to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Οι εξαγγελίες για τα οικονομικά και αναπτυξιακά σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης χαρακτηρίζουν διαχρονικά την περίοδο της ΔΕΘ. Και ως Θεσσαλονικείς -πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις- ψάχνουμε να διακρίνουμε τον ρόλο και τα έργα της Θεσσαλονίκης σε αυτές τις εξαγγελίες.


Οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης

Η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της οικονομίας δεν δημιουργούνται από ένα μαγικό ραβδί, ούτε μπορεί να τις εξασφαλίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός με μια ωραία υπόσχεση. Έχουν συγκεκριμένες και ουσιαστικές προϋποθέσεις, ξεκάθαρες για την ευρωπαϊκή κοινωνία, που ξεκινούν από τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ισονομία στην κοινωνία και την οικονομία και φυσικά περιλαμβάνουν το δημοσιονομική ισχύ της χώρας, τη γεωπολιτική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας όλων των δομών και λειτουργιών.

Η Ελλάδα πριν το 2015 απείχε μακράν από ένα τέτοιο πλαίσιο, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τη δημοσιονομική χρεοκοπία, τη γεωπολιτική αδυναμία, τη γραφειοκρατία και τον αναχρονισμό στις διαδικασίες, την αδιαφάνεια στην οικονομία και τη διοίκηση, την οικογενειοκρατία, τον νεποτισμό και το ρουσφέτι στην πολιτική, που διευρύνονταν ως λειτουργίες σε οικονομία και κοινωνία.

Στρατηγική και όραμα για τη Θεσσαλονίκη 2015-2019

Η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ με εργώδη και επώδυνη προσπάθεια όλων των πολιτών έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, δημιούργησε ισχυρό δημοσιονομικό πλαίσιο και αποθεματικό δισεκατομμυρίων, συγκρότησε αναπτυξιακή στρατηγική και ενίσχυσε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Η συνεργασία των Βαλκάνιων ηγετών, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Νότου, οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Σύνοδος του Καΐρου, για τα ενεργειακά, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχύρωσαν έναν πολύ πιο ισχυρό ρόλο της Ελλάδας και αποθάρρυναν, διπλωματικά αλλά και στην πράξη, την τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ώστε να λειτουργήσει ως κόμβος, εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός.

Η αναπτυξιακή στρατηγική που συντάχθηκε το 2018, και εγκρίθηκε και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Growth Strategy) στηρίχτηκε στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, στο αναπτυξιακό σχέδιο της Ευρώπης, στην καινοτομία, συνυπολογίζοντας τα θέματα της κλιματικής κρίσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε συγκεκριμένο παραγωγικό αναπτυξιακό  όραμα για τη Θεσσαλονίκη, με εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Πήρε πρωτοβουλίες ολοκλήρωσης υποδομών που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη μητρόπολη (Μετρό και επεκτάσεις, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, οδικές συνδέσεις, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου), χρηματοδότησε την πόλη με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις καθαριότητας, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας,  ενίσχυσε την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την ανθεκτικότητα στην Κλιματική Αλλαγή, με εκατοντάδες εργαζόμενους στη δασοπροστασία,  και προχώρησε παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου (ΔΕΘ, στρατόπεδα Παύλου Μελά, Κόδρα, μουσείο Ολοκαυτώματος, γήπεδο ΠΑΟΚ), αλλά και την  αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλονίκης (Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου, παράκτιο μέτωπο, αναβάθμιση περιοχών από βιομηχανική ρύπανση, οργάνωση βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου).

Βήματα σημειωτόν και όπισθεν από το 2019

Παρόλο που υπήρξε ώριμος σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη και δρομολογημένα έργα το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ανατρέψει και να παγώσει ό,τι βρήκε, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη μετέωρη, χωρίς αναπτυξιακές υποδομές, χωρίς κανένα έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και πληγωμένη από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Στην πανδημία ο Πρωθυπουργός δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την έκρηξη του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όπως δεν άκουσε η κυβέρνηση τη φωνή αγωνίας της αγοράς, των εμπόρων, των βιοτεχνών, της εστίασης, του τουρισμού.

Η πλήρης απουσία της Θεσσαλονίκης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόδειξη της υποτίμησης της Περιφέρειας αλλά και της έννοιας του Σχεδιασμού. Σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης, δεν υπάρχει κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που θα τροφοδοτήσει την τοπική ανάπτυξη και την τοπική αγορά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Και φυσικά ούτε λόγος για έργα ανθεκτικότητας της πόλης στην κλιματική κρίση ενώ αντίθετα η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ποιότητα της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, εδώ και δύο χρόνια, ακούμε αρνητικές ειδήσεις για τη Θεσσαλονίκη:

  • Το Μετρό έχει παγώσει ενώ ετοιμάζεται η απόσπασης των εξαιρετικών ευρημάτων της Βενιζέλου.
  • Καταργήθηκε ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ η διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών Δέλτα Αξιού και Κορώνειας-Βόλβης μεταφέρεται στην Αθήνα.
  • Σταμάτησε το Διαμετακομιστικό Κέντρο Εμπορίου (Logistics) που θα συνέδεε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια.
  • Σταμάτησε η μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμανιού Θεσσαλονίκης και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Ξανασχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025).
  • Ιδιωτικοποιείται η διαχείριση απορριμμάτων και μάλιστα σχεδιάζουν παράλογα παραλόγως το εργοστάσιο να γίνει στον Λαγκαδά, εντός της Ζώνης Προστασίας της λίμνης Κορώνειας.
  • Ιδιωτικοποιείται (ΣΔΙΤ) η Περιφερειακή Οδός με υλοτόμηση τουλάχιστον 70 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, για να κατασκευαστεί το fly over.
  • Αφέθηκε χωρίς διαχείριση το Σέιχ Σου και γενικά τα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης με συσσώρευση καύσιμης ύλης, και έπρεπε να φτάσουμε σε περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς για να κινητοποιηθούν αρμόδιοι και αναρμόδιοι.

Η Θεσσαλονίκη βιώνει την πλήρη απαξίωση από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό φαίνεται και από την ανυπαρξία Γραφείου Πρωθυπουργού και ΥΜΑΘ.

Η επόμενη ημέρα της ΔΕΘ 2021

Η υγειονομική κρίση, τα οικονομικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί, αλλά και η κλιματική κρίση δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι η Θεσσαλονίκη παραπατάει προς τα πίσω. Παρόλες τις μεγάλες κουβέντες για τη Μακεδονία, η διάψευση των υποσχέσεων Μητσοτάκη είναι τραγική.
Μπορεί όμως η κυβέρνηση να ξεφύγει από την πεπατημένη των υποσχέσεων και του κομματικού κράτους; Πόσο καιρό θα κωφεύει στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς της Θεσσαλονίκης; Τελικά χρειαζόμαστε σχέδιο ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ή μια άλλη κυβέρνηση που θα είναι τουλάχιστον συνεπής; Που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει στην επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους ότι δεν θα συνεχίσουν οι εξυπηρετήσεις των ημέτερων; Είμαστε σίγουροι πως η διακυβέρνηση που έχουμε μας αξίζει και αξίζει στη Θεσσαλονίκη;

Πηγή: Περιοδικό Speaknews

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)