to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 18.09.2018

Διεθνή

Ανακούφιση αλλά και δυσπιστία στο Ιντλίμπ για τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας

Στο Ιντλίμπ, η ρωσοτουρκική συμφωνία για το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, προκαλεί δυσπιστία. Μολονότι ορισμένοι αισθάνονται ανακούφιση, πιστεύοντας ότι θα γλιτώσουν από ένα λουτρό αίματος στην περίπτωση μιας επίθεσης του καθεστώτος, άλλοι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν εμπιστεύονται ούτε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ούτε τη Μόσχα.


Πεζοί ή με μοτοσικλέτες, χτυπώντας ταμπούρλα και κρατώντας σημαίες της επανάστασης, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας στην επαρχία κατά του καθεστώτος. Λίγη ώρα νωρίτερα, Ρωσία και Τουρκία είχαν ανακοινώσει ότι συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια "αποστρατικοποιημένη ζώνη" υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή.

"Αυτή η λύση δεν είναι συνολική" είπε χαρακτηριστικά ο Στάιφ αλ Άχμεντ, ένας πατέρας δύο παιδιών από το Ιντλίμπ. Δήλωσε όμως ανακουφισμένος επειδή θα σταματήσει το σφυροκόπημα της επαρχίας από το συριακό καθεστώς και τις ρωσικές δυνάμεις. "Είναι αλήθεια ότι έτσι θα γλιτώσουν οι άμαχοι από τους βομβαρδισμούς", παραδέχτηκε ο 27χρονος άνδρας.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το συριακό καθεστώς συγκέντρωνε ενισχύσεις γύρω από την επαρχία, που συνορεύει με την Τουρκία. Από τους σποραδικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περίπου 50 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις επιδρομές αυτές έχουν πληγεί νοσοκομεία και κέντρα διασωστών.

"Αισθανόμαστε ανακούφιση που δεν θα γίνει μάχη" είπε ο Μαχμούντ Ρεφάατ, ένας κάτοικος της κοινότητας Σαρακέμπ, πατέρας τριών παιδιών. "Είναι ενθαρρυντικό για τους πολίτες να ξέρουν ότι θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες ζώνες και τα σχολεία", συνέχισε. "Εδώ και οκτώ χρόνια εμείς οι πολίτες πληρώνουμε το τίμημα όλων των πολέμων στη Συρία. Γίνονται συνεχώς σφαγές και νέα θύματα. Δεν είμαστε πλέον παρά μόνο αριθμοί", πρόσθεσε.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη, πλάτους 15-20 χιλιομέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και θα χωρίζει τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από τις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς. Όλος ο βαρύς οπλισμός των ανταρτών θα πρέπει να έχει αποσυρθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Η ζώνη θα ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και τη ρωσική στρατονομία.

Στην κοινότητα Μπίνιχ, η οργή ξεχείλιζε το βράδυ της Δευτέρας. Παρά το προχωρημένο της ώρας, εκαντοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Άσαντ. Πολλοί κρατούσαν σημαίες της επανάστασης, αλλά και της Τουρκίας. "Ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος" και "Ελευθερία, ελευθερία", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ορισμένοι κάτοικοι φοβούνται ότι θα επαναληφθεί στο Ιντλίμπ το ίδιο σενάριο που σφράγισε την τύχη και άλλων προπυργίων των ανταρτών στη Συρία, που τα ανακατέλαβε το καθεστώς με την αποφασιστικής σημασίας στήριξη της Ρωσίας. Ο εμβληματικός θύλακας της Ανατολικής Γούτας έπεσε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από μια επιχείρηση που κράτησε δύο μήνες και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1700 ανθρώπους. Οι αντάρτες δεν είχαν τότε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουν τα όπλα και να δεχτούν να μετακινηθούν στο Ιντλίμπ.

"Ευχαριστούμε την Τουρκία (...) εμπόδισε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιντλίμπ", είπε ένας κάτοικος, ο Αμπού Γιαζάν, που συμμετείχε στη διαδήλωση. Όμως η προοπτική ενός αφοπλισμού των ανταρτών δεν τον καθησυχάζει. "Αν μας πάρουν τα όπλα, ποιος θα εγγυηθεί ότι το καθεστώς και η Ρωσία δεν θα επιτεθούν στις περιοχές μας; Εσύ, Ερντογάν, θα μας προστατεύσεις;" συνέχισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι εκτοπισμένοι από άλλες εμπόλεμες ζώνες στη Συρία, ζουν σήμερα στην επαρχία του Ιντλίμπ και σε ανταρτοκρατούμενους θύλακες στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)