to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 24.07.2012

πηγή: https://left.gr/93

Οικονομία

Ανα­πτυ­ξια­κό μέ­τρο το κού­ρε­μα των χρεών των νοι­κο­κυ­ριών

Ανάσα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Του Τά­κη Πε­τρού­λια


Την τε­λευ­ταία τριε­τία, ά­με­σο α­πο­τέ­λε­σμα της κρί­σης ή­ταν η υ­περ­χρέω­σή των νοι­κο­κυ­ριών, κυ­ρίως σε τρά­πε­ζες, σε σύ­γκρι­ση με τα τρέ­χο­ντα ε­πί­πε­δα του ει­σο­δή­μα­τός τους. Τα μέ­τρα που ε­φαρ­μό­ζο­νται συρ­ρί­κνω­σαν δρα­μα­τι­κά τη δυ­να­τό­τη­τα των νοι­κο­κυ­ριών να ε­ξυ­πη­ρε­τή­σουν τα χρέη τους.

Τα νοι­κο­κυ­ριά α­πό την προ­η­γού­με­νη δε­κα­ε­τία εί­χαν α­να­λά­βει δα­νεια­κές υ­πο­χρεώ­σεις α­πό στε­γα­στι­κά δά­νεια, πι­στω­τι­κές κάρ­τες και κα­τα­να­λω­τι­κά δά­νεια που σε ο­ρι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις έ­φτα­ναν μέ­χρι και το 50% του τό­τε ει­σο­δή­μα­τός τους. Τώ­ρα πλέ­ον εί­ναι α­δύ­να­τον να τα ε­ξυ­πη­ρε­τή­σουν.

Ει­κό­να πλα­σμα­τι­κής ευη­με­ρίας

Από το 2000, ό­ταν α­πε­λευ­θε­ρώ­θη­κε η τρα­πε­ζι­κή πί­στη, οι τρά­πε­ζες α­κο­λού­θη­σαν ε­πε­κτα­τι­κή και ε­πι­θε­τι­κή πο­λι­τι­κή στη χο­ρή­γη­ση προϊό­ντων στε­γα­στι­κής και κα­τα­να­λω­τι­κής πί­στης. Τα χα­μη­λά ε­πι­τό­κια και οι χα­λα­ρές δια­δι­κα­σίες χο­ρή­γη­σης τέ­τοιων δα­νείων γρή­γο­ρα τα κα­τέ­στη­σαν ελ­κυ­στι­κά για το κοι­νό. Σε αυ­τό συ­νε­τέ­λε­σε και η Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας, που α­πώ­λε­σε τον ε­πο­πτι­κό και ε­λε­γκτι­κό της ρό­λο με δι­κιά της ευ­θύ­νη.

Η προ­σφο­ρά τέ­τοιας ρευ­στό­τη­τας στην οι­κο­νο­μία α­πο­γείω­σε κλά­δους της, ό­πως ο κα­τα­σκευα­στι­κός και γρή­γο­ρα α­νέ­βα­σε τις τι­μές, π.χ. των κα­τοι­κιών. Επί­σης δη­μιούρ­γη­σε πλα­σμα­τι­κή ει­κό­να γε­νι­κής ευη­με­ρίας, με α­πο­τέ­λε­σμα οι κα­τά κε­φα­λήν κα­τα­να­λω­τι­κές δα­πά­νες να πλη­σιά­σουν τις α­ντί­στοι­χες προ­ηγ­μέ­νων οι­κο­νο­μιών. Δεν ή­ταν λί­γες οι πε­ρι­πτώ­σεις ό­που οι τρά­πε­ζες χο­ρη­γού­σαν στε­γα­στι­κά δά­νεια πέ­ραν του 100% της τρέ­χου­σας α­ξίας των κα­τοι­κιών, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας α­κό­μη και τα συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κά και φο­ρο­λο­γι­κά έ­ξο­δα. Δια­μορ­φώ­θη­κε δη­λα­δή έ­να κα­τα­να­λω­τι­κό μο­ντέ­λο, πέ­ρα α­πό τις δυ­να­τό­τη­τες του κά­θε νοι­κο­κυ­ριού.

Πα­ρ’ ό­λα αυ­τά, το συ­νο­λι­κό χρέ­ος των νοι­κο­κυ­ριών το 2009 υ­πο­λεί­πε­το κα­τά πο­λύ του μέ­σου ό­ρου στην ευ­ρω­ζώ­νη, ως πο­σο­στό του Α­ΕΠ. Τι συ­νέ­βη ό­μως και φτά­σα­με στην υ­περ­χρέω­ση;

Ο βα­σι­κός λό­γος ή­ταν η δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­ση του Α­ΕΠ α­πό τα 260 στα 200 δισ. και η συ­να­κό­λου­θη μείω­ση των ει­σο­δη­μά­των, κυ­ρίως των λαϊκών στρω­μά­των και της με­σαίας τά­ξης, που ή­ταν οι ο­φει­λέ­τες των τρα­πε­ζι­κών προϊό­ντων.

