to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 01.06.2013

Κοινωνία

«Άναψε πράσινο» για ρυθμίσεις δανείων

«Πράσινο φως» για την εφαρμογή της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων που έχει ανακοινώσει επισήμως η κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο της ΕΚΤ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, επιβεβαιώνει τα μέτρα που είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των ενήμερων οφειλετών, αλλά και την επικαιροποίηση του «νόμου Κατσέλη» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, με τους πιστωτικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Έπειτα από τη θετική αυτήν εξέλιξη η κυβέρνηση είναι σε θέση να προωθήσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. Μετά τη δημοσίευση των μέτρων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.

H EKT επισημαίνει ότι η ορθή και ταχεία εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εν λόγω ισορροπίας, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση έλεγχο σχετικά με τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και προτείνει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διευκόλυνσης και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.

Αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Σημειώνεται ότι η EKT έλαβε αίτημα από το υπουργείο Ανάπτυξης για να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με το σχέδιο διατάξεων μεταρρύθμισης του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το σχέδιο σχετικά με τη θέσπιση ενός καθεστώτος υποστήριξης των ατόμων σε βαθιά οικονομική δυσχέρεια στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τα εξής:

• Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1η Ιανουαρίου του 2010 έως σήμερα.

• Επιπλέον, το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

• Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)