to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 23.03.2015

Πολιτική

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για προκλητική δήλωση Χιώτη στο Βήμα FM

Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση της καταγγέλλει διαπλοκή επιχειρηματιών με δημοσιογράφους, με αφορμή την επίθεση του διευθυντή του σταθμού «ΒΗΜΑ FM», Β. Χιώτη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλο, επειδή υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ σχετικά με τη μεταφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας στο Εργασίας


ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για δήλωση στην οποία προέβη προ ολίγου σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού «ΒΗΜΑ FM» ο Διευθυντής του κ. Χιώτης. Στη δήλωση αυτή επιτίθεται εναντίον του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου, διότι υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση εφαρμογής της εφαρμογής της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ. (γνωστής κι ως εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου). Θυμίζουμε ότι η εν λόγω εγκύκλιος προέβλεπε τη μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας και την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών τους σχέσεων κατά παράβαση του Συντάγματος (γι’ αυτό άλλωστε και η εφαρμογή της εγκυκλίου ανεστάλη από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ).

Είναι ουσιώδες να αναζητήσει κανείς την αιτία της αναφοράς του κ. Χιώτη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ποιοι ήταν αυτοί που κρύβονταν πίσω από την συγγραφή και εφαρμογή της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου; Οι διατάξεις της, πριν ακόμη καν υπογραφεί, εφαρμόστηκαν παρανόμως από μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη μνημονιακή περίοδο το συγκρότημα του οποίου επιφανές στέλεχος είναι ο κ. Χιώτης πραγματοποιούσε έμμεσες, ή ακόμη και άμεσες επιθέσεις εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους, επιχειρώντας να αποδομήσει τον κλάδο και να προετοιμάσει (όπως έντεχνα έπραττε και εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων) την κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου (που στη συνέχεια ψηφίστηκε αυτούσια ως διάταξη νόμου για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του ΣτΕ) οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κατρούγκαλου στην λυσσαλέα επίθεση εναντίον του, άλλωστε είναι απολύτως ικανός να ανταπεξέλθει. Είναι, όμως, υποχρέωσή μας να καταδείξουμε, στο βαθμό που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, τη σχέση ανάμεσα στα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αναφορά του Διευθυντή του ΒΗΜΑ FM στην υπόθεση δεν είναι τυχαία. Η εκπεφρασμένη άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να επαναφέρει την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο φυσικό της χώρο, το Υπουργείο Παιδείας, και η κατάργηση αντισυνταγματικών διατάξεων που μετατρέπουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε είλωτες και τα ιδιωτικά σχολεία σε πρατήρια πτυχίων, έχει προφανώς θορυβήσει όσους μέχρι σήμερα απροκάλυπτα ευνοούνταν, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και τους πολιτικούς τους προστάτες. Αφήνουμε τον αμερόληπτο πολίτη να κρίνει.

ΥΓ Με αφορμή τον επιθετικό μηντιακό κιτρινισμό των τελευταίων ημερών, είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε με την πάντα επίκαιρη συμβουλή του μεγάλου διανοητή Noam Chomsky που περιέχεται στο βιβλίο του Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies  (1989):

«Οι πολίτες στις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να παρακολουθούν μαθήματα διανοητικής αυτοάμυνας, ώστε να προστατεύονται από την απόπειρα χειρισμού και ελέγχου τους (από τα εταιρικά ΜΜΕ) και να μπορούν να θέσουν τις βάσεις της ουσιαστικής δημοκρατίας». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)