to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 14.04.2021

Κοινωνία

Αναβάλλεται - για λίγο - η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αναβάλλεται για μικρό χρονικό διάστημα η εγκατάσταση της ΟΠΠΙ που θα μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα - Κλιμακώνεται ο αγώνας των φοιτητών σε Αθήνα και Θεσ/νικη - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 6:30 μ.μ. στην Αθήνα, ενώ οι φοιτητές καλούν αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια (Αθήνα) και στο Αγ. Βενιζέλου (Θεσ/νικη) - «Οπισθοδρομική γυμναστική του υφ. Παιδείας», σχολιάζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Αγ. Συρίγου


Από τις αρχές Μαρτίου είχε προαναγγείλλει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη  την εγκατάσταση των σωμάτων ασφαλείας στα πανεπιστήμια κατά τις πρώτες μέρες του Απρίλη.

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται από τα μέσα Απρίλη λόγω καθυστερήσεων που αποδίδονται στο υπ. Παιδείας.  

Τον αγώνα τους κλιμακώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ελλάδας ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, με την πρυτανεία του ΑΠΘ να βρίσκεται υπό κατάληψη από χθες (13/4) το πρωί. Παράλληλα, οι φοιτητές σήμερα το πρωί απέκλεισαν τις εισόδους και τα κτίρια των σχολών του ΑΠΘ. 

Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου προγραμμάτιζε η κυβέρνηση να εισάγει ολιγομελείς ομάδες της ΕΛΑΣ σε πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η Κατεχάκη επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο υπουργείο Παιδείας, που καθυστέρησε διάφορες νομικές διαδικασίες, ενώ αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως η καθυστέρηση θα είναι προσωρινή.

Άλλες πηγές, ωστόσο, σημειώνουν πως η «καθυστέρηση» αυτή οφείλεται και σε πολιτικούς λόγους: «Θα ήταν πρόκληση την ώρα που σημειώθηκε η εκτέλεση ενός δημοσιογράφου μέρα μεσημέρι από πληρωμένους εκτελεστές, η ΕΛΑΣ να εγκαθίσταται στα Πανεπιστήμια για να αντιμετωπίσει τα …εγκλήματα των φοιτητών». 

Τις αντιδράσεις των φοιτητών προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, καθυστερώντας την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ώστε να τους πιάσει... στην εξεταστική! 

«Ραντεβού» στους δρόμους ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

  • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικοί σήμερα Τετάρτη 14/4 στις 6:30 μ.μ στα Προπύλαια.
  • Ακόμη, αύριο Πέμπτη 15/4 στη 1 μ.μ. πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, για την Αθήνα, και στο Αγ. Βενιζέλου, για την Θεσσαλονίκη.

Αγγ. Συρίγος: «Επαναστατική γυμναστική» οι φοιτητικές καταλήψεις

Σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του MEGA ο υφ. Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, προκλητικά υποστήριξε ότι το κύμα φοιτητικών καταλήψεων συνιστά «επαναστατική γυμναστική». «Ξεκίνησε από το Μετσόβιο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο, μετά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και στο πανεπιστήμιο Πειραιώς» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο υφυπουργός Παιδείας, θέλοντας να λοιδορήσει τους φοιτητικούς αγώνες, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι μπορεί να μην ήταν φοιτητές», που απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. «Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές» έσπευσε να εκτιμήσει.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η οπισθοδρομική γυμναστική του υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου

Για μια ακόμη φορά, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, προκλητικός, αποκομμένος από τον εκπαιδευτικό χώρο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και αποξενωμένος από τους φοιτητές, χαρακτηρίζει «επαναστατική γυμναστική» τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και υπέρ της υγειονομικά ασφαλούς επαναλειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο.

Δεν προκαλεί εντύπωση· ο υφυπουργός αναμασά και παπαγαλίζει τη συντηρητική ρητορική -από τη δεκαετία του 1980- ενάντια σε κάθε διαδήλωση και κινητοποίηση των νέων και των εργαζομένων. Ποτέ εξάλλου η Δεξιά δεν μπόρεσε να κατανοήσει «τι θέλει ο κόσμος και βγαίνει στους δρόμους», σε αυτή τη δίκαιη, αγγελικά πλασμένη κοινωνία (μόνη εξαίρεση αποτελούν οι διαδηλώσεις για το ονοματολογικό της Βόρειας Μακεδονίας).

Στο μεταξύ, η προαναγγελθείσα -από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια «το δεύτερο 15μερο του Απριλίου» (πχ: συνέντευξη στις 8 Μαρτίου) αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο, λόγω των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει αλλά και ως κίνηση τακτικής της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους στη αδιέξοδη σύγκρουσή της με τη νεολαία.

Πληροφορίες: ieidiseis

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)