to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάκριση Χρυσοχοΐδη στις Βρυξέλλες

Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου η ελληνική κυβέρνηση μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ


Στο στόχαστρο της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει μπει, όπως όλα δείχνουν, και η Ελλάδα μετά τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, χθες πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση της εν λόγω ομάδας, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν δύο  Έλληνες υπουργοί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη) και ο Κώστας Τσιάρας (Δικαιοσύνης). Ωστόσο ο δεύτερος, ο πλέον αρμόδιος εκ των δύο, δεν προσήλθε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Ελλάδα από την εν λόγω υπο-επιτροπή, η οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια το 2018 και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του την ίδια χρονιά.

Η εν λόγω ομάδα, λοιπόν, επικεντρώνεται στις απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της Ε.Ε. σε όλα τα κράτη - μέλη.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, που, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε το “καμπανάκι” του κινδύνου στις Βρυξέλλες και κυρίως στους ευαισθητοποιημένους ευρωβουλευτές της Ομάδας Παρακολούθησης Κράτους Δικαίου.

"Λεπτομερής επισκόπηση"

Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ η επικεφαλής της ομάδας Σοφί Ιντ Βελτ είχε αποστείλει επιστολή στον  Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας “λεπτομερή επισκόπηση” της κατάστασης των ερευνών, ενώ υπογράμμιζε ότι επρόκειτο για έναν “ερευνητικό δημοσιογράφο” που ασχολιόταν με το “οργανωμένο έγκλημα” και τη “διαφθορά” και έθετε ζήτημα “ελευθερίας του Τύπου” και “ασφάλειας δημοσιογράφων”.

Στην απάντησή του ο Κ. Τσιάρας υποστήριζε ότι “αμέσως μετά τη δολοφονία ο  Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε γρήγορη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης”, καθώς και ότι είναι “προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ. να λύσει αυτήν την υπόθεση”. Ανέφερε δε ότι θα αποστείλει τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν “μόλις οι διαδικασίες ολοκληρωθούν” και καταστεί δυνατό από τον νόμο.

Στις Βρυξέλλες

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, ήταν να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί στις Βρυξέλλες και -απουσία του Κ. Τσιάρα- ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης ο αποδέκτης πολύ πιεστικών ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από μέλη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο  Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε και για την υπόθεση Φουρθιώτη και τον λόγο για τον οποίο του είχε παρασχεθεί αστυνομική φύλαξη, ενώ βρέθηκε στη θέση να προσπαθεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, το αντικείμενο δηλαδή του έτερου υπουργού που δεν παρουσιάστηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να αμφισβήτησε το δικαίωμα παρέμβασης του Ευρωκοινοβουλίου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρημα που έχουν επικαλεστεί κυρίως εκπρόσωποι ακραία συντηρητικών κυβερνήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)