to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:20 | 25.09.2017

Αθλητισμός

«Ανάσταση Λαζάρου» για την ΑΕΚ, 3-2 τον Ολυμπιακό στον ΟΑΚΑ, σ' ένα ντέρμπι που (επιτέλους) δικαίωσε τον ορισμό του

Με επική αντεπίθεση στο τελευταίο ημίωρο ο «Δικέφαλος» του Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε την ανατροπή της... δεκαετίας, επικράτησε 3-2 και παραμένει στην κορυφή


Ολα έμοιαζαν χαμένα για την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός είχε καθίσει αναπαυτικά στην κορυφή της βαθμολογίας, όταν προηγήθηκε 0-2 στο ΟΑΚΑ (22΄ Μάριν, 46΄ Οτζίτζα Οφόε) στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League. Ομως, με επική αντεπίθεση στο τελευταίο ημίωρο ο «Δικέφαλος» του Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε την ανατροπή της... δεκαετίας, επικράτησε 3-2 και παραμένει στην κορυφή. Πρωταγωνιστής της μεγάλης επιστροφής, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που ισοφάρισε με τέρματα στο 64' και το 79', ενώ τη νίκη έδωσε ο αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος στο 89'.

Οι πρωταθλητές πήγαν στο ΟΑΚΑ με την πλάτη στον τοίχο, προερχόμενοι από διαδοχικές μετριότατες εμφανίσεις. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε την ΑΕΚ για πρώτη φορά απόλυτο φαβορί και αυτό επιβεβαιώθηκε (μόνο) στο ξεκίνημα του αγώνα. Μέσα στα πρώτα δύο λεπτά, η Ενωση είχε «πατήσει» τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή και είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Αραούχο στο 1΄. 

Ο Χάσι διόρθωσε την αμυντική ανορθογραφία στέλνοντας τον Ζιλέ να προσφέρει περισσότερες βοήθειες αριστερά, όπου ο Φιγκέιρας είχε προβλήματα εναντίον του Γκάλο. Με την πάροδο του χρόνου ο Ολυμπιακός «ξεφορτώθηκε» την πίεση της ΑΕΚ και της επέτρεψε να έχει την -ανούσια- κατοχή της μπάλας. Στο 22΄ προηγήθηκε από εξαιρετική «λόμπα» του Μάριν μετά από πλάγιο-ασίστ (!) του Οτζίτζα. Αργή η αντίδραση του Βράνιες, καθυστερημένη η επιστροφή του Γκάλο και το αποτέλεσμα ήταν ένα γκολ ερασιτεχνικού επιπέδου, το πρώτο που δέχεται η ΑΕΚ φέτος στις εγχώριες διοργανώσεις. 

Το σοκ ήταν μεγάλο για τους γηπεδούχους και έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν όλα τα σχέδια του Χιμένεθ διαλύθηκαν μέσα στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα του β΄ ημιχρόνου. Στο 46΄ ο Οτζίτζα με εξαιρετικό αριστερό πλασέ από το ύψος της περιοχής έγραψε το 0-2 δίνοντας στους φιλοξενούμενους τεράστιο πλεονέκτημα. 
Στο 64΄ η ΑΕΚ ξαναμπήκε στο ματς με σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλου μετά από ασίστ του Αραούχο (και λάθος του Καπίνο). Σκόρερ για τρίτο συνεχόμενο ματς ο Λάζαρος. Αμέσως μετά, στο 70΄, το ματς διεκόπη λόγω ρίψης δακρυγόνων στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ μετά από συμπλοκές φιλάθλων με αστυνομικές δυνάμεις. Ο,τι χειρότερο για τους γηπεδούχους ηταν η δεκάλεπτη διακοπή, τη στιγμή που προσπαθούσαν να πατήσουν γκάζι για την ισοφάριση. 
Εκείνος όμως που αδυνατούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με φάουλ-δυναμίτη στο 79΄ πέτυχε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του και έστειλε τους οπαδούς της ΑΕΚ στα ουράνια. 
Το κρεσέντο της ΑΕΚ όμως δεν είχε τελειώσει. Στο 89΄ ο Μάρκο Λιβάγια με έξοχη ατομική ενέργεια έδωσε πάσα «πάρε-βάλε» στον Μάνταλο και ο αρχηγός διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Αραούχο, Μάνταλος - Οφόε, Μάριν, Ρομαό, Ζιλέ, Ταχτσίδης
Κόκκινες: Τσόσιτς και Εγκελς (90+5΄)
 

Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (28΄ λ.τρ. Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (90+3΄ Αϊντάρεβιτς), Κλωναρίδης (46΄ Λιβάγια), Αραούχο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι): Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Ρομαό (71΄ Ζντίελαρ), Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά (82΄ Πάρντο), Οφόε, Μάριν (65΄ Σεμπά), Εμενίκε
* Αποβλήθηκε στο 82΄ ο Μπέσνικ Χάσι για έντονη διαμαρτυρία στον διαιτητή
* Αποβλήθηκαν στις καθυστερήσεις οι Τσόσιτς, Ζιλέ για τη μεταξύ τους αψιμαχία 


Χιμένεθ: "Θα ήταν παράλογο να χάσουμε"
 Σε μεγάλα... κέφια ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ μετά τη νίκη 3-2 επί του Ολυμπιακού. Και πως να μην είναι, αφού η ΑΕΚ πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. 

