to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 10.12.2016

Κοινωνία

Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ - Αναχωρούν τα πλοία από τα νησιά

Την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από απόλυτη πλειοψηφία


Tην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελληνίας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κατόπιν της σημερινής της συνεδρίασης. 

«Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική, έπειτα από διάλογο 18 ημερών» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαιρετίζοντας την απόφαση της ΠΝΟ. «Το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το υλοποίησε πλήρως από την πρώτη στιγμή» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης».

Η συνεδρίαση των μελών της ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι οι ναυτεργάτες είχαν κηρύξει απεργία έως τις 6.00 το πρωί της Κυριακής.  

Αναχωρούν τα πλοία από την Κρήτη - Τι λέει η ΑΝΕΚ για τα επεισόδια

Με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε λίγο μετά τις 12.15 το μεσημέρι από τη Σούδα το πλοίο «Blue Galaxy» μετά τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Στο πλοίο επιβιβάστηκαν 105 μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα - νταλίκες με αγροτικά και άλλα προϊόντα. Η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου εξελίχθηκε απολύτως ομαλά και χωρίς προβλήματα , ενώ εκτός από τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα στο πλοίο επιβιβάστηκαν επιβάτες που είχαν ενημερωθεί για την αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ καθώς και ΙΧ αυτοκίνητα. Το βράδυ θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά και το πλοίο «Ελυρος», το οποίο αναμένεται στη Σούδα περίπου στις εννιά, καθώς εκτελεί ημερήσιο δρομολόγιο από τον Πειραιά.

Αναχωρεί,μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση του από το Ηράκλειο και το πλοίο Blue Horizon με περίπου 120 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα ενώ οι υπόλοιπες που έχουν παραμείνει στο λιμάνι θα μεταφερθούν με άλλα πλοία. Στο μεταξύ με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν οι εκτεταμένες καταστροφικές ζημιές που είχαν γίνει με την φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ κατά την διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Παρασκευής

Τόσο για τα επεισόδια όσο και για τη φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου διενεργεί προανάκριση. Εξ άλλου η ΑΝΕΚ σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση της ανέφερε: «Σήμερα τα εκδοτήρια της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ - Superfast στο λιμάνι του Ηρακλείου έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Πρόκειται για μια άδικη και αναίτια επίθεση. Η ΑΝΕΚ LINES έχει αποδείξει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών όπως και των ναυτεργατών. Είμαστε σίγουροι ότι τα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν τα αιτήματά τους.

Οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων.Και όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να εμπλακούμε σε καμία είδους διένεξη για διχόνοια μεταξύ των πολιτών ή του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Λυπούμαστε που μας εμπλέκουν. Ας κοιτάξουν το όποιο πρόβλημα και όχι να μας στοχοποιούν για να αποφεύγουν το πρόβλημα και τη λύση του».

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ

Μετά από εννιά ημέρες επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, αποφάσισε την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών της κινητοποιήσεων παραμένοντας ωστόσο σε επιφυλακή και «περιμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις από τους κυβερνώντες για την επίλυση των προβλημάτων, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες δηλώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΝΟ, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να επανεξετάσουν την αρνητική συμπεριφορά τους στην αντιμετώπιση των δίκαιων και καυτών αιτημάτων τους και «να κατανοήσουν μια για πάντα ότι οι ναυτεργάτες δεν ζητούν τίποτε νέο αλλά απλά αγωνίζονται να διασώσουν όσα τους έχουν απομείνει μετά τις συνεχείς περικοπές, που δέχτηκε ο κλάδος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Τρόικας και των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων».

Με την ανακοίνωση της η Ομοσπονδία, ξεκαθαρίζει ότι οι γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις, του υπουργού Ναυτιλίας και του υπουργού των Οικονομικών, για το φορολογικό, «λειτούργησαν προς το παρόν ως καταρχήν πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων»

Πάντως, η ΠΝΟ η οποία χαρακτηρίζει την εννιαήμερη απεργία ως «απαρχή νέων αγώνων», διακηρύσσει ότι αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου τους, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

 

 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)