to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανανέωση χωρίς ιδεολογία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται από μια γενιά που γαλουχήθηκε πολιτικά στη λογική της μη ιδεολογίας


Στον “Αστερισμό του λαϊκισμού” ο αείμνηστος Άγγελος Ελεφάντης έγραφε για την ενσωμάτωση και τη στρέβλωση έως την εκμηδένιση από το ΠΑΣΟΚ των ιδεολογιών της Αριστεράς, με πιο βαριά ήττα την απώλεια της πίστης στη σοσιαλιστική προοπτική. “Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κόσμο δημοκρατικό και αριστερό, δεν τον έκανε ούτε πιο αριστερό ούτε πιο δημοκρατικό. Τον έκανε κυνικό”, έγραφε στο επίμετρο του βιβλίου το 1991, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως η πολιτική κατάσταση οδηγείται στον δικομματισμό της συναινετικής δημοκρατίας με κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά προγραμματικής ομοιότητας.

Σήμερα, κανένα από τα κυρίαρχα κόμματα δεν θέτει ως πρόταγμά του την υπέρβαση του καπιταλισμού με την έννοια της μετάβασης στον σοσιαλισμό και του κοινωνικού μετασχηματισμού, με εξαίρεση το ΚΚΕ που αρκείται στη λογική της εκφώνησης και περισσότερο σε μια λογική που θυμίζει μεσιανισμό. Άρα θα ήταν άδικο να κρίνουμε τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη διαφαινόμενη νίκη Ανδρουλάκη από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, όπου δεν χρειάζεται καν να πούμε ότι “μας αφήνει παγερά αδιάφορους”. Οφείλουμε όμως να κρίνουμε τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη σκοπιά, αν μη τι άλλο, της κοινωνικής χρησιμότητας και της τοποθέτησής του στον άξονα πρόοδος - συντήρηση του κοινωνικού και οικονομικού φιλελευθερισμού. Εξάλλου το διακύβευμα είναι υπαρκτό και αφορά την επόμενη μέρα για τη χώρα. Αν θα συνεχίσει με μια εμμονικά νεοφιλελεύθερη και δεξιά κυβέρνηση ή αν θα βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται από μια γενιά που γαλουχήθηκε πολιτικά στη λογική της μη ιδεολογίας. Από μια ΠΑΣΠ που λειτουργούσε όχι ως μια οργάνωση νεολαίας με πολιτική προοδευτική παρέμβαση αλλά ως φυτώριο στελεχών, ως σύστημα μηχανισμών εξουσίας και διευθετήσεων. Αυτή ήταν και η στρατηγική Ανδρουλάκη στην κούρσα για την ηγεσία. Ποια είναι η θέση του κύριου Ανδρουλάκη για τη δημόσια Υγεία; Για την εργασία; Τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις; Για τη δημόσια περιουσία; Για το ασφαλιστικό; Για τη ΔΕΗ; Για τους μικρομεσαίους; Για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα δικαιώματά τους; Για τους πρόσφυγες; Για τη διαπλοκή; Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συνεχίζονται εσαεί και πρέπει να απαντηθούν. Πολιτική χωρίς ιδεολογία είναι πολιτική υπέρ των λίγων και των συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν αρκεί η ανανέωση στα πρόσωπα. Χρειάζεται ανανέωση στις πολιτικές. Εκτός αν ως ανανέωση λογίζεται το κλείσιμο του ματιού σε Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου για επιστροφή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)