to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 08.10.2022

Κοινωνία

Ανακοίνωση ΓΑΔΑ: «Ε, δεν έγινε και τίποτα στη χτεσινή πορεία»

«Ομαλά» ολοκληρώθηκε, παρά το ξύλο και τα χημικά, η χτεσινή πορεία κατά της ακρίβειας σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ


(φωτ. αρχείου)

Οι χτεσινές βιαιότητες της ΕΛ.ΑΣ απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν με πορεία για το καθεστώς ακρίβειας «παραγράφονται» όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. 

Η παραμόρφωση της πραγματικότητας, είναι εξάλλου πολύ γνωστή τακτική της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή πορεία κατά της ακρίβειας, στην οποία καλούσαν διάφορες συλλογικότητες, οι διαδηλωτές έγιναν δέκτες και μάρτυρες ενός κρεσέντου βίας, χημικών και ξύλου για ακόμα μία φορά, με τη δικαιολογία ότι ο σχηματισμός της πορείας θέλησε να καταλάβει και τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Βέβαια, με τον σχετικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων (Νόμο 4703/2020 περί «Δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων»), αυτός ο λόγος είναι αρκετός για να επιτεθούν τα ΜΑΤ και λοιπές δυνάμεις καταστολής μαζικά σε κόσμο που διαδηλώνει. 

«Την 20.00 ώρα, ξεκίνησε η πορεία των ατόμων, με συνεχείς στάσεις και προσπάθεια των πορευομένων να καταλάβουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ενώ πρώτα ισχυρίστηκαν πως οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν πρώτοι και έτσι θέλησαν να δικαιολογήσουν την βαρβαρότητα με την οποία έδειραν τον κόσμο, ύστερα μας ενημέρωσαν πως «Ε, δεν έγινε και τίποτα, η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά». 

Παραπάνω, όμως, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, αρχικά με τη χρήση των ασπίδων και στη συνέχεια λόγω της συνεχούς προσπάθειας των διαδηλωτών για κατάληψη όλου του οδοστρώματος της οδού Σταδίου, με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων». Τα «αναγκαία μέσα» που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ ήταν τα «συνηθισμένα», αφού επιτέθηκαν  με χημικά και κρότου λάμψης ενώ τους χτύπησαν και με τα γκλομπ.

Τελικά, σημειώθηκαν επεισόδια στη χτεσινή πορεία ή έγινε ομαλά; 

Οι άνθρωποι που δέχτηκαν τη βαρβαρότητα της ΕΛ.ΑΣ για ακόμη μία φορά, καθώς και τα χτεσινά βίντεο των παρευρισκόμενων, διαψεύδουν την ΓΑΔΑ κατηγορηματικά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

Την 19.00 ώρα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2022, μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων και Σωματείων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 400 περίπου ατόμων, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Για την ανωτέρω συνάθροιση είχε εκδοθεί και κοινοποιηθεί στους οργανωτές, Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών (σύμφωνα με το Νόμο 4703/2020 περί «Δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων»), με την οποία οριοθετείτο η επακόλουθη πορεία που θα πραγματοποιείτο, στην κατάληψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας στην οδό Σταδίου, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η κίνηση των οχημάτων.

Την 20.00 ώρα, ξεκίνησε η πορεία των ατόμων, με συνεχείς στάσεις και προσπάθεια των πορευομένων να καταλάβουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου. Την 20.30 ώρα, στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για την οριοθέτηση της πορείας, προκειμένου να τις διασπάσουν και καταλάβουν όλο το οδόστρωμα, διαταράσσοντας την κοινωνικοοικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, αρχικά με τη χρήση των ασπίδων και στη συνέχεια λόγω της συνεχούς προσπάθειας των διαδηλωτών για κατάληψη όλου του οδοστρώματος της οδού Σταδίου, με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων. Στη συνέχεια η πορεία συνέχισε οριοθετημένη, σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Πανεπιστημίου και τελικά κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου την 21.30 ώρα ολοκληρώθηκε ομαλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)