to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 18.11.2016

Κοινωνία

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό στα γραφεία του Σώρρα στο Ηράκλειο

Με προκήρυξη στο indymedia


Προκήρυξη με ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό στα γραφεία του κόμματος του Αρτέμη Σώρρα στο Ηράκλειο, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia. Η ομάδα που αυτοαποκαλείται «...ομάδα από τα δίπλα, ΠΕΡΑ-ΠΕΡΑ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επιθέσεις ακροδεξιών στο Ρέθυμνο και στις... «λαϊκές επιτροπές» που τάσσονται κατά των προσφύγων. Η επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου (εδώ το δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας).

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης:

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

..άλλωστε είναι και τα δύο τα παιδιά του ίδιου πατέρα- του καπιταλισμού. Οι εκφάνσεις του είναι ολοφάνερες σε όλες τις πτυχές της πραγματικότητας και περισσότερο στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, όπου τίθενται σε ισχύ όλα του τα όπλα:
πολιτικές τρομοκρατίας που πλασάρονται, φτωχοποίηση των πλυθησμών, πόλεμοι, οικονομικά μέτρα των "θεσμών", συντηριντικοποίηση της κοινωνίας και κυρίως, το μακρύ του ΄χερι - ο φασισμός (βλέπε Ουκρανία, Χρυσή Αυγή, ISIS).
Η πολιτική αυτή συγκυρία μας βρίσκει πλέον οικονομικά εξαθλιωμένους, με την Ε.Ε. να παίζει ζάρια με μνημόνια στο κεφάλι μας, με την εργασία να έχει αντικατασταθεί από την επισφάλεια και την ανεργία, τα σπίτια  μας σε πλειστηριασμούς και τις τράπεζες να χαμογελάνε κλέφτικα. Κι αν αυτή είναι η καθημερινότητα μας εδώ, παραμένει οικεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ακόμα κι αν η εικόνα αυτή δεν περνάει από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Εν αντιθέσει, οι εικόνες που περνάνε είναι δραματοποιημένα στιγμιότυπα προσφύγων στα νησιά, αποκομένα από τα αίτια τους και στυλιζαρισμένα σαν όχι κάτι περισσοτερο από μια καιρική καταστροφή. Ο πόλεμος όμως είναι φυσικό ακόλουθο μια στρατηγικής που οδηγείται από την δίψα για νέες κατακτήσεις και κέρδη των ισχυρών του κεφαλαίου και των υπαλλήλων τους - των κρατών.Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων, που επιχειρούν να γλιτώσουν από περιοχές όπου οι πόλεμοι, η φτώσεια και η καταστροφή  αποτελούν μόνιμη συνθήκη, αυτό που συναντούν δεν είναι παρά μία πολύ γηραία ήπειρο-φρούριο. Οι φράχτες που σηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ευρώπη, βοηθάνε να εισέλθει μόνο ο κατάλληλος αριθμός φθηνού εργατικού δυναμικού, ενώ ένα άλλο κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής αφήνεται στην  - προετοιμασμένη κατάλληλα - κοινή εθνολουσμένη γνώμη.

Οι εξουσιαστές της Ευρώπης, με κύριο σύμμαχο τα ΜΜΕ και με πρόσχημα το σαθρό επιχείρημα της εθνικής ενότητας και της ανασφάλειας, σιγοντάρουν την επέλαση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του συντηρητισμού και εν τέλει του εκφασισμού της κοινωνίας. Έτσι, ανάμεσα στην ανασφάλεια για τον βιοπορισμό και τον φόβο, καλλιεργείται το έδαφος για όλων των ειδών τα φασιστικά μορφώματα, που λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και τον αληθινό εχθρό.
Ο φασισμός όμως εμφανίζεται με πολλές όψεις. Είτε με τα εθνικιστικά σιχάματα της Χρυσής Αυγής και άλλων ναζιστικών γλίστρων που σουλατσάρουν στα στενά ξερνώντας ημιμάθεια απ' τις φαλτσέτες τους (όπως την επίθεση στη κατάληψη Νοταρά, τις συγκεντρώσεις φασιστών με την ενεργή συγκάλυψη της αστυνομίας σε Μυτιλήνη, Ρέθυμνο και Ν. Ηράκλειο), είτε με κοινωνικό προσωπείο, με τις δήθεν "λαϊκές" επιτροπές κατοίκων (όπως το πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Τυμπακίου).

Κάπου εκεί εμφανίζεται ως "Σωτήρας" των φοβισμένων- χρεωμένων, ο "κύριος" Αρτέμης Σώρρας. Αναζητώντας μια εύκολη λύση, με χαρακτηριστικά βαθιά χαραγμένα από όλα τα εξουσιαστικά και πατριαρχικά στερεότυπα ενός "ηγέτη", η σαπίλα του λευκού άνδρα, πλούσιου, αρτιμελή, η εικόνα του κυρίαρχου αρσενικού, εμφανίστηκε με μαγαζάκια σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (κανονικοί- ανάπηροι, έλληνες-ξένοι) και προωθώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό προτάσσοντας την απαλοιφή των "αδύναμων" έκανε τη συνάντηση μας αναπόφευκτη.

Επιλέξαμε να επιτεθούμε συμβολικά τα ξημερώματα στις 16/11  στα γραφεία του Αρτέμη Σώρρα, στην οδό Τσούντα (περιοχή Κατσαμπά), χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα εμπρηστικής ύλης, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των περιοίκων. Η κίνηση αυτή αποτελεί κομμάτι του συνολικού αγώνα απέναντι σε φασιστικά μιάσματα που προσπαθούν να βρούν χώρο στη τοπική κοινωνία και εθνικιστικά μορφώματα, όπως αυτό, που δυναμιτίζουν με μίσος και ρατσισμό τον κόσμο.
Για μας, γενεισιουργός αιτία των προβλημάτων είναι οι σχέσεις καταπιεστή-- καταπιεζόμενου που φέρνει η ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει επιβληθεί.
Θέλουμε κοινωνίες ελεύθερες, αταξικές και αλληλέγγυες, οριζόντιες και συμμετοχικές, χωρίς εξουσίες, σύνορα και κράτη.

...Ομάδα από τα δίπλα
ΠΕΡΑ-ΠΕΡΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)