to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 10.02.2014

Κοινωνία

Ποινικοποίηση των αγώνων: στις 3 Απριλίου δικάζονται οι συλληφθέντες του Ωρωπού

Αφού προηγήθηκαν οι προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, η καταστολή και οι διώξεις όσων διαμαρτύρονται αποτελεί το δεύτερο δώρο στους εργολάβους.


Ενημέρωση: 

Τρίτη 11/2

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των εννέα συλληφθέντων για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα διόδια της Μαλακάσας, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της περιοχής Ωρωπού.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών και πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος. Οι εννέα κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 3 Απριλίου.

Για την υπόθεση της φωτιάς σε κουβούκλιο των διοδίων, αναγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού και σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία κατα αγνώστων δραστών.

Οι εννέα συλληφθέντες προσήλθαν στο γραφείο του εισαγγελέα το πρωί της Τρίτης. Την ίδια ώρα, περίπου 500 άτομα, κυρίως κάτοικοι του Ωρωπού, είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

 

Η ανακοίνωση των Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου και Ωρωπού:

Tο μνημονιακό αστυνομικό κράτος προσπαθεί μάταια να τρομοκρατήσει το δίκαιο αγώνα των πολιτών του Δήμου Ωρωπού ενάντια στα ληστρικά διόδια της διαπλοκής.

Mε συλλήψεις και διώξεις του Δημάρχου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπολιτών και συναγωνιστών μας νομίζουν ότι θα κάμψουν το φρόνημά μας κι ότι θα διαιωνίσουν τη ληστεία του εισοδήματός μας μέσω των διοδίων της απάτης.

Δεν θα τους περάσει κι όλα δείχνουν ότι το πάρτυ της διαπλοκής στους εθνικούς μας δρόμους βαίνει προς το τέλος του.


Όλοι αύριο, Τρίτη 11/2/14, στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9 το πρωί να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας.


Είμαστε όλοι ενεργοί στον αγώνα  μέχρι να καταργήσουμε τα διόδια κι αυτούς που τα επέβαλαν.


Τα μέλη των Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ  Καπανδριτίου και Ωρωπού συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις κι ενισχύουμε τη μάχη που δίνει ο κόσμος της Β.Α. Αττικής, μέχρι να νικήσουμε και να σπάσουμε τον αποκλεισμό μας από τα 8 διόδια της απάτης.

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι…

--------------------


Σε βάρος των εννέα, ηλικίας 37 έως 62 ετών, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού, διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, παρακώλυσης συγκοινωνιών, διακεκριμένης φθοράς, διατάραξης κυκλοφορίας και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Κρατούμενοι είναι ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, οι τέσσερις αντιδήμαρχοί του, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και δύο πολίτες πρόεδροι τοπικών συλλόγων.

Στα πλαίσια της έρευνας για τον εντοπισμό και σύλληψη των ατόμων που προκάλεσαν ζημιές στο κουβούκλιο του σταθμού θα εξεταστούν οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που υπάρχει στα διόδια και στην εθνική οδό, ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και αύξησης του αριθμού των κατηγορουμένων.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των άλλων πολιτών που συνελήφθησαν». «Η κυβέρνηση έχασε πλέον και τη στοιχειώδη ψυχραιμία της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων «μετατρέπουν την περιοχή σε ένα ιδιότυπο χώρο οικονομικού apartheid» αναφέρει.

Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των αντιδημάρχων ζητά η ΚΕΔΕ, η οποία δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων και κατά της δημιουργίας νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού. 

Την καταδίκη της για τη σύλληψη του δημάρχου Ωρωπού και των μελών του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ζητώντας την άμεση άρση της κράτησής τους και την απόρριψη κάθε κατηγορίας σε βάρος τους.

«Τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άγνωστα άτομα δεν αποτελούν ευθύνη των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ούτε μπορεί να ισχύει καμιά λογική συλλογικής υπευθυνότητας. Ο Δήμαρχος Ωρωπού ενεργούσε στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του και των καθηκόντων του απέναντι στους δημότες που εκπροσωπεί» αναφέρει η ΠΕΔ Αττικής.

------------------------------

Οι εννέα συλληφθέντες (ανάμεσά τους ο δήμαρχος του Ωρωπού, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου) οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν τα χθεσινά επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας και είναι παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας 

Την Δευτέρα, δεκάδες κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή των συλληφθέντων και την κατάργηση των διοδίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση απελευθέρωση των 9 που συνελήφθησαν για τα γεγονότα στη Μαλακάσα

Σε δήλωσή της, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου τονίζει: «Η αρχική προσαγωγή που μετατράπηκε σε σύλληψη του δημάρχου Ωρωπού, των τεσσάρων αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων καθώς και δύο πολιτών, συνιστά ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης που αντιβαίνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Τη στιγμή που η κοινωνία εξαθλιώνεται και που η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται ραγδαία εξαιτίας των κυβερνητικών υφεσιακών καταστροφικών πολιτικών, η κυβέρνηση αυξάνει προκλητικά τα διόδια, καθιστώντας το στοιχειώδες δικαίωμα της μετακίνησης των πολιτών, πολυτέλεια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο: αυτό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ολίγων σε βάρος των αυτονόητων δικαιωμάτων των πολλών».