Να ση­μειώ­σου­με ό­τι και α­πό το 2008, στις αρ­χές δη­λα­δή της κρί­σης, οι τρά­πε­ζες α­ντι­με­τώ­πι­ζαν προ­βλή­μα­τα ε­ξυ­πη­ρέ­τη­σης δα­νείων και πι­στω­τι­κών καρ­τών, με α­πο­τέ­λε­σμα να χο­ρη­γούν δά­νεια με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμα με προ­ση­μείω­ση πε­ριου­σια­κών στοι­χείων (α­να­χρη­μα­το­δό­τη­ση). Αυ­τό το έ­κα­ναν προ­κει­μέ­νου να «διορ­θώ­σουν» τις ό­ποιες υ­περ­βο­λές εί­χαν κά­νει στη χο­ρή­γη­ση προϊό­ντων στο πα­ρελ­θόν. Με την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση, α­πό τα μέ­σα του 2009, και την τα­χεία ε­πι­δεί­νω­σή της το 2010-2011, ό­λο και πε­ρισ­σό­τε­ρα νοι­κο­κυ­ριά α­δυ­να­τού­σαν να εκ­πλη­ρώ­σουν τις υ­πο­χρεώ­σεις τους.

Στε­γα­στι­κά δά­νεια στον αέ­ρα

Εμφα­νί­στη­κε ό­μως έ­να νέο ποιο­τι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό. Στα μη ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­να δά­νεια ό­λο και με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό κα­τα­λάμ­βα­ναν πια τα στε­γα­στι­κά, τα ο­ποία στο τέ­λος του πρώ­του ε­ξα­μή­νου του 2012 έ­φτα­σαν πε­ρί­που στο 25%. Έτσι τα νοι­κο­κυ­ριά βρί­σκο­νται προ της ά­με­σης α­πει­λής πλει­στη­ρια­σμών της πρώ­της κα­τοι­κίας τους, τη στιγ­μή που οι τρέ­χου­σες τι­μές τους εί­ναι πο­λύ χα­μη­λό­τε­ρες α­πό την τι­μή που τις εί­χαν α­γο­ρά­σει. Επι­πλέ­ον, α­δυ­να­τούν να που­λή­σουν, προ­κει­μέ­νου να γλι­τώ­σουν έ­να μέ­ρος α­πό το κε­φά­λαιο που α­πο­πλή­ρω­σαν, α­φού δεν υ­φί­στα­ται πια α­γο­ρά κα­τοι­κίας.

Μέ­σα σε ό­λα αυ­τά, α­ντι­με­τω­πί­ζουν και την κα­θη­με­ρι­νή ό­χλη­ση των εισ­πρα­κτι­κών ε­ται­ρειών, που α­να­λαμ­βά­νουν έ­να­ντι προ­μή­θειας την είσ­πρα­ξη των ο­φει­λών, που εν τω με­τα­ξύ έ­χουν ε­κτο­ξευ­θεί α­πό τους υ­ψη­λούς τό­κους υ­πε­ρη­με­ρίας.


Η α­πει­λή των πλει­στη­ρια­σμών

Οι τρά­πε­ζες, κά­τω α­πό την α­νά­γκη τους να θεω­ρη­θούν τα δά­νεια αυ­τά μη ε­πι­σφα­λή α­πό τις ε­λε­γκτι­κές αρ­χές προ­τεί­νουν συ­νή­θως δια­κα­νο­νι­σμούς με χρο­νι­κή ε­πι­μή­κυν­ση της συμ­βά­σεως και δια­φο­ρο­ποίη­ση αύ­ξη­ση του ε­πι­το­κίου (τα ε­πι­τό­κια των δα­νεια­κών συμ­βά­σεων εί­χαν ο­ρι­στεί σε ε­πο­χές με­γά­λου α­ντα­γω­νι­σμού των τρα­πε­ζών, και στο σύ­νο­λό τους ή­ταν πο­λύ χα­μη­λά). Απο­τέ­λε­σμα των δια­κα­νο­νι­σμών εί­ναι μεν χα­μη­λό­τε­ρη δό­ση, αλ­λά το συ­νο­λι­κό πο­σό α­πο­πλη­ρω­μής α­πο­γειώ­νε­ται έως και 50% υ­ψη­λό­τε­ρα α­πό το αρ­χι­κό. Οι νέες μη­νιαίες δό­σεις, στις πλεί­στες των πε­ρι­πτώ­σεων, εί­ναι α­δύ­να­τον να ε­ξυ­πη­ρε­τη­θούν κα­θώς τα ει­σο­δή­μα­τα των νοι­κο­κυ­ριών υ­φί­στα­νται συ­νε­χή μείω­ση, δε­δο­μέ­νης και της υ­περ­φο­ρο­λό­γη­σής τους.

