to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 19.12.2018

Κοινωνία

Αναβολή της δίκης για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά

Αναβολή πήρε η δίκη για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά, τη δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση μετά από αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές (όπου όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι) εναντίον μελών του κινήματος που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού.


Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

To Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η νέα δικάσιμος θα οριστεί από τον εισαγγελέα και θα σταλούν νέες κλήσεις στους κατηγορούμενους.  Η υπόθεση αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής τουλάχιστον 700 ατόμων  που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013, την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό. Η κινητοποίηση αυτή δέχθηκε βίαιη αστυνομική καταστολή  και υπήρξε η αφορμή για την δημιουργία της εν λόγω δικογραφίας. Να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια μέρα γυναίκες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές χτυπήθηκαν βάναυσα, τραυματίστηκαν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Στη δίκη αυτή 26 άτομα  διώκονται (ένας από τους κατηγορούμενους έχει αποβιώσει) με βαρύτατες κατηγορίες, όπως σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α...

«Αγωνιζόμαστε για την προστασία των ζωτικών πόρων του τόπου μας από εξορυκτικά συμφέροντα που δεν έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, άλλα μόνο ανάγκες μετόχων και χρηματιστηρίων. Η ποινικοποίηση αυτού του αγώνα, που εξυπηρετεί τη λογική «επενδύσεις με κάθε κόστος», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια ευνομούμενη πολιτεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χαλκού-χρυσού» επισημαίνοντας πως «στον αντίποδα μιας πολιτικής διαπλοκής δεκαετιών που απέκλεισε την περιοχή μας από ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον στο βωμό της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, διεκδικούμε τα αυτονόητα».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)