to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 21.12.2016

Διεθνή

Aναπλ. προέδρος του Die Linke: «Η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα»

«Η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα» εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτής προέδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).


«Η κυρίαρχη πολιτική της αυστηρής λιτότητας έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να τα αλλάξεις» σημειώνει ο κ. Τρόοστ και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, παρά τις δυσκολίες. Φυσικά και έχουν οι συνταξιούχοι το αίσθημα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού διαλύει το κοινωνικό σύστημα. Το συνταξιοδοτικό σύστημα όμως δεν ήταν βιώσιμο και βρέθηκε μια λογική λύση, η οποία να μην επιβαρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά συμπεριέλαβε και τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Επίσης και η φορολογική μεταρρύθμιση προχωρά επί της ουσίας. Η οικονομική εξέλιξη είναι θετική και θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω το 2017-18. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε αποτελεσματική. Οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό δεν έχουν όμως σε τίποτα να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και αντιλαμβάνομαι απολύτως τις αντιστάσεις της υπουργού Εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έκανε θετικά βήματα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Άξελ Τρόοστ που είναι και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή.

Το ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν η γερμανική κυβέρνηση επικρατήσει και διατηρηθεί το 3,5%, τότε το ΔΝΤ θα φύγει και δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018. Κανένας λογικός οικονομολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποια χώρα μπορεί να επιτύχει τέτοιο πλεόνασμα και να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε καν η Γερμανία. Η αλλαγή της πολιτικής αυτής εξαρτάται από τον κ. Γκάμπριελ, πρέπει να πει δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 δεν είναι ρεαλιστικό. Να πει δηλαδή ότι “η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες, ας συζητήσουμε λοιπόν τι μπορεί να αλλάξει, αφού αυτά τα οποία συμφωνήσαμε δεν είναι ρεαλιστικά”. Δεν το αποκλείω όμως να μειωθεί διότι και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ αλλά και η Κομισιόν συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι εφικτό. Εξαρτάται βέβαια και από τα γερμανικά ΜΜΕ να μην καλλιεργήσουν προεκλογικά ανθελληνικό κλίμα. Τότε δεν θα υπάρχει καμιά ελπίδα».

Όπως λέει ο κ. Τρόοστ «γνωρίζω ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στην Ελλάδα ότι θα απεξαρτηθεί από τον κ. Σόιμπλε αν δεν συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες. Προσωπικά δεν θεωρώ την πιθανότητα πολύ μεγάλη, διότι δεν υπάρχει ένα ανάλογο κοινωνικό ρεύμα υπέρ ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού. Τα συνδικάτα λ.χ. δεν προσανατολίζουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Είναι άλλο πράγμα η αλλαγή κυβέρνησης και άλλο η αλλαγή πολιτικής. Δεν το αποκλείω όμως».

Ο γερμανός πολιτικός σημειώνει ότι «δεν αποτελεί και εναλλακτική λύση η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη». Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο αυτό σημαίνει ότι αν βγουν μεμονωμένες χώρες, θα είναι πολιτικά ασήμαντες και θα είναι εκτεθειμένες στους κερδοσκόπους. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να αγωνιστούμε για μιαν άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση και μιαν άλλη πολιτική του ευρώ».

 

Η συνέντευξη του Άξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), οικονομικού εμπειρογνώμονα και εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της εκδήλωσης «H Ευρώπη και η Ελλάδα σε σταυροδρόμι», η οποία έγινε στο Βερολίνο, όπου συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Ά. Τρόοστ: Bρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρχαν εκπρόσωποι τριών κομμάτων, των Πρασίνων, της Αριστεράς και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Κάθε άλλο παρά σύνηθες είναι αυτό. Όπως και η αλληλεγγύη η οποία εκφράστηκε προς την Ελλάδα. Η πολιτική του κ. Σόιμπλε καταδικάστηκε από όλους και η συζήτηση απέδειξε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα. Ακούγεται εδώ στο Βερολίνο ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω της διαφωνίας του για την ελάφρυνση τους ελληνικού χρέους.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Και τι θα συμβεί τότε;

