to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 26.06.2012

left.gr

Διεθνή

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ !

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΛΟΥΓΟ


Αναδημοσίευση από iskra.gr


ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ


Το Κογκρέσο μέσα σε λίγες ώρες υπερψήφισε πρόταση μομφής εναντίον του Φερνάνδο Λούγο. Στη θέση του ορκίστηκε αμέσως ο φιλελεύθερος αντιπρόεδρος Φ. Φράνκο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Λούγο πλήρωσε τη σύγκρουσή του με το δεξιό κατεστημένο της χώρας
 

Τα τανκς μπορεί να μη βγήκαν στους δρόμους της Παραγουάης, αλλά όλοι (πέρα από τους ίδιους τους πραξικοπηματίες) μιλούν για πραξικόπημα.

Οχι στρατιωτικό, αλλά «κοινοβουλευτικό» και «συνταγματικό», το εν λόγω πραξικόπημα έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, όταν το δεξιό κογκρέσο της λατινοαμερικανικής χώρας, μέσα σε λίγες ώρες, στοιχειοθέτησε, κατέθεσε και υπερψήφισε πρόταση μομφής, ανατρέποντας τον αριστερό πρόεδρο Φερνάνδο Λούγο, 14 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και εννέα μήνες πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Νέος πρόεδρος ορκίστηκε άμεσα ο φιλελεύθερος μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο.

 

 Επισήμως, οι γερουσιαστές ανέτρεψαν τον Λούγο με την αιτιολογία πως αυτός «δεν διαχειρίστηκε σωστά» τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. Ο λόγος για τις άγριες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας, όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν διά της βίας να απομακρύνουν 150 ακτήμονες αγρότες από τις εκτάσεις ενός εύπορου γαιοκτήμονα, συγκρούσεις στο πλαίσιο των οποίων έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.

Ωστόσο, για την πλειονότητα των αναλυτών η παραπάνω αιτιολογία αποτελεί απλώς «πρόφαση» και κρύβει πίσω της μια πολιτική μάχη που διεξάγεται μεταξύ του 61χρονου αριστερού προέδρου και του δεξιού κατεστημένου της χώρας (ενός κατεστημένου το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ήδη από την έναρξη της πενταετούς θητείας του, το 2008 (οπότε αυτός έγινε ο πρώτος μη δεξιός πρόεδρος της χώρας έπειτα από 61 χρόνια), ο Φερνάνδο Λούγο είχε να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά καχύποπτο και εχθρικό κλίμα, καθώς όλες οι «εξουσίες» (Κογκρέσο, οικονομικό κατεστημένο, γαιοκτήμονες, ΜΜΕ) πήραν θέση εναντίον του. Πρώην επίσκοπος, ο 61χρονος Λούγο μπήκε στην πολιτική υποσχόμενος να ανακατανείμει τη γη υπέρ των περίπου 87.000 οικογενειών ακτημόνων της Παραγουάης. Ωστόσο, οι μεγαλογαιοκτήμονες της χώρας δεν τον άφησαν να φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάνδο Λούγο αμφισβήτησε τη νομιμότητα της αποπομπής του μετά από ψηφοφορία στο Καγκρέσο, την οποία χαρακτήρισε "αποπομπή της δημοκρατίας" και κάλεσε "σε ειρηνικές διαδηλώσεις" κατά της άδικης απόφασης των βουλευτών.

"Δεν αποπέμφθηκε ο Λούγο, αλλά η δημοκρατία.

Η βούληση του λαού δεν έγινε σεβαστή", τόνισε σε περίπου 500 οπαδούς του που διαδήλωναν έξω από τηλεοπτικό σταθμό της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.

Ο ίδιος κάλεσε τους οπαδούς του να "διαδηλώσουν ειρηνικά", τονίζοντας παράλληλα πως δέχεται "αυτήν την άδικη απόφαση στο όνομα της ειρήνης και της μη βίας".

Ο 61χρονος Λούγο, η αποπομπή και η αντικατάστασή του οποίο από τον αντιπρόεδρό του Φεντερίκο Φράνκο δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής, επισήμανε πως είναι θύμα "κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος".

Λίγες ώρες πριν ο Φράνκο είχε δηλώσει πως επιθυμεί να συζητήσει με τον προκάτοχό του για να εξετάσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας.

Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία, εταίροι της Παραγουάης στον περιφερειακό οργανισμό Mercosur, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο άκουσμα της είδησης περί ανατροπής του Λούγο ξεσηκώθηκε κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό. Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις, κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ενώ εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από Κούβα, Κολομβία, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό. Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκη Ενωση. 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΛΟΥΓΟ,
ο οποίος έγινε στόχος σε επιχειρούμενο «θεσμικό πραξικόπημα»

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης και υποστήριξης προς τον Πρόεδρο της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο, ο οποίος έγινε στόχος σε επιχειρούμενο «θεσμικό πραξικόπημα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της επιστολής:

Η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας, παρακολουθεί, τις τελευταίες μέρες, έκπληκτη το επιχειρούμενο διήμερο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος του δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου Φερνάντο Λούγο. Μια επιχειρούμενη και ταυτόχρονα σκοτεινή υπόθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δεκαεπτά ακτημόνων, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από τις δυνάμεις ασφάλειας, σε μια επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κινήματος «ακτημόνων χωρίς γη» που δεν είχε την έγκριση της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της ολιγαρχίας της χώρας σε βάρος του Προέδρου της.

Ενώνω την φωνή μου μαζί με αυτές όλων των πρόεδρων της Αργεντινής, Βολιβίας, Ισημερινού, Βραζιλίας, Βενεζουέλας και άλλων χωρών, που καταδικάζουν το διήμερο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Βουλή, «καταδικάζοντας» τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο και αφαιρώντας του παράνομα της προεδρική εξουσία.

Η Δημοκρατία έχει στεριώσει για τα καλά στις πολύπαθες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι δικτατορίες με όποιον μανδύα δεν μπορούν να επανέλθουν.

Από την μακρινή δημοκρατική Ελλάδα και τα δυναμικά αντινεοφιλελεύθερα και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στη χώρα μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας σε όλα τα διεθνή φόρα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ώστε η δημοκρατία να αποκατασταθεί άμεσα και το έργο της προοδευτικής κυβέρνησης της Παραγουάης να συνεχιστεί σε αλληλεγγύη και εναρμόνιση με τους αδελφούς λαούς και προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατ. Αμερικής.

Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αλέξης Τσίπρας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)