to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανατροπή και με την οικολογία

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ΜΜΕ συχνά αναφέρονται – και ορθά – στον κόσμο της εργασίας, του οποίου τα δικαιώματα υπερασπιζόμαστε. Πιο σύγχρονο θα ήταν να μιλάμε για τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού και της οικολογίας. Πολύ περισσότερο, που οι άνθρωποι του πολιτισμού αποτέλεσαν την αιχμή μεγάλων και δυναμικών κινητοποιήσεων εναντίον της πολιτικής Μητσοτάκη. Η δε οικολογική διάσταση αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό για την Αριστερά του 21ου αιώνα, που θέλουμε να εκπροσωπούμε στην Ελλάδα και Ευρώπη.


Να μιλήσουμε, λοιπόν, για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), την οποία δεν μπορούμε να τιμήσουμε αυθημερόν με πολλές δράσεις, λόγω σύμπτωσής της με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, αν και ο «πράσινος» πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συνιστούσε συνδυασμό των δύο εορτασμών. Άλλωστε, μπορούν και οι Εκκλησίες να συνεισφέρουν στην σωτηρία της Φύσης, περιορίζοντας την ανθρώπινη απληστία με την διαγραφή  από την Βίβλο της ρήσης  «και κατακυριεύσατε αυτής».  Πρόκειται για προτροπή ιμπεριαλιστική, δικαιολογείται όμως επειδή εγράφη χιλιάδες χρόνια πριν, όταν  η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν συνεπαγόταν απειλή για την ίδια την ζωή στη γη, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μιλήσει για την κλιματική κρίση πριν από χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από το 2007, που καταστροφικές πυρκαγιές είχαν πλήξει την Πάρνηθα, την Πεντέλη και προπαντός την Ηλεία, όπου χάθηκαν 46 ανθρώπινες ζωές, με κυβέρνηση της ΝΔ τότε. 

Αν εξαιρέσουμε κάποιους υπερσυντηρητικούς τύπου Τραμπ και Μπολσονάρο, στον κόσμο σήμερα κοινή είναι η διαπίστωση ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά μεγάλες και μικρές χώρες, το σύνολο του Πλανήτη μας.  Δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι ερημοποιήσεις, ενώ επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης του νερού των θαλασσών και των ωκεανών.  Εξέλιξη, από την οποία   εκτιμάται ότι πολλά νησιωτικά κράτη θα βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα εξαφανιστούν.  

Με άλλα λόγια, χωρίς διακρατικό πόλεμο, όπως αυτός που μαίνεται στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα μειωθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες,  από 193 που είναι σήμερα. Βαρύτατες συνέπειες έχει υποστεί και η Ελλάδα, μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν ιδιαίτερα για την Μεσόγειο, πηγή ζωής για δεκάδες χώρες και λαούς. 
Θυμίζω ότι πρώτη φορά, η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πλήρη καταστροφή μετά την είσοδό της στην πυρηνική εποχή, το 1945, μέσω των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Έργο ανθρώπων η πυρηνική απειλή, την οποία κατήγγειλε από τους πρώτους ο μεγάλος Άλμπερτ Αϊνστάιν, το 1946, αλλά έργο ανθρώπων και η κλιματική κρίση.  Οφείλεται κυρίως  στο κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης των κοινωνιών και των διεθνών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους και την λεηλασία της φύσης. Από την διαπίστωση αυτή πήγαζε πριν χρόνια και το σύνθημα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ «οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».  

Δίκαια, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μιλήσει για «Πράσινη Επανάσταση» και όχι απλά «πράσινη μετάβαση», γιατί ένα βιώσιμο περιβάλλον απαιτεί ριζική αλλαγή τόσο του παραγωγικού όσο και του καταναλωτικού μοντέλου. Δηλαδή, την  νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση  Μητσοτάκη, που φαίνεται ότι επανεκλέγεται, να διαδεχτεί αργά ή γρήγορα  μια μεγάλη και ριζική αλλαγή. Γι’ αυτήν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πολύ πρόσφατα νικηφόρα Αριστερά της Ελλάδας, που σίγουρα θα ανακάμψει από την βαρειά εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)