Ά. Τρόοστ: Αντικειμενικά τα χρήματά του δεν χρειάζονται. Η γερμανική Βουλή ψήφισε εν τούτοις το 2015 τη συμμετοχή της Γερμανίας υπό αυτήν την προϋπόθεση. Γι’ αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ένα τμήμα τουλάχιστον του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και ιδίως του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν αντίθετοι, θα ξαναθέσουν το θέμα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ναι, αλλά έρχονται εκλογές, θα το διακινδυνεύσουν;

Ά Τρόοστ: Δεν το αποκλείω. Όχι πάντως πριν από την εκλογή του προέδρου τη Γερμανίας στις 21 Φεβρουαρίου του 2017, διότι απαιτούνται οι ψήφοι και των δύο μεγάλων εταίρων του μεγάλου συνασπισμού. Μετά όμως υποθέτω, φοβάμαι, ότι θα μπορούσε να γίνει προεκλογικό θέμα η Ελλάδα στη Γερμανία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με ποιες συνέπειες;

Ά Τρόοστ: Θετικές και αρνητικές. Θα μπορούσε να είναι θετικό, διότι έτσι θα πληροφορηθεί ο κόσμος ξανά πώς ακριβώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα και δεύτερον οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ο κ. Γκάμπριελ υπόσχεται πολλά στην Αθήνα αλλά δεν τα πραγματοποιεί στο Βερολίνο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Και οι αρνητικές, ποιες θα μπορούσαν να είναι;

Ά Τρόοστ: Ίσως να αρχίσει ξανά η επίθεση από τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή για όλα φταίνε οι ίδιοι οι Έλληνες και η Γερμανία τα κάνει όλα σωστά. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά εμείς δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε, ιδιαίτερα ως αντιπολίτευση. Βλέπω τη δική μας δουλειά ιδίως στο πληροφοριακό επίπεδο, γιατί τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται πολύ στην Ελλάδα πλέον, όπως λ.χ. στο θέμα της διαμάχης του ΔΝΤ και του κ. Σόμπλε, για τη συμμετοχή ή μη του πρώτου στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η επιτυχημένη εκδήλωση εδώ το Βερολίνο με τη συμμετοχή του κ. Τσακαλώτου ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παρουσία μιας σημαντικής πολιτικού των Σοσιαλδημοκρατών, όπως η Γκεζίνε Σβαν, και ενός ηγετικού στελέχους των Πρασίνων, όπως ο Γιούργκεν Τριτίν, στην εκδήλωση σηματοδοτεί κάτι για ενδεχόμενη συνεργασία σας μετά τις εκλογές;

Ά Τρόοστ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στην Ελλάδα ότι θα απεξαρτηθεί από τον κ. Σόιμπλε αν δεν συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες. Προσωπικά δεν θεωρώ την πιθανότητα πολύ μεγάλη, διότι δεν υπάρχει ένα ανάλογο κοινωνικό ρεύμα υπέρ ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού. Τα συνδικάτα λ.χ. δεν προσανατολίζουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Είναι άλλο πράγμα η αλλαγή κυβέρνησης και άλλο η αλλαγή πολιτικής. Δεν το αποκλείω όμως.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το συνέδριο της οποίας έγινε επίσης εδώ στο Βερολίνο, να αλλάξει την πολιτική στην Ευρώπη;

Ά Τρόοστ: Η Αριστερά στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ισχυρή, πρέπει να είναι κανείς ρεαλιστής. Η κυρίαρχη πολιτική της αυστηρής λιτότητας έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να τα αλλάξεις. Αλλά δεν αποτελεί και εναλλακτική λύση η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο αυτό σημαίνει ότι, αν βγουν μεμονωμένες χώρες, θα είναι πολιτικά ασήμαντες και θα είναι εκτεθειμένες στους κερδοσκόπους. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να αγωνιστούμε για μιαν άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση και μιαν άλλη πολιτική του ευρώ. Συγγράψαμε και ένα σχετικό κείμενο με την κ. Γκεζίνε Σβαν, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής θεμελιωδών αξιών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τις απόψεις της τις συμμερίζεται περίπου το 1/3 των σοσιαλδημοκρατών, ενώ έχει και στενή επαφή με τον κ. Γκάμπριελ. Άρα μπορεί να κινήσει κάτι ιδίως στο επικοινωνιακό επίπεδο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε ένα σταυροδρόμι. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα ως οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματός σας;

