to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 01.04.2015

πηγή: tovima

Οικονομία

Ανάκαμψη εσόδων 400 εκατ. ευρώ το Μάρτιο - ανάσα στην κυβέρνηση

Το δημόσιο έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου


Μετά από δύο πολύ δύσκολους μήνες για τη χώρα, το Μάρτιο σημειώθηκε αισθητή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων που επανέφερε τα χαμόγελα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο μέρα με τη μέρα συγκεντρώνει τα χρήματα για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του δημοσίου όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους δανειστές μας.

Σύμφωνα με απόλυτα διαστραυρωμένες πληροφορίες τα έσοδα του δημόσιου (το ταμείο) μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ήταν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από τους στόχους του μήνα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία συλλέγονται από τις τράπεζες σε καθημερινή βάση και από χθές το βράδυ βρίσκονται και στα χέρια των τεχνικών συμβούλων των δανειστών προκειμένου να αναλυθούν και να διαμορφώσουν τη δημοσιονομική εικόνα του τριμήνου, δεδομένου ότι με την εξέλιξη αυτή καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης εσόδων τον Ιανουάριο των εκλογών που είχε ανέλθει σε 930 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα θα ολοκληρωθεί σήμερα, αφού προσμετρηθούν και τα στοιχεία από την τελευταία ημέρα των πληρωμών που ήταν η Τρίτη 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 159 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τη "ρύθμιση - εξπρές" των χρεών στο δημόσιο, από πληρωμές ΦΠΑ του προηγούμενου διμήνου αλλά και από την κίνηση που παρατηρείται στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτων και συναλλαγές που γίνονται σε ακίνητα μεγάλης αξίας.

Ωστόσο η αναλυτική εικόνα για τις πηγές των αυξημένων εσόδων θα γίνει γνωστή μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, αν και η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων συνεχίζεται.

Οπως έγραψε "το Βήμα της Κυριακής" το επόμενο δεκαήμερο παραμένει κρίσιμο καθώς στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών, οι οποίες δεν αναμένεται να συμμετέχουν. Από τους υπόλοιπους ένα μεγάλο ποσό είχε πωληθεί σε ιδιώτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)