to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 14.12.2022

Κοινωνία

Ανάπλαση Λόφου του Στρέφη: Μια πρώτη δικαίωση

Μια πρώτη νίκη για κατοίκους και εργαζόμενους των Εξαρχείων αφού η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν είχε θετική εξέλιξη, δηλαδή την προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Μαρτίου 2023 - Υπέρ της εταιρείας παρέστη ο Δήμος Αθηναίων


Μια μικρή δικαίωση για τους κατοίκους των Εξαρχείων και τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στην «ανάπλαση» του λόφου του Στρέφη από την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments», η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο για το ίδιο το έργο όσο και για την αστυνομοκρατία και την καταστολή που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με την ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης του λόφου, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Μαρτίου 2023.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι των Εξαρχείων έχουν προσφύγει κατά της Prodea καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει να έρθει σε θέση αντιδικίας με τους δημότες του αφού πήρε το μέρος της εταιρείας.

Στην αίτησή τους οι πολίτες αναδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις των μελετών που αφορούν το έργο και υποστηρίζουν ότι με τις σχεδιαζόμενες και «μη ενδεδειγμένες» γεωτεχνικής φύσεως παρεμβάσεις θα επέλθουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες, καταστρεπτικές για τη χλωρίδα και την πανίδα του λόφου.

Επισημαίνουν επίσης ότι εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβασή τους στον δημόσιο χώρο, ακόμη και πέραν των ορίων του εργοταξίου.

Συνοπτικά στην αίτησή τους για ασφαλιστικά μέτρα οι κάτοικοι και εργαζόμενοι των Εξαρχείων υποστήριξαν τα εξής:

■ Κάνουν λόγο για παρεμβάσεις γεωτεχνικής φύσεως καταστρεπτικές για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του λόφου. «Τυπικά και ουσιαστικά η εν λόγω γεωτεχνική μελέτη κατ’ επίφαση μπορεί να χαρακτηριστεί μελέτη, καθώς επί της ουσίας είναι μια απλή έκθεση αυτοψίας», αναφέρουν. Όμοια κριτική ασκούν και για την τεχνική μελέτη.

■ Προειδοποιούν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα είναι μεγάλης κλίμακας και ότι περιλαμβάνουν επεμβάσεις με βαριά σκαπτικά μηχανήματα «στη βάση μιας επί της ουσίας απλής έκθεσης δεδομένων, ενώ οφείλει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και από εκεί να προκύψει η επιλογή των κατάλληλων έργων».

■ Εγείρουν θέμα «ενδεχόμενου λανθασμένου σχεδιασμού» που «μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιαστασιολογήσεις, εκλογή λανθασμένων θέσεων», «άρα και μεγαλύτερων αποψιλώσεων ποώδους και θαμνώδους βλάστησης».

■ Εκτιμούν ότι οι εργασίες θα αφαιρέσουν «περί το 10% της χλωρίδας του λόφου» και τονίζουν ως «πλήρως αναιτιολόγητο να κοπούν δέντρα και μεγάλοι θάμνοι τα οποία η γειτονιά των Εξαρχείων έχει ανάγκη ως πνεύμονα πρασίνου. Αυτή η ενέργεια, σε συνδυασμό με τη μαζική κοπή όλων των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων λόγω των έργων του Μετρό, θα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ευαγγελίζεται η φυτοτεχνική μελέτη της Prodea», συμπληρώνουν.

■ Επισημαίνουν ότι ο λόφος είναι καταφύγιο προστατευόμενων από τον νόμο πουλιών και χελωνών, είδη τα οποία «έχουν καταγραφεί κι εντούτοις σε κανένα σημείο των εκθέσεων (σ.σ. της εταιρείας) δεν αναφέρονται, ούτε λαμβάνονται υπόψη για τις εργασίες».

Μάλιστα, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι κάτοικοι δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν τη διαχρονική απουσία του Δήμου Αθηναίων από τον λόφο, στον οποίο «από το 1986 έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων οποιαδήποτε παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση, ενώ η συντήρησή του είναι μηδαμινή».

Υιοθετώντας την άποψη της νομικής της υπηρεσίας ότι ο Δήμος Αθηναίων «έχει έννομο συμφέρον και ενδείκνυται να παρέμβει προς προάσπιση των συμφερόντων του, υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία “ΠΡΟΝΤΕΑ”», η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραστεί στο δικαστήριο, με τον δήμαρχο -σύμφωνα με πληροφορίες- να αντιτείνει προς τα μέλη της αντιπολίτευσης ότι υπερασπίζεται το έργο και όχι την εταιρεία.

Η «Ανοιχτή Πόλη» καταψήφισε την εισήγηση και μετά τις χθεσινές εξελίξεις δήλωσε με ανακοίνωσή της ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Μάλιστα, η αντιπολιτευόμενη παράταξη θυμίζει ότι εκτός από τους κατοίκους έχουν αντιδράσει στην «υιοθεσία» του λόφου του Στρέφη «ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του δήμου, πιο πρόσφατα ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μηχανικών Ελλάδος που επιφυλάσσεται για νομικές ενέργειες, αλλά και μέλη του ίδιου του Δ.Σ. του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα», στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου», καταγγέλλοντας ότι καμία διαδικασία δεν τηρήθηκε και έμαθαν την πρόταση από τον Τύπο». «Με κάποια περίεργη λογική όλοι οι παραπάνω, κάτοικοι και θεσμικοί φορείς, αποτελούν τη “μειοψηφία”, ενώ ο δήμαρχος και η εταιρεία real estate που έφερε τα έτοιμα σχέδια κάποια “πλειοψηφία”», σχολιάζει δηκτικά η «Ανοιχτή Πόλη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)