to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 08.09.2014

Πολιτική

Αναλυτικά το άρθρο του Spiegel για το «αριστερό πείραμα» της Ρένας Δούρου

Με τίτλο «το Αριστερό Πείραμα» το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ κυκλοφορεί σήμερα με ολοσέλιδο πολιτικό πορτρέτο της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.


Ο δημοσιογράφος Μάνφρεντ Έρτελ, ξεκινά το άρθρο του με περιγραφή της τελετής ορκωμοσίας της νέας Περιφερειάρχη στο κλειστό γυμναστήριο Άνω Λιοσίων: «Επιδεικτικά η Δούρου επέλεξε για την ορκωμοσία της ένα παλιό γυμναστήριο στα θλιβερά Άνω Λιόσια, εκεί που ζουν οι ψηφοφόροι της. ‘Ντροπή’, ουρλιάζουν οι νεοναζί της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, αλλά για τους περισσότερους στην αίθουσα η Δούρου ενσαρκώνει την ελπίδα, καθώς αγωνίζεται ενάντια στις απολύσεις και στις άδικες περικοπές. Ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, που συνήθως είναι ενάντια σε όλα, για πρώτη φορά αναλαμβάνει ένα σημαντικό πολιτικό πόστο. Και στην Αττική θα μετρηθεί η ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα- καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις και πιέζει για τη διενέργεια εκλογών το αργότερο την άνοιξη».

«Είναι πολιτική επιστήμονας, μιλά πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τουρκικά. Και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, για παράδειγμα για τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης: ‘Είναι επώδυνο να το λες, αλλά έχουμε πόλεμο, και δεν μπορώ να κάνω σα να μην υπήρχε’», γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην απάντηση της Ρ. Δούρου.  

Κατόπιν ο Μ. Έρτελ τονίζει ότι η Ρ. Δούρου, που «γνωρίζει άριστα τα ευρωπαϊκά ζητήματα», αντιδρά με ειρωνεία στις σεξιστικές κριτικές:  «Η Δούρου για τέτοιες δηλώσεις έχει μόνο μια απάντηση: ανοησίες. Και προσθέτει με ειρωνεία, ότι ‘μπορείς να είσαι ξανθιά και να ασχολείσαι με την εξωτερική ή την αμυντική πολιτική, εγώ θα μείνω ξανθιά μέχρι να γκριζάρω’».    

Αναφερόμενος στην παραίτηση της Ρ. Δούρου από το βουλευτικό αξίωμα ενόψει των εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής, ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει τη σχετική απάντηση της  : «Οι άνθρωποι πρέπει να δουν ότι θέλει κάποιος να κάνει γι’ αυτούς πολιτική, χωρίς να έχει πρώτα εξασφαλίσει τον εαυτό του». 

«Η κυρία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε ένα προπύργιο κοινωνικής προστασίας για τους ψηφοφόρους και δεν πρόκειται να υπογράψει την λίστα των απολύσεων, που απαιτεί η πολιτική της τεράστιας λιτότητας-  την ευθύνη γι’ αυτή την έχει η κυβέρνηση». «Ταυτόχρονα προφυλάσσει τον εαυτό της από τις πολύ μεγάλες υποσχέσεις. Ενάντια στην κυβέρνηση και τις αυστηρές εντολές για λιτότητα από τις Βρυξέλλες, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο, τονίζει ( η Δούρου ) δίχως έπαρση», γράφει ο Έρτελ.

Ο γερμανός δημοσιογράφος τονίζει ότι «μία υπόσχεση έδωσε η Δούρου, να μεταφέρει τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από τις υποδομές σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ή στην εκπαίδευση. Και στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες σ’ αυτό η απάντηση της Δούρου είναι: «Η Ε.Ε. βάζει το πλαίσιο, εμείς το γεμίζουμε. Στο όνομα των μεγάλων έργων υποδομής η Ελλάδα έγινε μια διεφθαρμένη χώρα»».

Τέλος, ο γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί: «Εάν πετύχει το πείραμα της Αττικής και η Δούρου αποδειχθεί ικανή κυβερνήτης τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εσωτερική αντίπαλο του χαρισματικού προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Επίσημα, φυσικά η Δούρου δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο: ‘Είμαστε στενοί φίλοι, συνομήλικοι, ήμασταν μαζί στην ίδρυση του κόμματος, δεν είμαστε όπως οι άλλοι’, λέει, δεν θέλει οπωσδήποτε να κάνει καριέρα, δεν είναι αντίπαλος του Τσίπρα: ‘Αν παίξουμε το παλιό πολιτικό παιχνίδι, τότε η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα, έτσι δε θα γράψουμε ιστορία’. Αυτό ηχεί καλά και είναι πολιτικά έξυπνο, λίγο πριν τις επιδιωκόμενες αποφασιστικές εκλογές. Στην ορκωμοσία της Δούρου ήρθε ο στενός της φίλος Τσίπρας, αλλά ήρθε αργά κι έφυγε γρήγορα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)