to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 03.06.2014

Πολιτική

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για τον εμπρησμό στο κτήμα Δρακόπουλου

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει αποφασιστικά, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του δήμου για τη συνολική μετατροπή του χώρου ως πάρκου και να βάλει με σαφήνεια τέλος σε όλα τα άλλα σενάρια


Ολόκληρη η ανακοίνωση

"Το προηγούμενο Σάββατο, τα διατηρητέα και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίσματα που βρίσκονται στο κτήμα Δρακόπουλου στα Πατήσια αποτέλεσαν, για πολλοστή φορά, αντικείμενο εμπρησμού.

 
Πριν δύο εβδομάδες (18/5) είχε μπει φωτιά σε άλλο κτίριο του κτήματος, αλλά με την άμεση παρέμβαση των κατοίκων απετράπησαν τα χειρότερα. Φωτιά είχε εκδηλωθεί και την πρωτοχρονιά του 2012, αλλά και πριν από έξι χρόνια, με αντίστοιχο τρόπο είχε επιχειρηθεί εμπρησμός της βίλας.
 
Το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), προσπαθεί συστηματικά –μέσω real estate– να πουλήσει το σύνολο του κτήματος. Η δημοτική αρχή είτε σιγοντάρει τα σχέδια αυτά, είτε κωφεύει.
 
Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να ακυρώσουν τις παράνομες πράξεις αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, και της κατεδάφισης του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2009.
 
Ο Δήμος Αθηναίων, από το 1985, έχει μετατρέψει σε δημοτικό πάρκο το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, ενώ οι κάτοικοι άνοιξαν το πάρκο το Σεπτέμβρη του 2009, λειτουργώντας παιδική χαρά. Το υπόλοιπο με πολύ κόπο και προσωπική εργασία φιλοξενεί δράσεις αλληλεγγύης και πολιτισμού.
 
Παρ’ όλα αυτά, είναι φανερό ότι όσοι προσπαθούν να παραδώσουν το χώρο στα συμφέροντα της οικοδόμησης, δε σταματούν να ελπίζουν και να δρουν υπογείως.
 
Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει αποφασιστικά, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του δήμου για τη συνολική μετατροπή του χώρου ως πάρκου και να βάλει με σαφήνεια τέλος σε όλα τα άλλα σενάρια. Επιπλέον, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, να σχεδιαστεί η συνολική αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, η ένταξή τους στην αισθητική του πάρκου και η αξιοποίησή τους για τις ανάγκες των κατοίκων".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)