to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:39 | 02.07.2014

Κοινωνία

Αναστέλλουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι των φυλακών - Συνεχίζουν την αντίσταση στο "ελληνικό Γκουαντάναμο"

"Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου αναστέλλουμε τη μαζική πανελλαδική απεργία πείνας που είχαμε ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλίας Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε μέσο.



Η ανακοίνωσή τους τονίζει επίσης: 

"Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε τη κινητοποίησή μας. Αντίθετα ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δε πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στο Δομοκό ούτε πουθενά.

Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν τη Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας. Ας γνωρίζει όμως και το υπουργείο πως απέναντι στην οργανωμένη σιωπή που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσηςαποκρύπτοντας τη ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ που έχει γίνει (4.500 κρατούμενοι απεργοί πείνας), από εδώ και πέρα , αλλάζουμε τα μέσα αγώνα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες μορφές αντίστασης. Ο νοών νοείτω…".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές χτες Τρίτη 1/7, οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι από τότε που έφυγε ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει σταματήσει η απόλυση με όρους και δεν δίδεται καμία άδεια σε κανέναν κρατούμενο. Ζητούν να εφαρμοστούν οι ευεργετικές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών και το δικαίωμα στη συζυγική επίσκεψη.

Οι κρατούμενοι ζητούν τη συμπαράσταση της κοινωνίας στον αγώνα τους ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, οι οποίες αναμένεται να κάνουν δραματικές τις συνθήκες κράτησης. Συνολικά στην απεργία πείνας πήραν μέρος περίπου 4.500 κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, ενώ στον Κορυδαλλό υπολογίζονται σε 1200.

Το ελληνικό Γκουαντάναμο

Στις φυλακές τύπου Γ προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα άδειας, δεν θα έχουν τοδικαίωμα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους ή το δικαίωμα αυτό θα περιορίζεται κατά βούληση από τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει τον ρόλο που σε άλλα καταστήματα έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 

Στις φυλακές αυτές θα μεταβαίνουν κατάδικοι αλλά και υπόδικοι "για βαριά εγκληματική συμπεριφορά", περιλαμβανομένων των διωκόμενων με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. 

Η κράτηση σε φυλακή τύπου Γ -ελάχιστης διάρκειας πέντε ετών- αποφασίζεται από τον εισαγγελέα, καθώς ο ίδιος κρίνει εάν ο κρατούμενος συνιστά απειλή για "την ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη".

***

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις φυλακές “υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ'), τις οποίες προωθεί με νομοσχέδιό του το Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήησε την Τρίτη στο Ξενοδοχείο “Τιτάνια” η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Τμήματα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου, η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιοσύνης Δανάη Κολτσίδα και η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα στην εκδήλωση

Αναλυτικό ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ΕΔΩ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)