν έλαβαν πρόσκληση για συμμετοχή στις συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)