to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 05.05.2022

Πολιτική

Ανάκληση των απολύσεων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητάει η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που, δύο χρόνια μετά τις απολύσεις 17 εργαζόμενων, έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα, ύστερα από την απεργία των 3 εβδομάδων του σωματείου των συμβασιούχων τον Απρίλιο του 2020.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που, δύο χρόνια μετά τις απολύσεις 17 συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την Υπηρεσία Ασύλου, προχωράει εκ νέου στην απόλυση των 10 συναδελφισσών που παρέμειναν στην εργασία τους, έπειτα από αιτήσεις επί ασφαλιστικών μέτρων, ύστερα από την απεργία των 3 εβδομάδων του σωματείου των συμβασιούχων τον Απρίλιο του 2020. Μάλιστα 3 από αυτές είναι εγκυμονούσες, και κάποιες μητέρες μικρών παιδιών που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ακόμα και 8 χρόνια.  Πρόκειται για 10 συμβασιούχους από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και η Πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων στην υπηρεσία ασύλου.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής προχώρησε σε ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπόλοιπων συμβασιούχων – περίπου 800 – και απολύει μόνο τους/τις 10 από τους παλιότερους/ες συναδέλφους/ισσες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές και στρέφονται ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, ενώ θέλουν να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους.

Το  Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασύλου στελεχώνεται επί το πλείστον από την αρχή της ίδρυσής της, κυρίως με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο στόχος είναι οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμα υπό το καθεστώς της ομηρίας και του εκβιασμού, με μειωμένα δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις εργαζόμενες και απαιτεί:

  • Να ανακληθούν οι απολύσεις των 10 συναδέλφων και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου
  • Να στελεχωθεί πλήρως η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών μέσω μόνιμων διορισμών με υπαλλήλους με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)