to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 10.07.2013

Πολιτική

Ανακοίνωση του Κόκκινου για την αποχώρηση ομάδας συντρόφων-ισσών

Το "Κόκκινο" σχετικά με την αποχώρηση ομάδας συντρόφων-ισσών


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της τάσης «Κ2» του Κόκκινου δεν αποτελεί για εμάς κάποιου είδους έκπληξη, καθώς είχε ουσιαστικά αποχωρήσει, τόσο πρακτικά, όσο και πολιτικά, από το Κόκκινο εδώ και αρκετούς μήνες. Η απόφασή της ήταν προφανώς ειλημμένη προ πολλού και απλώς δημοσιοποιήθηκε τώρα, λίγες μέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτουμε για να μεγιστοποιηθεί η πολιτική της «υπεραξία». Το τελευταίο διάστημα της ουσιαστικής της αποχώρησης, το Κόκκινο ήταν η μοναδική συνιστώσα που παρουσιαζόταν σαν πρακτικά διασπασμένη («πλειοψηφία» και «μειοψηφία» του Κόκκινου), ωσάν για όλες τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να ίσχυε ο κανόνας της ομοφωνίας. Δημοσιεύματα και «εμπεριστατωμένα» ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο μας έκαναν την τιμή να μας παρουσιάζουν σαν το κατεξοχήν αντιπαράδειγμα από τις «καταραμένες συνιστώσες», οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί σαν οι «μηχανισμοί» που απειλούν την «ισοτιμία των μελών» και την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μπροστά σε όλα αυτά, το γεγονός ότι διαβάσαμε το κείμενο αποχώρησης των συντρόφων-ισσών για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Η Εποχή» μας φαίνεται απλώς πταίσμα. Και ασφαλώς δεν μας πείθουν τα περί «οργανωτικής αδυναμίας», αφού αρκούσε το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή για να ενημερωθεί μέσω λίστας η υπόλοιπη οργάνωση. 

Οι πολιτικές μας διαφωνίες ήταν γνωστές στην ελληνική αριστερά, αφού το Κόκκινο, πρωτοπόρο σε σχέση με άλλους διαπρύσιους υπερασπιστές της «δημοκρατίας» στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο είχε δημοσιοποιήσει όλες τις απόψεις μέσα από το σάιτ του, περιλαμβανομένων και των απόψεων της μειοψηφίας, αλλά έχει κατοχυρώσει καταστατικά τις διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες, την αναλογική τους εκπροσώπηση στα όργανα και τη δυνατότητά τους να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους μέσα και έξω από την οργάνωση. Ελπίζουμε ότι οι σύντροφοι-ισσες, που διεκδικούσαν κατά παράβαση των καταστατικών μας αποφάσεων να υλοποιούν επιπλέον και άλλη γραμμή «προς τα έξω», να φανούν συνεπείς με αυτές τις απαιτήσεις τους από το Κόκκινο, και να απαιτήσουν και να υπερψηφίσουν ανάλογες ρυθμίσεις  και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν πρόκειται για κόμμα στρατηγικής ενότητας αλλά για «ανοιχτό κόμμα», όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, με πανσπερμία ιδεολογικών, πολιτικών ρευμάτων και τάσεων.

Ωστόσο μας απογοητεύει το γεγονός ότι προκύπτει μεγάλη υποχώρηση ακόμη και από τις ίδιες τους τις θέσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Κόκκινου. Διαπιστώνουμε ότι η επαναστατική στρατηγική εξέπεσε, σε λίγους μόλις μήνες, σε ιδεολογική καταβολή, σε ανενεργή παράδοση, που οι σύντροφοι-ισσες δεν φαίνονται διατεθειμένοι, έστω ως τάση, έστω με εργαλείο ένα περιοδικό, να την επικαιροποιούν και να τη διατηρούν ενεργή. Δυστυχώς, αυτό είναι το μοναδικό περιεχόμενο της δημόσιας δήλωσης των συντρόφων-ισσών περί "αυτοδιάλυσης", που ηχεί κάπως βαρύγδουπη, αφού δεν είναι συνιστώσα για να τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ εξ' όσων γνωρίζουμε δεν έχει τεθεί ζήτημα αυτοδιάλυσης τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ (παρά μόνο της λίστας εκλογής στην ΚΕ). 

Ευχόμαστε, παρόλα αυτά, στους συντρόφους-ισσες να διεκδικήσουν την επικαιροποίηση της επαναστατικής στρατηγικής και την οικοδόμηση ενός επαναστατικού ρεύματος, όπως είχαν δεσμευτεί στις διαδικασίες του συνεδρίου του Κόκκινου. Αν μη, τι άλλο, θα είναι ένας κάποιος θώρακας απέναντι στις ισχυρές πιέσεις ενσωμάτωσης στις οποίες έχουν εκτεθεί με τις επιλογές τους. 

Όσο για το Κόκκινο, θα δημοσιεύσουμε στις φιλόξενες σελίδες της «Εποχής» (και σε όποιο άλλο προσφερόμενο βήμα) τα «τιμητικά προνόμια» για την υπεράσπιση των οποίων διεκδικούμε τη μη «αυτοδιάλυσή» μας. 

Ασφαλώς θα χαρούμε να βρεθούμε μαζί σε κοινές μάχες μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι δρόμοι μας χωρίζουν φυσιολογικά, χωρίς πικρίες, χωρίς δραματικούς τόνους και χωρίς τις "ακρότητες" που χαρακτήρισαν πρόσφατα άλλους χώρους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)