to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 14.07.2013

Οικονομία

Ανάλυση του Ινστιτούτου Levy αποδομεί τρόικα και κυβέρνηση: Σχέδιο Μάρσαλ αντί λιτότητας

Σε πλήρη αποδόμηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της τρόικας προχωρά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου, μέσω έκθεσης του Levy Economics Institute του ιστορικού Bard College.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 34% το 2016, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα σενάρια από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνουν λόγο για σημάδια ανάκαμψης από το 2014.

Πρόκειται για μια οικονομετρική μελέτη, την οποία διεξήγαγε ο ίδιος και η ομάδα του κολεγίου με σκοπό να εξετάσουν τα αποτελέσματα που έχει φέρει η πάνω από τρία χρόνια ασκούμενη πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την έξοδο αυτής από την παρατεταμένη κρίση.

Αντιστροφή κλίματος

Ως φαίνεται, στόχος της εν λόγω μελέτης είναι η διαμόρφωση μιας μακροοικονομικής πολιτικής που θα έχει ως κύριους στόχους την πλήρη απασχόληση, την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανισότητας, τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, την πραγματοποίηση μιας δίκαιης και καλής κοινωνίας.

Άλλωστε, το διεθνούς φήμης Levy Economics Institute του ιστορικού Bard College φαίνεται να είναι ταγμένο σε αυτόν τον σκοπό.. Εμπνευστής και πρόεδρος από την ημέρα της ίδρυσής του έως σήμερα είναι ο διακεκριμένος οικονομολόγος Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου, επίσης καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Jerome Levy και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Bard College. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο των οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Τζόζεφ Στίγκλιτς. Το Levy Economics Institute ήταν συνδιοργανωτής στην εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, με θέμα την κρίση στην Ελλάδα.

Αφού στην έκθεση πραγματοποιείται μια στοιχειώδης ανάλυση του πώς εξελισσόταν η ελληνική οικονομία, γίνεται αναφορά στην πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, η οποία, όπως αναφέρεται, αποτελούσε μια βασική παράμετρο στη στήριξη του ελληνικού ΑΕΠ και η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να είναι βυθισμένη στον φαύλο κύκλο της ύφεσης αλλά και της αύξησης του δημόσιου χρέους. Την ίδια ώρα, η ανεργία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σχέδιο Μάρσαλ

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε προσομοίωση μέσω του προγράμματος LIMG, κάνοντας εναλλακτικές προσεγγίσεις στο ελληνικό πρόβλημα, προκειμένου να καταστεί σαφές τι δεν πάει καλά στην πολιτική της τρόικας, αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγει από τη δίνη. Η απάντηση είναι μια: Σχέδιο Μάρσαλ.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων LIMG δείχνουν ότι η «γραμμή» της τρόικας πάσχει σε πολλά σημεία, ενώ τα αποτελέσματα για τους στόχους του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών έχουν δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα της λιτότητας, τα οποία, όπως αναφέρει η έκθεση, οδηγούν σε μια πορεία συνεχούς ύφεσης, μείωση της απασχόλησης, μείωση των εισοδημάτων και τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας.

Εν συνεχεία αναφέρει: «Εμείς βασίζουμε τις προβλέψεις μας για την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των επενδύσεων στα ειδικά κονδύλια που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή σε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτής της εξωγενούς ενίσχυσης το οποίο συζητήθηκε σε πολλές συνεδριάσεις της Ευρωζώνης- υποτίθεται ότι είναι 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία χρησιμοποιούνται σε ποσοστό περίπου 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο με αρχή το τρίτο τρίμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προβλεπόμενη πορεία της αύξησης του ΑΕΠ είναι πάνω από όλα τα προηγούμενα σενάρια (σ.σ.: Ε.Ε., ΔΝΤ) και τελικά συγκλίνει με το σενάριο στόχο του ΑΕΠ στα μέσα του 2016 που είναι περίπου 175 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα αύξηση της απασχόλησης είναι επίσης υψηλότερη από ό,τι στα προηγούμενα σενάρια, σημειώνοντας αύξηση άνω των 200.000 θέσεις εργασίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σενάρια, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πάνω από το βασικό σενάριο.

Συμπεράσματα

Εν τέλει, η ανάλυση αυτή αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις στην εν εξελίξει ελληνική σπείρα του... απωλεσθέντος ΑΕΠ, της απασχόλησης, της αύξησης των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους που κατά την άποψή μας είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται από τους διεθνείς δανειστές της. Έχουμε δείξει ότι μια σχετικά μέτρια δημοσιονομική ώθηση που θα χρηματοδοτούνταν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να «προλάβει» μόνο τις περαιτέρω μειώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση, αλλά και να αντιστρέψει την τάση τους και να τους φέρει στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Ένας τύπος σχεδίου Marshall που απευθύνεται σε δημόσια κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι ρεαλιστικές. Τέλος, για τη μείωση της ανεργίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι καταδικασμένη να χτυπήσει ποσοστό πάνω από 30%, η έκθεση υποστηρίζει ένα διευρυμένο κοινό πρόγραμμα εργασίας, τα οφέλη του οποίου έχουν αποδειχθεί της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)