to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 16.05.2022

Κοινωνία

Αναβολή δύο εβδομάδων για την «πρεμιέρα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας - 400 ένοπλοι ειδικοί φρουροί θα περιπολούν τέσσερα ΑΕΙ

Χορηγούν δύο εβδομάδες άδεια στους ειδικούς φρουρούς της ΟΠΠΙ, που αναμενόταν να εγκατασταθούν στα ΑΕΙ αύριο 17 Μαΐου, μια μέρα πριν τις φοιτητές εκλογές - Μέχρι να ολοκληρωθεί το εφαρμοστικό διάταγμα των υπ. Παιδείας και Προ.Πο. οι 400 των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενοι από ένοπλους αστυνομικούς - «Μπλόκο» στα κυβερνητικά σχέδια θα προσπαθήσουν να βάλουν οι φοιτητές, ειδικά μετά από τα επεισόδια ακραίας αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ


[φωτογραφία από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς διαμαρτύρονταν για την αστυνομική παρουσία εντός του πανεπιστημίου- 10/5/2022]

«Αναβολή» δύο εβδομάδων για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε τέσσερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας (ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ). «Μουδιασμένη» η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας μετά από τα σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ με την ακραία αστυνομική βία, για τα οποία μάλιστα δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τα κυβερνητικά «έδρανα». Δυναμική απάντηση θα δώσουν οι φοιτητές στα όνειρα της κυβέρνησης για αστυνομία, τουρνικέ, κάμερες και face control στις σχολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φονική επίθεση των ΜΑΤ: Πήγε να παρακολουθήσει μάθημα και βρέθηκε στα Επείγοντα (βίντεο)

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών της ΟΠΠΙ είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών και ολοκληρώνεται αύριο. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα διαμήνυαν πως αύριο Τρίτη 17 Μαΐου επρόκειτο να πιάσουν «δουλειά» οι 400 της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ωστόσο, η «Καθημερινή» μεταδίδει ότι στους ειδικούς φρουρούς θα δοθεί άδεια διάρκειας δύο εβδομάδων και αμέσως μετά πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα:

  1. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  2. Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ)
  3. Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ)
  4. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Η υπηρεσιακή οργάνωση και διάρθρωση, όπως και το ακριβές καθηκοντολόγιο των υπηρετούντων στις ΟΠΠΙ, θα καθοριστεί με εφαρμοστικό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα. Το διάταγμα αυτό θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την προηγούμενη εβδομάδα το ΣτΕ επικύρωσε τα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης απορρίπτοντας την προσφυγή δεκάδων συλλόγων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, εργαζομένων και φοιτητών, που ουσιαστικά ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Eως ότου, πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρωθεί, τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Ετσι, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενοι από ένοπλους αστυνομικούς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (face control), ούτως ώστε να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)