Ορι­σμέ­νες τρά­πε­ζες έ­χουν τιτ­λο­ποιή­σει προ­ε­ξο­φλή­σεις, κυ­ρίως α­παι­τή­σεις τους α­πό στε­γα­στι­κά δά­νεια, και κύ­ριοι των δα­νείων αυ­τών εμ­φα­νί­ζο­νται πια να εί­ναι Funds του ε­ξω­τε­ρι­κού. Τα τε­λευ­ταία έ­χουν προσ­λά­βει με­γά­λα δι­κη­γο­ρι­κά γρα­φεία και ε­ται­ρείες, που προ­τεί­νουν, α­νά­λο­γα με το πο­σο­στό της α­πο­πλη­ρω­μής των δα­νείων, να α­νταλ­λά­ξουν το υ­πο­θη­κευ­μέ­νο α­κί­νη­το των ο­φει­λε­τών, με άλ­λα μι­κρό­τε­ρα και σε υ­πο­δεέ­στε­ρες πε­ριο­χές.

Κα­τά τη γνώ­μη μας, οι προ­τά­σεις αυ­τές ε­κτός του ό­τι εί­ναι εκ­βια­στι­κές εί­ναι και νο­μι­κά προ­βλη­μα­τι­κές. Όπως ό­μως και να έ­χει, το πρό­βλη­μα πα­ρα­μεί­νει και ο κίν­δυ­νος πλει­στη­ρια­σμών πα­ρα­μο­νεύει.

Υπήρ­ξαν α­πό­πει­ρες δια­χεί­ρι­σής του προ­βλή­μα­τος αυ­τού, ό­πως π.χ. ο Νό­μος Κα­τσέ­λη, με α­πο­τέ­λε­σμα να υ­πάρ­ξουν προ­σω­ρι­νές λύ­σεις, α­νε­παρ­κείς ό­μως ως ο­ρι­στι­κή λύ­ση του προ­βλή­μα­τος. Υπήρ­ξαν και προ­ε­κλο­γι­κές προ­τά­σεις ό­λων των κομ­μά­των στις τε­λευ­ταίες ε­κλο­γές. Η ΝΔ, το ΠΑ­ΣΟΚ και η ΔΗ­ΜΑΡ πρό­τει­ναν χρο­νι­κή ε­πι­μή­κυν­ση με δό­ση ό­χι με­γα­λύ­τε­ρη α­πό το 30% του τρέ­χο­ντος ει­σο­δή­μα­τος, πα­ρό­μοια δη­λα­δή πρό­τα­ση με αυ­τήν των τρα­πε­ζών. Οι προ­τά­σεις αυ­τές (ΝΔ-ΠΑ­ΣΟ­Κ-ΔΗ­ΜΑΡ) ξα­να­κού­στη­καν στις προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις, αλ­λά δεν α­πο­τε­λούν, ως φαί­νε­ται, προ­τε­ραιό­τη­τα για την κυ­βέρ­νη­ση.


Οι τρά­πε­ζες μπο­ρούν να ση­κώ­σουν το βά­ρος

Κά­ποιος θα α­ντι­τεί­νει: τι θα γί­νει με τη χρη­μα­τοοι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση των τρα­πε­ζώ­ν; Το πρώ­το που θα πρέ­πει να πού­με ε­δώ, εί­ναι ό­τι τα δά­νεια αυ­τά εί­ναι ή­δη ε­πι­σφα­λή και οι τρά­πε­ζες έ­χουν ή­δη δη­μιουρ­γή­σει προ­βλέ­ψεις για με­γά­λο μέ­ρος αυ­τών με συ­νέ­πεια να έ­χουν α­να­μορ­φώ­σει τα α­πο­τε­λέ­σμα­τά τους. Το δεύ­τε­ρο εί­ναι ό­τι οι ι­σο­λο­γι­σμοί των τρα­πε­ζών ορ­θο­λο­γι­κο­ποιού­νται και οι α­νά­γκες τους για κε­φά­λαιο προ­σεγ­γί­ζουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Άρα και η ό­ποια νέα χρη­μα­το­δό­τη­σή του, για μας μέ­σα α­πό ESF, ό­πως και για τις α­ντί­στοι­χες ι­σπα­νι­κές τρά­πε­ζες, κα­τά τη γνώ­μη μας, θα τις στη­ρί­ξει πραγ­μα­τι­κά.

