to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 21.12.2018

Διεθνή

Αναβάλλει ο Ερντογάν την επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα αναβάλει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των μαχητών των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καλωσορίζοντας «προσεκτικά» την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τους στρατιώτες της από την περιοχή.


Η ξαφνική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες της ανέτρεψε έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Επικριτές λένε πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Όμως για την Τουρκία η απόφαση απομακρύνει ένα σημείο τριβής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν μέμφεται εδώ και καιρό τον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ για τη βορειοανατολική Συρία, όπου η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την έναρξη μιας επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG από την περιοχή, την οποία ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή την βδομάδα είπε πως η εκστρατεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όμως σήμερα είπε πως η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τραμπ ήταν ο λόγος να περιμένει.

«Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.. Η τηλεφωνική συνδιάλεξή μας με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και τους αξιωματούχους και οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο», είπε σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.

«Αναβάλαμε τη στρατιωτική επιχείρησή μας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε επί του πεδίου το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποσυρθεί από τη Συρία.»

Ο Ερντογάν είπε πως αυτή δεν είναι μια «περίοδος με ανοικτό τέλος».

Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή της για αυτό που χαρακτηρίζει αργή εφαρμογή μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για την εκδίωξη των μαχητών των YPG από τη Μάνμπιτζ, μια πόλη σε μια κυρίως αραβική περιοχή δυτικά του Ευφράτη.

«Εχουμε τον οδικό χάρτη της Μάνμπιτζ, συζητήσαμε αν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε μέχρι να αποχωρήσουν (οι δυνάμεις των ΗΠΑ)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τόσα πολλά θέματα στα οποία η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη χώρα τον οποίο να μπορούν να καλύψουν επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις.»

Επιβεβαίώνει και ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία θα αναβάλει τη στρατωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος αλλά και τυχόν προβλήματα από "φίλια πυρά" εν μέσω της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή αυτή, επιβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός είπε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν σημαίνει ότι αλλάζουν τα σχέδια της Άγκυρας για τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων μαχητών, τους οποίους θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι το σχέδιο της αποχώρησης των ΗΠΑ θα συζητηθεί τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον.

Επίθεση τζιχαντιστών στην επαρχία Χατζίν

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε σήμερα επίθεση εναντίον θέσεων των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία και ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος των SDF.

Το ΙΚ χρησιμοποίησε παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και δεκάδες μαχητές για την επίθεση κοντά στο χωριό Αμπού Κάσερ στην περιοχή Χατζίν της νοτιοανατολικής Συρίας, όπου οι SDF και ο συνασπισμός μάχονται για την εκδίωξη του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακό του ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, δήλωσε ο αξιωματούχος του SDF, Μουστάφα Μπέλι.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ανέφερε ο Μπάλι σε μήνυμα κειμένου προς το Ρόιτερς.

Ο Μπάλι είπε επίσης πως οι SDF θα αναγκαστούν να αποσύρουν τους μαχητές τους από τη μάχη εναντίον του ΙΚ αν πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα τουρκική επίθεση.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι δύσκολη γιατί οι δυνάμεις μας θα αναγκαστούν αποσυρθούν από το μέτωπο της Ντέιρ ελ-Ζορ προκειμένου να καταλάβουν θέσεις στα σύνορα με την Τουρκία για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση», δήλωσε ο Έλχαμ Άχμεντ, συμπρόεδρος της πολιτικής πτέρυγας των SDF, από το Παρίσι.

Θα σας στηρίξουμε λέει το Παρίσι στους Κούρδους

Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα μπορούσε να υποχρεώσει τον κουρδοαραβικό συνασπισμό να εγκαταλείψει τη μάχη του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να προκαλέσει, εμμέσως, την απελευθέρωση εκατοντάδων αλλοδαπών τζιχαντιστών, κυρίως Ευρωπαίων, που έχουν συλληφθεί στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας.

"Θα είναι δύσκολο να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες επειδή οι δυνάμεις μας θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από τις γραμμές του μετώπου στην (επαρχία) Ντέιρ Εζόρ (σ.σ. το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ) για να λάβουν θέσεις στα σύνορα με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τυχόν επίθεση", είπε η Ιλχάμ Άχμαντ, μία πολιτική εκπρόσωπος του συνασπισμού αυτού.

Η Άχμαντ συναντήθηκε σήμερα με Γάλλους αξιωματούχους για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό της αραβοκουρδικής συμμαχίας.

Οι Κούρδοι, φοβούμενοι μια επίθεση από την Τουρκία, προβάλουν επίσης την απειλή της απελευθέρωσης των εκατοντάδων ξένων τζιχαντιστών που έχουν συλλάβει και κρατούν, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στη Δύση να μην τους εγκαταλείψει. "Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατάμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος", στην περίπτωση που ξεκινήσουν επιχειρήσεις από την τουρκική πλευρά, υπογράμμισε η Άχμαντ.

Ένας άλλος Κούρδος αξιωματούχος, ο Ριάντ Ντραρ, επισήμανε ότι η απελευθέρωση των υπόπτων τζιχαντιστών προφανώς δεν θα γίνει εκ προθέσεως. "Φοβόμαστε ότι το χάος (σ.σ. που θα ακολουθήσει αν υπάρξει επίθεση από την Τουρκία) δεν θα μας επιτρέψει να προστατεύουμε τις κοινότητες όπου βρίσκονται", σημείωσε.

Η τύχη αυτών των τζιχαντιστών που κρατούνται στη Συρία αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί: οι πατρίδες τους δεν επιθυμούν ούτε την απελευθέρωσή τους, ούτε και να τους δεχτούν πίσω.

Οι δύο εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας έγιναν δεκτοί σήμερα από συμβούλους του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την κατάσταση. "Ζητάμε από τους Γάλλους διπλωματική υποστήριξη", είπε η Άχμαντ, εκτιμώντας ότι το Παρίσι "μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Γαλλία για να σταματήσει τις απειλές".

"Ζητήσαμε επίσης οι (γαλλικές) δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην περιοχή, μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση", πρόσθεσε.

Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου διαβεβαίωσαν τους Κούρδους της Συρίας για την αλληλεγγύη του Παρισιού και εξήγησαν ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Γαλλία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει πυροβολικό και αεροσκάφη στην περιοχή της Συρίας. Σύμφωνα με πολλές πηγές, επί του εδάφους βρίσκονται επίσης και μέλη των ειδικών δυνάμεων, όμως η κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)