to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανατολίτικο παζάρι γύρω από 4 σημεία για τους πλειστηριασμούς

Ένα ιδιότυπο ανατολίτικο παζάρι πάνω και στους 4 κύριους συντελεστές του προβλήματος "πλειστηριασμοί" (μεταβατικό στάδιο ως την πλήρη απελευθέρωση, αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα δανειολήπτη και περιουσία ιδιοκτήτη) βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και Τροϊκανών που φαίνεται να έχουν "κολλήσει".


Μπορεί ως τώρα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο επίμαχο αυτό ζήτημα να παραμένει μεγάλη, ωστόσο είναι εμφανής η αναζήτηση ενός συμβιβασμού, ο οποίος τουλάχιστον για την κυβέρνηση θα της δίνει το άλλοθι της "σκληρής διαπραγμάτευσης".

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, τα 4 επίμαχα σημεία τριβών που χωρίζουν την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, είναι:

Πρώτον, το μεταβατικό στάδιο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Η Τρόικα φέρεται να δέχεται ένα -το πολύ- εξάμηνο μεταβατικό στάδιο. Η ελληνική πλευρά πάλι έχει υποβάλει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για διατήρηση για μεγαλύτερο του εξαμήνου χρονικό διάστημα της σημερινής προστασίας (έως και 3 χρόνια) ενώ μια εναλλακτική που έχει εξετάσει προέβλεπε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών (από τις 200.000 ευρώ αξίας προστατευομένου ακινήτου σήμερα, στις 150.000 ευρώ στο α' εξάμηνο του 2014, στις 100.000 ευρώ στο τέλος του 2014 και στις 50.000 ευρώ σε επόμενη φάση).

Δεύτερον, η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, με αυτήν να ανέρχεται σήμερα στις 200.000 ευρώ και με τους δανειστές να μην συζητούν καν για ποσά μεγαλύτερα των 120.000 ευρώ (η κυβέρνηση κάνει λόγιο για 180.000 ευρώ).

Τρίτον, το οικογενειακό εισόδημα ως πρόσθετη προϋπόθεση προστασίας των ιδιοκτητών προσδιορίζεται στις 20.000 ευρώ.

Τέταρτον, η συνολική περιουσία του φορολογούμενου να μην ξεπερνά το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας ως τρίτη προϋπόθεση.

Η ελληνική πλευρά, κατηγορείται για "μαξιμαλισμό" από τους Τροϊκανούς καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία τοποθετεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για μεταβατική περίοδο τριών ετών, χωρίς κριτήριο εισοδήματος (προφανώς αποδέχεται κριτήριο περιουσίας). Εξίσου αρνητική εμφανίζεται η Τρόικα και στο ύψος επί του οποίου θα προσδιοριστούν τα όρια της αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας καθώς της τέθηκε υπόψη το ποσόν των 180.000 ευρώ.

Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της Αυγής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)