Η πρό­τα­ση αυ­τή βά­ζει πά­λι στο προ­σκή­νιο με­γά­λο μέ­ρος της κοι­νω­νίας και το ε­πα­νε­ντάσ­σει στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία δη­μιουρ­γώ­ντας για τα νοι­κο­κυ­ριά, στο μέ­τρο που της α­ντι­στοι­χεί, τη δυ­να­τό­τη­τα δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος, δη­λα­δή με εν δυ­νά­μει ι­κα­νό­τη­τα κα­τα­νά­λω­σης. Και αυ­τό εί­ναι, ε­κτός των άλ­λων, μέ­τρο α­να­πτυ­ξια­κό και κοι­νω­νι­κά λει­τουρ­γι­κό.

Υπάρ­χει, άλ­λω­στε, και το ι­στο­ρι­κό πα­ρά­δειγ­μα των Η­ΠΑ της κρί­σης του Οκτω­βρίου 1929. Τό­τε ά­φη­σαν τα πράγ­μα­τα να ε­ξε­λιχ­θούν, χω­ρίς να πά­ρουν πρω­το­βου­λίες για πα­ρεμ­βά­σεις. Απο­τέ­λε­σμα, πέ­ρα α­πό τη βα­θιά κοι­νω­νι­κή κρί­ση, το βύ­θι­σμα της α­με­ρι­κά­νι­κης, και ό­χι μό­νο, οι­κο­νο­μίας σε δε­κα­ε­τή βα­θιά κρί­ση, που μό­νο ο Β΄ πα­γκό­σμιος πό­λε­μος τερ­μά­τι­σε. Τη­ρου­μέ­νων των α­να­λο­γιών, στην Ελλά­δα του σή­με­ρα πρέ­πει να α­πο­φα­σί­σου­με: κοι­νω­νι­κή α­νά­τα­ση με α­να­στή­λω­ση των νοι­κο­κυ­ριών σε α­να­πτυ­ξια­κή κα­τεύ­θυν­ση, ή πα­ρα­τη­ρη­τές της κα­τάρ­ρευ­σης της κοι­νω­νίας με μέ­τρα που ο­δη­γούν σε αν­θρω­πι­στι­κή κρί­ση και βά­θε­μα της ύ­φε­σης;


Μια πρόταση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, υπήρχε η γενική αναφορά κουρέματος των δανείων, χωρίς να αναφέρεται ο τρόπος που αυτό θα γίνει. Κινείται, όμως, προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρότασή αυτή μπορεί να ενηλικιωθεί πλέον με τα παρακάτω στοιχεία για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους από: 1) στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, 2) αναχρηματοδότηση δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας, 3) καταναλωτικά δάνεια, 4) πιστωτικές κάρτες, 5) επισκευαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Το σύνολο των οφειλών τους διαγράφεται και αντικαθίσταται με νέα ενυπόθηκη δανειακή σύμβαση με τα εξής χαρακτηριστικά: α) Διάρκεια σύμβασης το υπολειπόμενο διάστημα της αξιακά υψηλότερης σύμβασης προσαυξημένης κατά το 1/3, β) αξία σύμβασης, το 30% του τρέχοντος εισοδήματος επί τα έτη της διάρκειας της σύμβασης, γ) επιτόκιο το πιο χαμηλό των προηγούμενων συμβάσεων δηλαδή εάν κάποιο νοικοκυριό είχε δύο συμβάσεις, μια για στεγαστικό με 5% και ένα καταναλωτικό με 12%, η νέα σύμβαση θα γίνει με 5%. δ) Η εφαρμογή των παραπάνω γίνεται με απόφαση δικαστηρίου, που είναι άμεσα εκτελεστέα, ε) ο οφειλέτης διαγράφεται από τον Τειρεσία και Black List τραπεζών και μπορεί ελεύθερα να κάνει χρήση όλων των τραπεζικών προϊόντων.

Η πρόταση αυτή αναγνωρίζει δύο πραγματικότητες. Πρώτον, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη μνημονιακή εποχή. Δεύτερον, την ευθύνη του τραπεζικού συστήματος τόσο για τον άκριτο δανεισμό όσο και απέναντι στην κοινωνία. Για τον τελευταίο δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γι’ αυτό η κρατικοποίηση είναι αναγκαία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)