to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάμεσα σε ερασιτέχνες αστρονόμους στο ορεινό Θέρμο

Τελικά ο κινεζικός δορυφόρος δεν έπεσε στην Ελλάδα κι έτσι οι δέκα πληγές του Φαραώ δεν έγιναν ένδεκα. Μία ημέρα πριν βρεθούν τα συντρίμμια του δορυφόρου στον Ινδικό Ωκεανό, ο κάμπος του Αγρινίου φλεγόταν στην ζέστη και η υγρασία από τις λίμνες που τον περιβάλλουν έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική


Η άσφαλτος από μακρυά έμοιαζε να λιώνει κι εγώ ανηφόριζα προς το ορεινό Θέρμο, στρίβοντας δεξιά, πάνω από τον Δρυμώνα, σ’ έναν χωματόδρομο με κοκκινόχωμα. Σ’ ένα διάσελο, στα 1.200 περίπου μέτρα, ελάμβανε χώρα η συνάντηση των ερασιτεχνών αστρονόμων. Πλησιάζοντας, η φαντασία μου άρχισε να χορεύει στον ρυθμό του event και κάποια στιγμή ο καπνός από την καντίνα με τα σουβλάκια μου φάνηκε σαν αστρικό νεφέλωμα, από αυτά που -όπως έμαθα αργότερα- βλέπουμε στον ουρανό και είναι σκόνη από αστερισμούς που επανασυντίθενται σε καινούργια αστέρια.

Ώ του θαύματος, καθώς το μούχρωμα έδωσε την θέση του στην νύχτα και το κρύο σε έκανε να αναζητάς ένα μπουφάν, συνειδητοποιούσες πόσο σημαντική είναι η προστασία της ισορροπίας του περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητη ώστε το κοινό μας σπίτι, η γη, να μην γίνει φούρνος μικροκυμάτων από την υπερθέρμανση.

Μέσα στην ψύχρα της πρώιμης νύχτας, ερασιτέχνες αστρονόμοι έκαναν τις εισηγήσεις τους μ’ έναν απόλυτα τεχνικό τρόπο, που τους επέτρεπε να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Κάποια στιγμή, ένας που είχε εντρυφήσει στο φαινόμενο των εξωπλανητών και εξηγούσε ότι οι πλανήτες αυτοί ανακαλύφθηκαν στο τέλος του 20ού αιώνα και βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, περιφερόμενοι γύρω από άλλος “ήλιους”- μητρικά άστρα.

Εκεί ακριβώς έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν άκουσα ότι οι εξωπλανήτες αυτοί, που βρίσκονται εκατοντάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά μας- ένα τσιγάρο δρόμο, δηλ., από τη Γη - μπορεί να παρατηρηθούν με συμβατικά τηλεσκόπια σαν αυτά που ήταν εγκατεστημένα τριγύρω στο διάσελο. Παίρνοντας τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό, είπα ότι η γνώση είναι απόλαυση και η απόλαυση αυτή είναι διπλή όταν βρίσκεσαι σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και συνειδητοποιείς την ανάγκη της προστασίας του, σε περιόδους που δοκιμάζεται δραματικά από τις πυρκαγιές. Η εξερεύνηση του σύμπαντος, πρόσθεσα, πρέπει να μας οδηγεί στην αυτοσυνειδησία και όχι στην αλαζονεία, που αποτελεί ύβρη με όσα διαπράττουμε στην γη, νομίζοντας ότι θα αλλάξουμε την τύχη μας στον Άρη.

Δεν έμεινα ως αργά για να απολαύσω την μαγεία της παρατήρησης με τα τηλεσκόπια. Συνομιλητές μου περιέγραφαν την παρέλαση της συστοιχίας δορυφόρων του Έλον Μασκ, ανάμεσα  σε χιλιάδες άλλους. Έτσι και κάποιος απ’ αυτούς παραβιάσει τον φωτεινό σηματοδότη εκεί πάνω, καταλαβαίνετε τί έχει να γίνει.

Και για να το ελαφρύνουμε λίγο, εκτός από την κακοτυχία που μας συνοδεύει τα τελευταία χρόνια, είναι και ο Δίας που, σύμφωνα με τους αστρολόγους, είναι ανάδρομος στον Κριό από την 28 Ιουλίου έως την 28 Οκτωβρίου του 2022. Πάντα, εκτός από το κακό, υπάρχει το χειρότερο, σκέφτομαι πλησιάζοντας στα εγκόσμια του χωριού, που παλεύει με τα θηρία της καθημερινότητας.       


*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)