to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 02.06.2017

Πολιτική

Μαξίμου: Η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει την καταστροφολογία - Οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου καλώντας τους εταίρους να μην κωλυσιεργούν και «να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού»


«Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου. Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις». Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά την επί τα βελτίω σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ (αναλυτικά, διαβάστε παρακάτω).

 *ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθερή η ελληνική θέση: Καθαρή λύση για το χρέος

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου: «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές. Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία: Ανάπτυξη αντί για ύφεση το α' τρίμηνο

Σε επί τα βελτίω σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα στο α' τρίμηνο εφέτος να καταγράφεται ανάπτυξη 0,4% έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Με βάση επίσης τα προσωρινά στοιχεία, το α' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2016 καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4% έναντι μείωσης κατά 0,1% στην πρώτη εκτίμηση στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση προέκυψε από την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και τα οποία είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Στα επιμέρους μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,7% το α' τρίμηνο εφέτος (έναντι μείωσης 0,7% το α' τρίμηνο 2016) και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1% (έναντι μείωσης 3,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν 11,2% (έναντι μείωσης 10,1% το α' τρίμηνο πέρυσι). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8% (έναντι πτώσης 10,4% το α' τρίμηνο του 2016) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,9% (έναντι μείωσης 10,1%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,8% το α' τρίμηνο 2017 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2016, έναντι μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)