to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάπτυξη της ψηφιακής γεωργίας: Μνημόνιο συνεργασίας του υπ. ΨΗΠΤΕ με τέσσερα ΑΕΙ

Ν. Παππάς: Τεράστιος όγκος δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα


Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκου Παππά και των πρυτανικών Αρχών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των γεωτεχνικών σχολών της Ελλάδας. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των νέων μεγάλων δημόσιων μετρητικών υποδομών παρατήρησης της Γης που δημιουργούνται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ στο χαιρετισμό του, είπε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα, καθώς η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ και τεσσάρων πανεπιστήμιων, μέσω του οποίου θα υλοποιήσουμε τις απαραίτητες δράσεις για την παραγωγή ψηφιακών δεξιοτήτων στους φοιτητές και τους απόφοιτους των γεωτεχνικών σχολών της Ελλάδας, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι νέες τεχνολογίες γίνονται αποτελεσματικές, όταν μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων, όταν διαχέονται στην κοινωνία και την οικονομία, όταν ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή, στην παραγωγή, στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τα προϊόντα της ψυχαγωγίας».

«Είμαι χαρούμενος» συνέχισε ο Ν. Παππάς, «που η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τέτοιου είδους δράσεις και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε και οι απόφοιτοί μας να γίνουν κοινωνοί και "πρέσβεις" των τεχνολογιών προς την ελληνική ύπαιθρο. Χωρίς τις συγκεκριμένες δράσεις, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας που υλοποιούμε, θα ήταν μια νεκρή τεχνολογία, διότι θα είχαμε αναπτύξει τις υποδομές, αλλά δεν θα αφορούσε κανέναν. Το έργο της Γεωργίας Ακριβείας, η πρώτη μεγάλη δημόσια υποδομή τέτοιου τύπου, αφορά 6.500 επίγειους σταθμούς που θα καλύπτουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη που θα παράξει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων-χρυσάφι για την επιστημονική κοινότητα».

Ο γγ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στ. Ράλλης, στο χαιρετισμό χαρακτήρισε και αυτός από την πλευρά του, σημαντική τη σημερινή μέρα γιατί «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοια διαπανεπιστημιακή συνεργασία με φορείς της Πολιτείας για να δώσουμε δεξιότητες σε όλους τους αποφοίτους μας των γεωτεχνικών επιστημών. Όλο αυτό το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, κάποιοι όταν ξεκινήσαμε το αντιμετώπισαν χιουμοριστικά […] [Σ]το Digital Day […] τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε αυτές τις εθνικές υποδομές για καλύτερα προϊόντα από τους αγρότες μας, για προστασία του περιβάλλοντος, για ιχνηλάσιμα και καλύτερα προϊόντα». Συνεχίζοντας ο κ. Ράλλης τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει τρομερές αναπτυξιακές προοπτικές και σήμερα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα για τη συνεργασία με τους φοιτητές μας». Ανέλυσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες οι οποίες θα εκπαιδεύουν τους φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες ενώ θα δημιουργηθούν και «ζωντανά εργαστήρια» με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, υπογράμμισε ότι «το έργο θα τρέξει γρήγορα, είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότησή του και γρήγορα θα έχουμε πολλά και καλά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία το μνημόνιο συνεργασίας καθώς «αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για τον προσδιορισμό της χώρας στη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση» κάνοντας λόγο για σοβαρή και συστηματική αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η χώρα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο επιστημόνων αλλά και παραγωγών και καινοτόμων επιχειρήσεων για να πρωτοπορήσει σε όλους τους τομείς». Τέλος, συνεχάρη το υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τη διασύνδεση των υπουργείων, κάτι που «προσθέτει αξία σε όσα κάνουμε».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου στο χαιρετισμό της έκανε λόγο για μια νέα εποχή για τον πρωτογενή τομέα της χώρας στον οποίο σημαντικότατο ρόλο κατέχει ο αγροτικός τομέας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε εθνικό επίπεδο, και οι νέες τεχνολογίες είναι καθοριστικές για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας». Πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας αναμένεται να «κάνει πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση γνώσεων και σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, για δημόσιες υποδομές που θα στηρίξουν μικρούς και μεσαίους αγρότες και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με γεωργικά δεδομένα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, με όλα αυτά τα εργαλεία που θα μας δώσουν μείωση του κόστους, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα καθώς και η συζήτηση στην ΕΕ στρέφεται προς τα εκεί».

Εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Π. Μήτκας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ της Πολιτείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει νέες δυνατότητες. Η συλλογή αυτών των νέων δεδομένων θα αναλύονται διαρκώς και θα είναι ανοικτά σε όλους όσους μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές με τελικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών μας». Δήλωσε βέβαιος ότι τα πανεπιστήμια θα σταθούν κοντά στους παραγωγούς «και αυτή η τεχνολογική εξέλιξη θα βελτιώσει το επίπεδο της συμβουλευτικής για συγκεκριμένες καλλιέργειες και εκτροφές».

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπ. Κίντζιος χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας αλλά και μονόδρομο. «Εδώ μιλάμε για τη μοναδική περίπτωση στην οποία καλούνται τα πανεπιστήμια να χαράξουν το δρόμο που θα πάρει η γεωργία, μία από τις αντιπροσωπευτικότερες παραγωγικές κατηγορίες της χώρας, και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την είσοδο της χώρας στην 4η βιομηχανική εποχή». Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το έργο συμπληρώνοντας ότι με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων θα έχουμε μια εγγύηση επιτυχίας και συνεχούς εξέλιξης. Τέλος, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα συμπαρασύρει φορείς και κλάδους, με ευκαιρίες για τη χώρα η οποία μπορεί να παράξει τεχνολογία για όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια και όλες οι δράσεις μας πρέπει να αποτυπώσουν το στίγμα αυτό».

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλ. Πολυχρονίδης ευχαρίστησε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τη συμμετοχή του ιδρύματος σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο λέγοντας ότι «θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου αλλά και της περιοχής. Θα συμβάλλει στην εξέλιξη των φοιτητών και των εκπαιδευτών αλλά θα συμβάλλει και στη βελτίωση της ελληνικής γεωργίας».

Τέλος, εκ μέρους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής Ν. Τσιρόπουλος υπογράμμισε ότι «η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού θα περάσει σε όλες τις γενιές και θα κυριαρχήσει σε όλα τα επαγγέλματα. Μιλάμε για μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος» συνέχισε ο κ. Τσιρόπουλος, «και η γεωργία είναι η βασική μας δραστηριότητα που συμπαρασύρει μεγάλο μήκος άλλων δραστηριοτήτων. Το πέρασμα στην ψηφιακή γεωργία είναι ένα βήμα στο μέλλον».

«Τα πανεπιστήμιά μας θα παίρνουν δεδομένα από αυτή την πλατφόρμα και θα τα κάνουν άμεσα υπηρεσίες προς τους παραγωγούς», τόνισε προσθέτοντας ότι δίνεται η ευκαιρία για την παραγωγή νέων εργαλείων προς τους φοιτητές και μια «νέα ψηφιακή εποχή προσανατολισμού των γεωτεχνικών τμημάτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)