 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ισπανού προπονητή:
 «Η νίκη δεν μας εγγυάται κάτι για το μέλλον, ούτε κι η ήττα θα σήμαινε κάτι. Αυτό που θα κάνω τώρα, είναι να πάω να πιω δυο μπύρες και να σκεφτώ την Αούστρια Βιένης. Το σίγουρο είναι ότι οι Αυστριακοί είδαν το παιχνίδι και δεν θα μας αφήσουν να κάνουμε τόσες ευκαιρίες.
 
Το 0-2 ήταν παράλογο... Στα πρώτα 15 λεπτά το σκορ θα μπορούσε να είναι 4-1, αλλά μία ομάδα με τόσο καλούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ολυμπιακός, είναι ικανή να εκμεταλλευτεί την παραμικρή ευκαιρία. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση. Δεχτήκαμε δύο γκολ από λάθη δικά μας. Με 63% κατοχή και 20 σουτ θα ήταν παράλογο να χάσουμε. 
Στο ημίχρονο τους έδειξα τα στατιστικά. Ηταν καθαρά θέμα ατυχίας. Τους μίλησα, με άκουσαν, νικήσαμε. Ειλικρινά αν δεν είχαμε νικήσει, θα ήμουν πολύ υπερήφανος αφού οι παίκτες μου τα έδωσαν όλα. Η στατιστική μιλάει από μόνη της. Οταν κάνεις τόσες προσπάθειες εντός εστίας απέναντι σε μια ομάδα που έκανε μόλις 4 σουτ και εκτέλεσε μόνο ένα κόρνερ φαίνεται καθαρά ότι ήμασταν ανώτεροι.
Σημείο κλειδί δεν ήταν όταν μειώσαμε εμείς το σκορ, αλλά όταν προηγήθηκε ο Ολυμπιακός δημιουργώντας την πρώτη του ευκαιρία από πλάγιο άουτ. Στα πρώτα δευτερόλεπτα του β΄ ημιχρόνου υπήρξε λάθος τοποθέτηση δύο παικτών, παρότι είχαμε πει συγκεκριμένα πράγματα στα αποδυτήρια, και δεχτήκαμε δεύτερο γκολ. 

Ενα παιχνίδι είναι γεμάτο από διάφορες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν. Εμείς ευτυχώς μετά από πάρα πολλές ευκαιρίες, μπορέσαμε να σκοράρουμε και να κερδίσουμε. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και ήδη σκέφτομαι πώς θα είναι να παίζει η ΑΕΚ με τέτοιο κόσμο στο νέο της γήπεδο. Ο Μπακάκης έπαιξε με πρόβλημα στη μύτη για 15-20 λεπτά, ελπίζουμε να μην την έχει σπάσει. Εδινε δύναμη ο κόσμος.

Στο 2-2 ζήτησα ψυχραιμία γιατί το παιχνίδι το ελέγχαμε. Ηταν στα πόδια μας. Ηταν θέμα χρόνου είτε να σκοράρουμε, είτε να χάσουμε κι άλλες ευκαιρίες! Για εμένα το πιο δύσκολο να ελέγξουμε ήταν το άγχος ή ο υπερβολικός ενθουσιασμός.
Τον Λάζαρο τον είχα γνωρίσει ως παίκτη του Παναθηναϊκού όταν ήμουν την πρώτη φορά εδώ στην Ελλάδα. Μετά από πολλές συνομιλίες μαζί του φτάσαμε σε συμφωνία. Εχει να δώσει πολλά περισσότερα. Ελπίζω να μη νοιώσει υπερβολικό ενθουσιασμό γιατί τότε θα τον ξαναβάλω στη θέση του!»

«Τέλος» ο Χάσι

Παρελθόν θεωρείται ο Μπέσνικ Χάσι από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ήττα από την ΑΕΚ, κυρίως από τον τρόπο που προήλθε, εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πήρε την απόφαση να «τελειώσει» άμεσα τον Αλβανό τεχνικό. 
Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί πολύ σύντομα. Το πιθανότερο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα πάει στο ματς με την Γιουβέντους με τον Χάσι στον πάγκο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του να γίνει εντός των επόμενων ωρών.
Το κλίμα εναντίον του έμπειρου τεχνικού είχε βαρύνει μετά τις δύο ισοπαλίες με Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο, μετά από αυτό που συνέβη στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχίσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)