to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 03.05.2013

Οικονομία

Ανάκαμψη με νέα μαγαζιά στο ...Κολωνάκι "βλέπει" το Economist

Σημάδια που υπόσχονται ανάκαμψη και νέα καταστήματα "είδε" στο κέντρο της Αθήνας, το περιοδικό του βρετανικού κατεστημένου Economist, εκτιμώντας πως "οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας ...δεν θυμίζουν αυτούς του παρελθόντος"


«Πολλά υποσχόμενα σημάδια  στο κέντρο της Αθήνας», είδε ο συντάκτης άρθρου στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Economist, εκτιμώντας πως ο πεζόδρομος της Ερμού ...έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο ...Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι σερβιτόροι  των εστιατορίων που άλλοτε επιδίδονταν σε άγρα περαστικών  για να γεμίσουν τα άδεια μαγαζιά τους. 

Tο οικονομικό κλίμα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον  Ιούνιο του 2012 , οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit, αναφέρεται στο άρθρο. 

"Οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί για την καλοκαιρινή σεζόν, ξανάρχισαν τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, σταδιακή επιστρέφει η ρευστότητα με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης που στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ ενώ ανακάμπτουν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί 9%. Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα, ωστόσο οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος", υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Economist. 

"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως οι καταναλωτές δεν θα γίνουν οι "πρωτοπόροι" της ανάκαμψης. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους", εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου του Economist αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες. 

"Αυτό που μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές είναι οι ξένες επενδύσεις. Αλλά η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί», καταλήγει ο αρθογράφος του βρετανικού περιοδικού.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)