to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:44 | 17.07.2017

Κοινωνία

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας, με καταιγίδες, κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους (ενημέρωση)

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα βόρεια - Βροχοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Ελλάδα, ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής - Πού σημειώθηκαν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, τι λένε οι προγνώσεις για σήμερα


Σαρώνει τη βορειοδυτική Ελλάδα το κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» που κατεβαίνει προς την Αττική, τα κεντρικά και νότιατης χώρας ενώ αναμένεται να αρχίσει να εξασθενεί από αύριο το βράδυ.

Πτολεμαΐδα και Λάρισα πλημμύρισαν από τις καταιγίδες ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σε Μέτσοβο και Αιτωλοακαρνανία έριξε χοντρό χαλάζι, με αποτέλεσμα να ασπρίσουν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών. 

Στην Πάτρα, η τζαμαρία του δημοτικού κολυμβητηρίου υποχώρησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης και καταπλάκωσε αυτοκίνητα. Για λίγη ώρα έκλεισε η εθνική οδός Πατρών – Πύργου στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης. Επίσης, μπουρίνι που «χτύπησε» την περιοχή του Ρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάδοι πρόσδεσης δύο φερι - μποτ, τα οποία παρασύρθηκαν για μικρή απόσταση από τους ανέμους, προκαλώντας ζημιές σε μικρές βάρκες. Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία. Στο μεταξύ, στην περιοχή του Πάσιου, στο Κιάτο Κορινθίας, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν σώους σήμερα τα ξημερώματα έναν άνδρα ηλικίας 75 χρόνων και μία γυναίκα ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε ρέμα της περιοχής. Ακόμη, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απαντλήσεις υδάτων από πέντε υπόγεια στην περιοχή του Κιάτου.

Διαβάστε σχετικά:

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η έντονη νεροποντή που έπληξε τη Λάρισα. Η πυροσβεστική και ο δήμος δέχτηκαν κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια, δρόμοι πλημμύρισαν από τη μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος στο νομό λόγω κεραυνών.

Στα παράλια του δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και πτώσεις βράχων, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Να μην μετακινούνται άσκοπα λόγω της κακοκαιρίας, συνιστά στους οδηγούς η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους έπληξε χθες την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ίδιο σκηνικό και στο Μέτσοβο όπου η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών.

Λόγω της χαλαζόπτωσης έκλεισε για λίγη ώρα η εθνική οδός Πατρών – Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Σε δύο αυτοκίνητα κατέπεσε μεγάλη τζαμαρία του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου στην Πάτρα και ενώ ήταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς, οι οποίες έσβησαν γρήγορα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης σε διαφορετικές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το μέτωπο της κακοκαιρίας σήμερα αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία, την Μακεδονία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση αύριο και από την Τετάρτη ο καιρός θα είναι και πάλι καλοκαιρινός.

(πηγή: ΕΡΤ)


H αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα νησιά των βορείων Κυκλάδων. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα (εκτός των κεντρικών ηπειρωτικών, των Σποράδων και της Εύβοιας). Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα πελάγη 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη χώρα:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. .

Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα στα νότια.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις βορειότερες περιοχές 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια. 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια. από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια. η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


 

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής και η κεραυνική δραστηριότητα, όπως έχουν καταγραφεί από το meteo.gr, μέχρι τις 17:30 της Κυριακής ακολουθούν:

Και η κεραυνική δραστηριότητα:

Tα προβλήματα στην Αχαΐα

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες, ως αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου. (πηγή: ΑΠΕ)

Έσπασαν κάβοι στο Ρίο Αντίρριο

Πληροφορίες του tempo24.news αναφέρουν ότι έχουν σπάσει κάβοι σε σημεία ελλιμενισμού φερυ μπωτ στο Ρίο, το βράδυ της Κυριακής. Στην περιοχή νωρίτερα έπνεαν ισχυροί άνεμοι και είχε εκδηλωθεί καταιγίδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το περιστατικό συνέβη προς την πλευρά των καντινων ενώ το φέρυ από το οποίο κόπηκαν οι κάβοι παρασύρθηκε με αποτέλεσμα  να υποστούν ζημιές βάρκες και φουσκωτα που ήσαν δεμένα κοντά. Στο σημείο σπεύδει ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Πλημμυρισμένα φρεάτια στη Λάρισα

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τη μεγάλη ποσότητα νερού που συνεχίζει να πέφτει.

Τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και κάποιες βραχοπτώσεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Καλοκαιρινό μπουρίνι στο Αγρίνιο, στη 1.30 το μεσημέρι, όπου έβρεχε για 40 λεπτά:

(πηγή: agrinioreport.com)

Χαλαζόπτωση στο Ζωτικό Ιωαννίνων

Κεραυνοί , αστραπές, καταιγίδες αλλά και ισχυρή χαλαζόπτωση σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων εδώ και λίγες ώρες. Στο Ζωτικό Ιωαννίνων η χαλαζόπτωση πριν μία ώρα περίπου ήταν τόσο έντονη , που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Χαλάζι σαν κορόμηλο έπληξε την περιοχή , προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες. (epirusgate.gr)

Μπουρίνι στην Πατρών-Πύργου (tempo24.news)

Σε ετοιμότητα στα Τρίκαλα

Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν τα μέχρι τώρα όχι έντονα προβλήματα καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνιστά στους οδηγούς να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
 

Η ανακοίνωση το πρωί της Κυριακής για την επερχόμενη κακοκαιρία

H πρόβλεψη για το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας (meteo.gr)

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ανακοινωθεί ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο ισχύει έως και τη Δευτέρα 17-07-2017, προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού, από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και

Β. Τους θυελλώδεις ανέμους

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν οι εξής περιοχές:

Τη Δευτέρα (17/07/2017):

Τις πρωινές ώρες η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος. Καθ? όλη τη διάρκεια, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά, (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων και η Θράκη.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην Πιερία, Χαλκιδική και το Θερμαϊκό), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά.

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)