to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 20.05.2021

Πολιτική

Aναμένουμε αποτελεσματική και σε βάθος έρευνα για την αστυνομική βία στην Ελλάδα: Απάντηση του προέδρου LIBE προς τους ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μιε μια επιστολή καταπέλτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar, απαντώντας στους έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει ότι στηρίζει τα αιτήματα όλης της προοδευτικής κοινωνίας για την παύση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καθώς και για την ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα περιστατικά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.


Επιστολή καταπέλτης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar, και με την έγκριση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Η επιστολή έρχεται ως απάντηση προς τους έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και πιο συγκεκριμένα στην αρχική τους επιστολή, στις 10 Μαρτίου, για το θέμα της χρήσης αστυνομικής βίας και της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Απαντώντας εκ μέρους και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών, αφού ευχαριστεί τους έξι ευρωβουλευτές για την ενημέρωση επί των δύο θεμάτων,  αναφέρεται στις γενικές θέσεις και αρχές του Ευρωκοινοβουλίου  το οποίο  με σχετικά του Ψηφίσματα καλεί όλα τα κράτη – μέλη να επιβάλλουν τα όποια μέτρα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας. Επίσης,  καταδικάζουν τη χρήση βίαιων και δυσανάλογων παρεμβάσεων από τις Αρχές του κάθε κράτους – μέλους κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων και τονίζει ότι «η χρήση βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να είναι νόμιμη, αναλογική, αναγκαία και έσχατη λύση και βεβαίως να προστατεύει την σωματική ακεραιότητα των πολιτών». Παράλληλα επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας των μέσων από πολιτικές παρεμβάσεις και την αποφυγή της άσκησης πίεσης στα μέσα.

Όμως ο κ. Aguilar κάνει επίσης συγκεκριμένες και πολύ σοβαρές τοποθετήσεις για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που κατήγγειλαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει: «περιμένω οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις άσκησης βίας θα διεξαχθεί αποτελεσματική και σε βάθος έρευνα καθώς και ότι θα εφαρμοστούν όλες οι σχετικές ποινές που προβλέπονται». Με την τόσο ξεκάθαρη διατύπωση, επιβεβαιώνει τα αιτήματα όλης της προοδευτικής κοινωνίας για την παύση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καθώς και για την ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα περιστατικά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Σε ότι αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, αρχικά  εκφράζει την καταδίκη του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, δίνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και εκφράζει τις ανησυχίες που προκύπτουν από το περιστατικό αλλά και την κατάσταση στα μέσα συνολικά.

Ο κ. Aguilar αναφέρει την ειδική ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που εξετάζει ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων  στην οποία, όπως προαναγγέλλει, θα διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι συζήτηση για τη «δυσανάλογη χρήση βίας της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και στην οποία γίνονται ήδη συζητήσεις για τα θέματα ελευθερίας του Τύπου. Δίνει σαφές δείγμα λοιπόν με την απάντησή του, ότι η Ελλάδα, για τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα, εμπίπτει στα κράτη - μέλη για τα οποία πρέπει να υπάρξει συζήτηση εντός της ομάδας εργασίας.

Δεσμεύεται τέλος ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών της Επιτροπής LIBE θα παρακολουθούν την κατάσταση με όλη την απαραίτητη προσοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)