Τμήμα υποδομών ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χάρισε πάνω από 2 δισ. στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ
 

Νωρίτερα:

Συνελήφθησαν ο δήμαρχος, δύο αντιδήμαρχoι του Ωρωπού και άλλα έξι άτομα για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας χθες το βράδυ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα. Οι κάτοικοι του δήμου αντιδρούν στην «κατάφωρη αδικία και τον οικονομικό μαρασμό» που επιφέρει η επιβολή της νέας αύξησης των διοδίων σε οκτώ, μάλιστα, σημεία, δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος, από την Ασφάλεια, όπου οδηγήθηκε το μεσημέρι.

Οι τέσσερις συλληφθέντες βρίσκονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, όπου εξετάζονται. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσαχθούν από την αστυνομία και άλλα άτομα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, στην οποία έδωσαν δυναμικό παρών κάτοικοι του Ωρωπού και μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω". Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και νέο συλλαλητήριο στα διόδια. 

Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου καθώς και των αντιδημάρχων, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί ζητάει με σχετική της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ. Τονίζει ακόμη πως συμπαρίσταται στον αγώνα κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και της δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού, υπογραμμίζοντας "το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων".

«Η Βία και τα επεισόδια συμβαίνουν καθημερινά στους παράπλευρους δρόμους, όπου ταλαιπωρούνται, κινδυνεύουν, αλλά και τραυματίζονται ή σκοτώνονται άνθρωποι» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Β.Α Αττικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου και των άλλων πολιτών  που συνελήφθησαν 

Η ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις μετά  τα χθεσινά γεγονότα στο σταθμό διοδίων της Μαλακάσας:

«Η μνημονιακή κυβέρνηση της κοινωνικής και εργασιακής ισοπέδωσης, της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, της διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους, επιζητεί την ολοκλήρωση του "θεάρεστου" έργου της.

Η  χθεσινή κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού και των  πάνω από 1500 κατοίκων της περιοχής (που ουσιαστικά μετατρέπονται σε κατοίκους ενός ιδιότυπου χωρο-οικονομικού apartheid) ενάντια στα διόδια και στις ληστρικές κατά 60% αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη, καταδεικνύουν τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής κυβέρνησης και τον κατήφορο που δεν έχει σταματημό.    

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπηρετώντας τις εργολαβικές κοινοπραξίες αποφάσισε  να επιβληθούν νέες αυξήσεις έως 60% στις τιμές των διοδίων και να «προσθέσουν» νέους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς.    

Η κυβέρνηση έχασε πλέον και τη στοιχειώδη ψυχραιμία της και στο αποκορύφωμα των κατασταλτικών μέτρων συνελήφθησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Ηλιάσκος, Χρήστος Τσεκρετζής, Βαγγέλης Λεμπούσης, Δημήτρης Σωτήρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιασεμάκης, Θωμάς Ρούσσης και δύο πολίτες ο Νώντας Δημητρίου και Χρόνης Λεμονίδης, ενώ κλήσεις έχουν λάβει και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου και των άλλων πολιτών  που συνελήφθησαν.»

 

----------------------------------------------

Χθες το απόγευμα περίπου 500 άτομα, κάτοικοι της περιοχής και μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Μαλακάσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στο τέλος των διοδίων, αλλά για τη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συγκεντρωθέντες έβαλαν φωτιά σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου σε παράπλευροι δρόμο, ενώ προξένησαν φθορές σε ένα κουβούκλιο των διοδίων.  Οι συγκεντρωθέντες έκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα διόδια Αφιδνών, όπου έχουν σηκώσει τις μπάρες επιτρέποντας έτσι στα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με υπολογισμούς, η επιβολή διοδίων στους δρόμους που διασχίζουν τον καλλικρατικό δήμο Ωρωπού αντιστοιχούν σε επιβάρυνση ως και 50€  μηνιαίως για τους κατοίκους της περιοχής!

