to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ανατολική Αττική

Οι κύριοι άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση


Στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής το 12ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα λάβει χώρα το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου στο Λαύριο (Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου).

Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνηθεί σε βάθος η παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Ανατολικής Αττικής και να αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων της Ανατολικής Αττικής αλλά και πολλών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Μέσω αυτού του διαλόγου θα αναδειχθούν τα βασικά ζητήματα και οι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής. Οι προτεραιότητες και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη συζήτηση με τους αρμόδιους υπουργούς - εκπροσώπους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση για το τελικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ανατολική Αττική που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του συνεδρίου το απόγευμα του Σαββάτου.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι κύριοι άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι οι ακόλουθοι:

1. Αναθεώρηση χωροταξικού χάρτη - ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών - ολοκλήρωση ανάρτησης κτηματολογίου - επανεξέταση οριοθέτησης ορεινών όγκων - επανακαθορισμός χρήσεων γης - ολοκλήρωση πολεοδομικής οργάνωσης βιομηχανικών περιοχών - οικιστικά προβλήματα - αυθαίρετα.

2. Έργα υποδομής με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης (Μέγα Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος, Κόρμπι, Ασωπός, Αχαρνές κ.ά.), τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων (σχεδόν σε όλη την Ανατολική Αττική επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης με την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή έργων. Εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού), έργα οδοποιίας (προγράμματα τοπικής οδοποιίας και διαδημοτικές οδοποιίες) και η διαχείριση των απορριμμάτων με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης στην κατεύθυνση - λογική της διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης κ.λπ.

3. Αναπτυξιακά έργα (αξιοποίηση Ζώνης Αεροδρομίου, Λιμάνια Λαυρίου - Ραφήνας, επέκταση προαστιακού έως το Λαύριο και τη Ραφήνα, αναμόρφωση συγκοινωνιακού χάρτη της Ανατολικής Αττικής κ.ά.).

4. Πολιτική προστασία - πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που κατ' εξοχήν πλήττεται από πυρκαγιές.

5. Με δεδομένο ότι η Ανατολική Αττική κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρη την Αττική, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση, στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα (αγροτική παραγωγή, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία).

6. Πολιτισμός, αθλητισμός, προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Ανατολικής Αττικής μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων - μνημείων, των παραλιών και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.

7. Κοινωνική πολιτική (ανεργία, φτώχεια, κοινωνική αλληλεγγύη, προσφυγικό - μεταναστευτικό, κοινωνική ένταξη των Ρομά, αστυνόμευση).

8. Επιχειρηματικότητα με λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ανατολικής Αττικής αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

9. Υγεία - εκπαίδευση με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αυξανόμενων αναγκών λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση επιδιώκεται η σύνταξη - κατάρτιση ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου αναπτυξιακού προγράμματος σε βάθος πενταετίας - δεκαετίας, το οποίο θα δρομολογήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής μέσω της αξιοποίησης όλων των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων.

* Ο Πέτρος Φιλίππου είναι αντιπεριφερειάρχης της Ανατολικής Αττικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)