to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 11.09.2014

πηγή: 902.gr

Κοινωνία

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τα νέα χειρουργεία

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατασκευής των νέων δεκατεσσάρων χειρουργείων στον «Ευαγγελισμό» και των εγκαινίων την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη από τον πρωθυπουργό το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τονίζει:


«Επισκεφτήκαμε πρόσφατα ως σωματείο τα νέα χειρουργεία. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο στη χώρα. Καταδεικνύεται περίτρανα και σ’αυτό το χώρο τι μπορεί να επιτύχει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τη θέση μας ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογικής κι επιστημονικής εξέλιξης είναι πλούτος που έχει παραχθεί από το λαό και πρέπει να επιστρέφει σ’αυτόν και προς όφελός του.

ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΖΗΤΑΜΕ ΕΔΩ & ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. Έχουμε διαμαρτυρηθεί κατ΄επανάληψη για την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση. Παλαιότερη υπόσχεση για κρατική χρηματοδότηση 14,5 εκ. ευρώ για το σχετικό έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα λειτουργούν δώδεκα (12) αίθουσες χειρουργείων και υπάρχει ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (τουλάχιστον τριάντα) κυρίως νοσηλευτικού σε σημείο που για να λειτουργούν τα χειρουργεία οι εργαζόμενοι κάνουν διπλοβάρδιες, έχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό ο καθένας και με δυσκολία λαμβάνονται οι κανονικές άδειες ακόμη και του 2013. Στην πρώτη φάση των νέων χειρουργείων απαιτούνται πολλές δεκάδες νέων νοσηλευτών - αλλά και άλλων ειδικοτήτων - για ασφαλή λειτουργία για τον ασθενή και με ανθρώπινες συνθήκες για τον υγειονομικό. Σε αυτή την επισήμανση η απάντηση της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ ήταν πως …περιμένει είκοσι δύο νοσηλευτές με επτάμηνη σύμβαση (Voucher) ενώ η βελτιωμένη πρόταση του Διοικητή του Ευαγγελισμού ήταν πως θα επαναφέρει κάποιους - λίγους - συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία. Σημειώνουμε πως κανείς από τους υπεύθυνους δεν μίλησε για πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού. Έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με την πρόταση της επιτροπής χειρουργείου που προτείνει πενήντα πέντε μόνιμες προσλήψεις για πλήρη και ασφαλή λειτουργία των νέων χειρουργείων.

Ακόμη, η προοπτική ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση (έχει ήδη νομοθετηθεί) θα θέσει τις νέες αίθουσες στην υπηρεσία είτε αμιγώς ιδιωτών, είτε «πρόθυμων» γιατρών του ΕΣΥ που θα τα χρησιμοποιήσουν ως ιδιωτικούς χώρους συμβάλλοντας από την μια στο χαράτσωμα των ασθενών κι από την άλλη στη γιγάντωση του χρόνου αναμονής για όποιον δεν έχει κομπόδεμα για την ώρα της ανάγκης του. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Επειδή διαφημίζεται σε υψηλούς τόνους ως «μεγάλη δωρεά» της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του συνολικού έργου και των δύο φάσεων (Η β΄φάση ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια), εμείς τονίζουμε γι’ άλλη μια φορά, πως είναι χρήματα του ελληνικού λαού από τις αποταμιεύσεις του και η κάθε τράπεζα αποδίδει ένα μικρό μέρος τους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι δε, απαράδεκτο η οποιαδήποτε τράπεζα τη στιγμή που κάνει κατασχέσεις σπιτιών των φτωχότερων εργαζομένων και ανέργων να εμφανίζεται σαν .. μεγάλος ευεργέτης! Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι….

Θεωρούμε πρόκληση να εγκαινιάζονται, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα, νέες υγειονομικές δομές χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. Ήδη όταν η Διοίκηση αποδέχτηκε την «προσφορά» της Εθνικής Τράπεζας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η λειτουργία νέων - σύγχρονων δομών δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!! Αυτό εντάχθηκε ως ρήτρα και στη σχετική σύμβαση, σήμερα όμως φαίνεται ότι παραβιάζεται. Φοβούμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για εγκαίνια κενών κτιρίων, όπως συχνά συμβαίνει ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Θεωρούμε ακόμη πιο προκλητικό τον πανηγυρικό χαρακτήρα που δίνει η κυβέρνηση στα εγκαίνια των νέων χειρουργείων, όταν πριν κάποιους μήνες η ίδια η κυβέρνηση έκλεισε δομές που ανήκαν στον Ευαγγελισμό (Πολυκλινική και 3ο Θεραπευτήριο) που είχαν έξι πλήρως ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

Ίσως βέβαια βρεθούν και κάποιοι κακόβουλοι που θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας με ένα σκεπτικό ότι δήθεν οι εργαζόμενοι δεν θέλουν τα νέα χειρουργεία.. Είναι γνωστός ο ρόλος τους και η σκέψη τους τουλάχιστον οπισθοδρομική!

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί μαζί με τα άλλα οξύτατα προβλήματα (αξιολόγηση δομών και προσωπικού, νέος νόμος για την ΕΣΑΝ ΑΕ, συνολική έλλειψη προσωπικού, προϋπολογισμοί νοσοκομείων κ.λπ.) θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 8 π.μ. στο Δώμα για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)