to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 14.11.2012

Διεθνή

Ανατροπή του Μ. Αμπάς προτείνει ισραηλινό έγγραφο για το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ

Έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ προτείνει την «ανατροπή» του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εάν η Παλαιστινιακή Αρχή υποβάλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ως «κράτος μη μέλος».


Το έγγραφο αναφέρει ότι είναι «η μοναδική επιλογή» εάν οι αποτρεπτικές προσπάθειες δεν επιτύχουν, αν και παραδέχεται ότι το Ισραήλ θα «κληθεί να πληρώσει τις συνέπειες».

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει το αίτημα στον ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί κατά της κίνησης αυτής, λέγοντας ότι ένα ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις.

Το έγγραφο, το οποίο έφτασε στα χέρια του BBC, προορίζεται για εσωτερική χρήση και δεν έχει εγκριθεί από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα το ισραηλινό κανάλι Channel 10 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Λίμπερμαν, σύμφωνα με τις οποίες εκείνος τόνιζε ότι θα εξασφαλίσει την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, εάν εκείνη προχωρήσει στο αίτημα.

Κατά το παρελθόν είχε, μάλιστα, χαρακτηρίσει τον Μαχμούντ Αμπάς ως «εμπόδιο που πρέπει να αφαιρεθεί».

Το έγγραφο αναφέρει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να αποτρέψει τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν το αίτημά τους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα περνούσε μια κόκκινη γραμμή που θα απαιτούσε τη σκληρότερη δυνατή ισραηλινή απάντηση».

Ένα παλαιστινιακό κράτος, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, «θα αποτελούσε ένα μονομερές βήμα που θα συνέτριβε την αντίδραση του Ισραήλ, θα υπονόμευε την αξιοπιστία του και θα έκανε αδύνατη οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από το Ισραήλ» προσθέτει το έγγραφο.


Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)