to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 09.09.2019

Διεθνή

Επικυρώθηκε το νομοσχέδιο κατά του Brexit χωρίς συμφωνία

Ενώ ο Τζόνσον απειλεί με κλείσιμο της βουλής και ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει την παραίτησή του.


Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση --τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση-- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο έγινε νόμος.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παραίτηση βόμβα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.

Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Συστάσεις στην κυβέρνηση να μην παρακάμψει το νόμο του κοινοβουλίου

Τρεις ξεχωριστές συστάσεις να μην αθετήσει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για το Brexit, έλαβε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία και ζητά νέα παράταση στην αποχώρηση, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ προέβη σε μία ασυνήθιστη σύσταση προς τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Κάρολιν Γκούντγουιν δήλωσε ότι «μέσα ή έξω από την ΕΕ, μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται την κυριαρχία του νόμου, ενεργεί κατά τα συμφέροντα του λαού, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αψηφά την κυριαρχία του νόμου και αναζητά την παραβίασή του, υπονομεύει όλο το δικαστικό σύστημα και ανοίγει την πόρτα στην οχλοκρατία και σύντομα στην αναρχία». Η ίδια αναρωτήθηκε πώς μία κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύεται να πατάξει την εγκληματικότητα, όταν η ίδια απειλεί να παραβιάσει το νόμο.

Με αφορμή τα σενάρια που εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ για να επιτύχει την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου, αψηφώντας την απόφαση του κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ - το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας 'Αμπερ Ραντ - συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει το νόμο».

Αλλά και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την ΕΕ, που θα «σαμποτάρει» την αρχική επιστολή για παράταση του άρθρου 50 - την οποία είναι υποχρεωμένος να ζητήσει το Μπόρις Τζόνσον, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο - είναι παράνομο. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα επιδείκνυε καταφρόνηση της δικαστικής αρχής, εάν επιχειρούσε να αιτηθεί μία παράταση και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ζητήσει από την ΕΕ να την απορρίψει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση στο Brexit.

Διαρροές στον βρετανικό Τύπο εμφανίζουν συζητήσεις μέσω μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών των Τόρις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να «παραβιάσει το νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit» στην προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνέντευξή του, η κυβέρνηση να «δοκιμάσει τα όρια» των απαιτήσεων του νομοσχεδίου, αμφισβητώντας στο δικαστήριο την πρόβλεψη της παράτασης. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο δεν θα παραβίαζε το νόμο, αλλά ούτε και θα συμμορφωνόταν με αυτόν. «Θα εξετάσουμε πολύ προσεχτικά, νομικά, τι απαιτεί και τι δεν απαιτεί (το νομοσχέδιο)» είπε χαρακτηριστικά.

Συζητείταιη αναστολή του κοινοβουλευτικού έργου

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση που είχε καταθέσει ο Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και οι ιδιωτικές επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εμπλέκονται στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβούλιου.

Η πρόταση, που εγκρίθηκε με ψήφους 311 υπέρ έναντι 302 κατά, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Αμέσως μετά θα συζητηθεί η πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, για τη σημασία της επιβολής του νόμου Μπεν και την υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με αυτόν, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μην υπακούσει στο νόμο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)