to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 04.05.2022

Διεθνή

Αναβίωση της Διαδικασίας του Βερολίνου για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενθάρρυνε τη Σερβία και το Κόσοβο «να λάβουν μέρος σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία


Την αναβίωση του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι, έκανε λόγο για «μεγάλη βούληση των δύο χωρών για να σημειωθεί πρόοδος».

«Το πρώτο βήμα είναι η αναβίωση της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη συνύπαρξη στα Βαλκάνια και θέλουμε να την προωθήσουμε. Το δεύτερο βήμα είναι το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ. Το έχουμε συζητήσει και γνωρίζουμε ότι αποτελεί ρεαλιστική προοπτική», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Κούρτι. Λίγο αργότερα ακολουθεί συνάντηση του καγκελάριου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στις συναντήσεις συμμετέχει ακόμη ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο γερμανός καγκελάριος επαίνεσε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τη συμμετοχή τους στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλες οι χώρες της περιοχής θα ενταχθούν στην ΕΕ». Σε αυτό το πνεύμα, ενεθάρρυνε τη Σερβία και το Κόσοβο «να λάβουν μέρος σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα τόσο των ίδιων των κρατών όσο και της ευρύτερης περιοχής». Αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου, τόνισε.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι εργάζεται για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για το Κόσοβο και περιέγραψε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του την οριστικοποίηση τεσσάρων σημαντικών συμφωνιών μεταξύ χωρών της περιοχής. Προανήγγειλε μάλιστα και επισκέψεις του στην περιοχή για το δεύτερο μισό του έτους.

Ο 'Αλμπιν Κούρτι από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξή του στη Διαδικασία του Βερολίνου και την κοινή περιφερειακή αγορά εντός ΕΕ, αλλά όχι σε άλλες παράλληλες πρωτοβουλίες εκτός ΕΕ, τόνισε, υπονοώντας τα «Ανοιχτά Βαλκάνια». Ανέφερε δε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου πρέπει να αναγνωριστεί από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε κρατών - μελών της ΕΕ ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της εμφάνισης ζημιογόνων αφηγημάτων και ψευδών συγκρίσεων. Ειδικά σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, τόνισε ότι η χώρα του έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και «τώρα είναι η σειρά της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κοσοβάρος πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας και τις σφαγές στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες του Κοσόβου θυμούνται καλά, από το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Ο 'Αλμπιν Κούρτι κατηγόρησε μάλιστα την Ρωσία ότι δημιουργεί εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια και μίλησε για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ υπογράμμισε ότι για το Κόσοβο δεν υπάρχει εναλλακτική από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)