to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:05 | 03.02.2021

Πολιτική

Αναπάντητα τα ερωτήματα του Γ. Σαρακιώτη από Κικίλια - Τσιόδρα στη Βουλή

Τα ερωτήματα του αναπλ. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αφορούσαν τα μέτρα, τα επιστημονικά δεδομένα, των αριθμό των τεστ, αλλά και τον μειωμένο αριθμό δειγμάτων που στέλνονται στα δημόσια ερευνητικά κέντρα - Αλλά ο υπ. Υγείας και ο επικεφαλής της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων δεν απάντησαν σε κανένα.


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης, απευθύνοντας ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ. κ. Αρκουμανέα και τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα κατά την παρουσίαση των δράσεων σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Ο κ. Σαρακιώτης παρουσίασε τα στοιχεία του μητρώου της ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό επισημαίνοντας αρχικά τα εξής:

«Εγώ θα δεχθώ αυτό που ειπώθηκε στην αρχή ότι υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής, αυτό της ΗΔΙΚΑ, αυτό είναι το σύστημα καταγραφής που λειτουργεί πάρα πολύ καλά, ότι οι δημοσιογράφοι του «Βήματος», της «Δημοκρατίας» και του «Documento» είναι κακεντρεχείς άνθρωποι. Ωστόσο δε μπορώ να μην πιστέψω και τα μάτια μου. Και αναφέρομαι στα στοιχεία που βλέπει κανείς μπαίνοντας στο ίδιο το μητρώο της ΗΔΙΚΑ!»

Υπάρχουν [σύμφωνα με το μητρώο της ΗΔΙΚΑ] πάνω από 250.000 “υπό διερεύνηση” δείγματα, τα οποία δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αυτούς τους φόβους μεγιστοποίησε ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου αναφέροντας ότι “όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης”, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “δόθηκε προτεραιότητα στην κατοχύρωση των θετικών δειγμάτων”. Αν κατοχυρώθηκαν, γιατί δεν έχουν ενταχθεί αυτά τα 250.000 δείγματα στα θετικά ή στα αρνητικά; Με βάση ποια δεδομένα λοιπόν χαράσσεται η επιδημιολογική στρατηγική;»

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης υπέβαλλε επιμέρους συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα προς τους κ.κ. Κικίλια και Τσιόδρα:

Έχει αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση των ασθενών ή των ασυμπτωματικών, οι οποίοι είναι φορείς του βρετανικού ή του νοτιοαφρικανικού στελέχους; Θα λάβετε κάποια άλλα επιδημιολογικά μέτρα; Τι σχέδιο έχετε;

Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα βάσει των οποίων σχεδιάστηκε η στρατηγική της γονιδιωματικής επιτήρησης; Ποια είναι η άποψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων επ’ αυτού;

Είστε ικανοποιημένοι που η χώρα μας διενεργεί 2,82 τεστ ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως, ενώ η Κύπρος διενεργεί 13,86;

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσιόδρα και αφού υπενθύμισε τις ευχαριστίες του κ. Καθηγητή προς ανθρώπους, όπως ο κ. Γοργούλης, ο κ. Σταματόπουλος και ο κ. Θάνος, επιστήμονες που «τρέχουν» την εμβληματική δράση, υπογράμμισε:

«Τα ερευνητικά κέντρα μας με αυτούς τους αξιόλογους επιστήμονες, τα οποία διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους με πολύ μικρό κόστος και έχοντας δεδομένη εμπειρία και ικανότητα, διαμαρτύρονται διότι δεν τους διοχετεύεται μεγάλος αριθμός δειγμάτων προς έλεγχο. Το Υπουργείο, σε ερώτησή μου είχε απαντήσει ότι “επί μήνες διοχετεύονταν 1.306 τεστ ημερησίως στα ερευνητικά κέντρα”, ενώ με βάση τις έγγραφες αναφορές των ινστιτούτων μπορούν να διενεργήσουν 8.000 τεστ ημερησίως. Μπορείτε να δώσετε μια λογική εξήγηση στις αιτιάσεις των επιστημόνων, καθώς αρνούμαι να δεχθώ ότι ενεργήσατε εκούσια προς όφελος των ιδιωτών;»

για να μη λάβει εν τέλει, καμία απάντηση από τον Υπουργό Υγείας και τον Επικεφαλής της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων σε καμία από τις ερωτήσεις του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)