«Το κουβούκλιο πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, ενώ σε μια νύχτα ο Μ. Βορίδης ως υπουργός χάρισε 23 εκατ. ευρώ πρόστιμα στην εταιρία διοδίων»: Η Ιωάννα Στεργίου, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ωρωπού, μιλά στο Κόκκινο για τις νέες κινητοποιήσεις:

Δείτε τις δηλώσεις του Ν. Βούτση στην πρωινή εκπομπή του Σκάι σήμερα, Δευτέρα 10/2:

Ο Ν. Βούτσης τόνισε πως οι συμβάσεις παραχώρησης δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις διαφορές με το 2007, με τιμές που δεν ισχύουν καθόλου σήμερα,  και αποτελούν δωράκι προς τους εργολάβους. 

Προκλητικές αυξήσεις στα διόδια: Το πάρτι συνεχίζεται, τα έργα παραμένουν παγωμένα

Όπως σημειώναμε πριν από λίγες ημέρες, την Πέμπτη 6/2/2014 συγκεκριμένα, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των αυξημένων διοδίων:

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αύξησης της ανεργίας, και ολοένα  και μεγαλύτερης εξαθλίωσης στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων, οι χρήστες οδηγοί και οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμα φορά νέα αυξημένα διόδια χωρίς η πρόοδος και η ποιότητα των κατασκευών να αντιστοιχεί σε ανάλογη βελτίωση και ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων. 

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μπήκαν σε εφαρμογή οι νέες αυξήσεις διοδίων και πήρε φωτιά το κόστος μετακινήσεων στους ημιτελείς αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα διόδια μετ'επιστροφής από 44,30 αυξάνονται σε 56 ευρώ, ενώ στο ταξίδι Αθήνα-Λαμία δεν φτάνουν 22 ευρώ για διόδια. Οι αυξήσεις ήρθαν μετά τις νέες αναθεωρημένες συμβάσεις, που «προικίζουν» τις εργολαβικές κοινοπραξίες με επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ακόμη η περιβόητη επανεκκίνηση των οδικών έργων, ενώ ήδη έχουν εισπράξει 1,3 δισ.χωρίς ...έργα (πηγή: enet.gr).

"Έχουμε πληρώσει τη προίκα για τη συντήρηση των δρόμων για τα επόμενα 30 χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ήδη τη συντήρηση ενώ οι επενδυτές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ" δήλωνε «στο Κόκκινο» ο Σ. Λουπάτατζης απο το κίνημα ενάντια στα διόδια σχετικά με τις νέες αυξήσεις στα τέλη. 

Αυξήσεις έως και 60% σε ορισμένους σταθμούς!

Στα διόδια Αφιδνών οι οδηγοί θα πληρώνουν 60% περισσότερο (3,35 ευρώ, από 2,10 ευρώ!), ενώ στο Καπανδρίτι τα πλευρικά διόδια αυξάνονται από το 1,20 ευρώ στα 2,05 ευρώ. Παράλληλα, στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ (από 0,90 ευρώ), στα διόδια της Θήβας στα 3,95 ευρώ (από 2,55 ευρώ), και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα 3,15 ευρώ (από 2 ευρώ).

Επιπλέον, στα διόδια της Τραγάνας το αντίτιμο διαμορφώνεται πλέον στα 3,90 ευρώ, από 2,45 ευρώ, ενώ στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας διαμορφώνεται στα 3,15 ευρώ, από 2 ευρώ.

Διόδια και στις δύο κατευθύνσεις της Αθηνών - Κορίνθου

Νέες επιβαρύνσεις για τους οδηγούς (και) στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού, ενώ θα λειτουργήσουν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Οι οδηγοί θα καταβάλλουν 2,10 ευρώ ανά κατεύθυνση στην Ελευσίνα και 1,80 ευρώ στον Ισθμό (από Αθήνα προς Κόρινθο και αντίστροφα).

Το κόστος πλέον ανεβαίνει στα 4,20 ευρώ στην Ελευσίνα (από 3,20) και στα 3,60 ευρώ στον Ισθμό (από 3,20).

 
 
 

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακληθούν οι αυξήσεις, να επανεξεταστούν οι συμβάσεις

 
 

«Το πρόβλημα με τα διόδια είναι ιδιαίτερο οξυμένο για τους μονίμους κατοίκους και επαγγελματίες των αστικών περιοχών της χώρας  που πλέον θα αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειώδεις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους» τονίζει το τμήμα Μεταφορών και Δικτύων του  ΣΥ Ρ Ι Ζ Α και ζητά:

 1.  Nα ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

 2. Να επανεξεταστεί ριζικά το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

 3. Να καθιερωθεί Δημόσια Διαχείριση  σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας, με παράλληλη δραστική μείωση  της τιμής των διοδίων.

 4. Να καταργηθούν οι πολλαπλοί σταθμοί διοδίων σε όλη τη χώρα.

 5. Να καταργηθούν τα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή.   

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)