to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάπτυξη και πειθαρχία

Στη βαριά σκιά του Brexit η Υπουργική Σύνοδος της Ομάδας των G20 από την Κίνα επισημαίνει στο κοινό ανακοινωθέν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία προκειμένου να αυξηθεί η ανάπτυξη. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο παραπάνω στόχος είναι συμβατός με την πειθαρχία στην Ευρωζώνη όπως την εννοεί το Βερολίνο και όπως την εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες.


Με άλλα λόγια αντέχουν η ΕΕ-Ευρωζώνη αλλά και η παγκόσμια οικονομία στη σκιά του Brexit, η ομαλή υλοποίηση του οποίου παραμένει ζητούμενο, μια ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας στο πλαίσιο του bail-in και ταυτόχρονα μια επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία για απόκλιση από το πλαφόν ελλειμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας;

Οι επιπτώσεις των σκληρών επιλογών τόσο για τις ιταλικές τράπεζες όσο και για τις κυρώσεις στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη είναι προβλέψιμες και έχουν προεξοφληθεί:

• Η κυβέρνηση Ρέντσι θα κατέρρεε πριν από το Δημοψήφισμα του Οκτωβρίου στο οποίο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, θα ηττηθεί. Η χώρα θα βάδιζε το φθινόπωρο σε πρόωρες εκλογές με όλες τις μετρήσεις και έρευνες να δίνουν την πρωτιά στο Κίνημα των 5 Αστέρων του αντισυστημικού σατιρικού τηλεστάρ Μπέπε Γκρίλο.

• Στην Πορτογαλία θα δοκιμαζόταν σκληρά η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σοσιαλιστών - ΚΚ - μπλοκ της Αριστεράς που στήριζε την υπό τον Κόστα σοσιαλιστική κυβέρνηση.

• Στην Ισπανία θα ήταν πολύ πιθανόν να δυσχερανθεί έως και να βραχυκυκλωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, με μια τρίτη μέσα σε έναν χρόνο προσφυγή στις κάλπες να συνιστά μια δεινή δοκιμασία για την οικονομία της χώρας.

Αν εφαρμοσθούν κανόνες, πλαίσια και συνθήκες κατά γράμμα, η σταθερότητα της Ευρωζώνης θα φθάσει στα όρια της αντοχής της. Αν αντίθετα παρακαμφθούν με όποια μεθόδευση που, είτε θα σώζει τα προσχήματα της πειθαρχίας είτε θα μεταθέτει χρονικά τις επώδυνες αποφάσεις, θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά στην πράξη το ανεφάρμοστο των κανόνων ανακεφαλαιoποίησης αλλά και του κοινού δημοσιονομικού πλαισίου που επέβαλε το Βερολίνο, την τήρηση των οποίων θεωρεί αδιαπραγμάτευτη όποια έκτακτη περίσταση και αν παρουσιασθεί.

Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό: Κατά γράμμα εφαρμογή των Κανόνων και των Συνθηκών στην Ευρωζώνη οδηγεί σε κοινωνική ένταση και πολιτική αποσταθεροποίηση στον Νότο και τη Γαλλία, ενώ η ντε φάκτο παράκαμψή τους συνιστά πολιτικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της καγκελαρίου. Αν δεν βρεθεί ένας συνολικός συμβιβασμός μέχρι το φθινόπωρο, στη συνέχεια οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αφήνουν περιθώριο καμίας αισιοδοξίας, έστω και πολύ συγκρατημένης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)