to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 06.08.2014

Διεθνή

Ανασύρουν νεκρούς, μετρούν ερείπια στη Γάζα - Έτοιμο να επεκτείνει την εκεχειρία το Ισραήλ

Τα όπλα έχουν σιγήσει στην Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας - Διατεθειμένο να επεκτείνει την εκεχειρία το Ισραήλ


Πρόσφατες ενημερώσεις: Το άνοιγμα της Ράφα εξετάζουν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία // Να τερματιστεί ο αέναος κύκλος της καταστροφής της Γάζας ζήτησε ο Μπαν Κι Μούν 

21:30 Έτοιμο να επεκτείνει την εκεχειρία το Ισραήλ: Σύμφωνα με δηλώσεις ισραηλινού αξιωματούχου στο Reuters, το Ισραήλ διατίθεται να επεκτείνει την εκεχειρία, η οποία λήγει την Παρασκευή. Δε δήλωσε για πόσες ημέρες, αλλά σύμφωνα με το Al Arabiya, πιθανώς να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα. Δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο της Χαμάς. 

-----------------------------

Η εκεχειρία, η οποία είναι προϊόν αιγυπτιακής και αμερικανικής διαμεσολάβησης, ετέθη σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια 72 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με θέσεις διαμετρικά αντίθετες, οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ένα παιδί γράφει Γάζα 2014 στον μαυροπίνακα ενός βομβαρδισμένου σχολείου στη συνοικία Σουτζάγια της Γάζας

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ολες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα θεωρείται πως ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Το ρεπορτάζ του Euronews από τη Γάζα

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.

Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.

Με αυτοκίνητα και κάρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια.

Στην περιοχή του Μπέιτ Χανούν, ο Ραφάτ αλ-Μάσρι, πατέρας πέντε παιδιών δεν βρήκε παρά ερείπια. "Δούλεψα σαράντα χρόνια για το σπίτι αυτό. Καταστράφηκε τελείως. Δεν έμεινε τίποτε".

Μπέιτ Χανούν: Παλαιστίνιος στα ερείπια του σπιτιού του

Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομία Ταϊσίρ Αμρο.

Ένα γράφημα από το Αλ Τζαζίρα με τον πικρό απολογισμό του πολέμου

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη εδώ και έναν μήνα στη Δυτική Οχθη του Παλαιστίνιου Χοσάμ Καουάσμεχ, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως ο εγκέφαλος της απαγωγής και της δολοφονίας των τριών νεαρών Ισραηλινών τον περασμένο Ιούνιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη "ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων" ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο. Με περισσότερο μαξιμαλιστική διάθεση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν "πιθανότατα" στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να συζητήσουν με την ευκαιρία αυτή "κρίσιμα και περισσότερο μακροπρόθεσμης εμβέλειας θέματα".

"Πώς θα σταματήσουμε αυτές τις ρουκέτες, πώς θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας και πώς θα προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο BBC, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν με την ευκαιρία αυτή "το θέμα των δύο Κρατών".

Διαμαρτυρία έξω από κατάστημα στο Δουβλίνο που πουλά προϊόντα από το Ισραήλ

Οι θέσεις της Χαμάς -  Όρος-βόμβα από το Ισραήλ

Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.

Στο Λονδίνο, βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να εντείνει την πίεση επί του Ισραήλ για την άρση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τους "δυσανάλογους και αντίθετους με το διεθνές δίκαιο", σε εισήγηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παραίτηση της βρετανίδας υφυπουργού Εξωτερικών 

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση χθες της υφυπουργού Εξωτερικών Σαγίντα Ουάρσι, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γάζα, την οποία θεωρεί "ως στερούμενη ηθικού ερείσματος".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)