Ά Τρόοστ: Υπάρχουν εδώ τρία σύνθετα θέματα, τα οποία αλληλεξαρτώνται μεν, αλλά δεν είναι ίδια. Το πρώτο είναι η δέσμευση του μνημονίου και η εφαρμογή του. Σε ορισμένα θέματα έχει επιτευχθεί συμφωνία, σε άλλα όπως το εργασιακό, τις μαζικές απολύσεις, όχι. Το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους μέσω της μακροπρόθεσμης αποπληρωμής των δανείων, και με ακόμα μικρότερο επιτόκιο. Έγιναν μικρά βήματα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν είναι το πιο σημαντικό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αλλά ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιο σημαντικό;

Ά. Τρόοστ: Σημαντικό και αποφασιστικό είναι το τρίτο σημείο, δηλαδή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα καθοριστεί. Αν η γερμανική κυβέρνηση επικρατήσει και διατηρηθεί το 3,5%, τότε το ΔΝΤ θα φύγει και δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018. Κανένας λογικός οικονομολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποια χώρα μπορεί να επιτύχει τέτοιο πλεόνασμα και να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε καν η Γερμανία. Η αλλαγή της πολιτικής αυτής εξαρτάται από τον κ. Γκάμπριελ, πρέπει να πει δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 δεν είναι ρεαλιστικό. Να πει δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες, ας συζητήσουμε λοιπόν τι μπορεί να αλλάξει, αφού αυτά τα οποία συμφωνήσαμε δεν είναι ρεαλιστικά. Δεν το αποκλείω όμως να μειωθεί [το πλεόνασμα] διότι και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, αλλά και η Κομισιόν συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι εφικτό. Εξαρτάται βέβαια και από το αν τα γερμανικά ΜΜΕ καλλιεργήσουν προεκλογικά ανθελληνικό κλίμα. Τότε δεν θα υπάρχει καμιά ελπίδα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης πάγωσαν λόγω του χριστογεννιάτικου δώρου. Τι γνώμη έχετε επ’ αυτού;

Ά. Τρόοστ: Το συμμερίζομαι απολύτως διότι οι συνταξιούχοι υποφέρουν και ήταν αναγκαίο και για την κυβέρνηση να κάνει κάτι γι’ αυτούς. Στην πολιτική όμως δυστυχώς δεν μεγαλώνει κανείς την αξιοπιστία του ως εταίρου με το να μην πληροφορεί τους άλλους. Φυσικά και δεν έχει η κυβέρνηση περιθώρια για να ασκήσει κοινωνική πολιτική, αλλά δεν ήταν η μοναδική λύση να κάνει κάτι γι’ αυτούς. Θα μπορούσε να είχε αναφέρει την πρόθεσή της στο ΕCOFIΝ νωρίτερα, διότι αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εξαπατήθηκαν οι εταίροι δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικό γι’ αυτήν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι μήνυμα θα στέλνατε εσείς ως αριστερός πολιτικός στους ΕΈλληνες; Μπορούν να ελπίζουν;

Ά. Τρόοστ: Υπάρχει ελπίδα. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, παρά τα προβλήματα. Φυσικά και έχουν οι συνταξιούχοι το αίσθημα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού διαλύει το κοινωνικό σύστημα. Το συνταξιοδοτικό σύστημα όμως δεν ήταν βιώσιμο και βρέθηκε μια λογική λύση, η οποία να μην επιβαρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά συμπεριέλαβε και τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Επίσης και η φορολογική μεταρρύθμιση προχωρά επί της ουσίας. Η οικονομική εξέλιξη είναι θετική και θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω το 2017-18. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε αποτελεσματική. Οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό δεν έχουν όμως σε τίποτα να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και αντιλαμβάνομαι απολύτως τις αντιστάσεις της υπουργού Εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έκανε θετικά βήματα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το μήνυμά σας για τους Ευρωπαίους μιας και συμμετείχατε και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Ά Τρόοστ: Χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία και πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας. Πρέπει όμως να είναι κανείς ρεαλιστής και να παραδεχτεί ότι η Αριστερά δεν είναι τόσο ισχυρή στην Ευρώπη ώστε να μπορέσει να τα επιτύχει αυτά μόνη της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)