to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αναλύσεις για τον #covid19»: Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής

Την ανάλυση του Κώστα Μελά, δρ. Οικονομικών και διδάσκοντος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής, δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της σειράς e-papers Αναλύσεις για τον #covid19.


Στο κείμενό του, που στηρίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΝΠ «Η Ευρώπη στην 'εντατική'. Πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της νέας κρίσης» (30/4/2020), ο Κώστας Μελάς υπενθυμίζει τα δομικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία οδηγούν διαρκώς σε απόκλιση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υπονομεύουν την προοπτική μιας πραγματικής πολιτικής ενοποίησης.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μελάς παρουσιάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων του lockdown και επισημαίνει ότι η επιλεγείσα από την Ευρώπη λύση ακολουθεί - και σε αυτή την περίπτωση - τη "γερμανική", όπως την ορίζει, "λογική", βασίζεται δηλαδή εξ ολοκλήρου σε δάνεια, που διαιωνίζει τη λογική δανειστή-δανειζόμενου, αποκλείοντας κάθε σκέψη αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα προκύψει από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Με αυτό δε το δεδομένο, ο συγγραφέας εκφράζει την πεποίθηση ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει, στο βαθμό που στηρίζεται απλώς στο φόβο της διάλυσής της και στην αβεβαιότητα ως προς το τι θα επακολουθήσει.

Ολόκληρη η ανάλυση του Κ. Μελά στον σύνδεσμο και αμέσως παρακάτω:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)