to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 12.01.2013

Κοινωνία

Ανακάλυψη τεράστιας ομάδας «κβάζαρ» - πυρήνες αρχαίων γαλαξιών

Οταν νιώθεις πολύ μικρός μπροστά στο σύμπαν, θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τίτλος!


Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν, μια ομάδα από κβάζαρ (κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας), η οποία για να διανυθεί χρειάζονται 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

 Η απίστευτα τεράστια κλίμακα της ομάδας των «ημιαστέρων», δείχνει να αψηφά τη Κοσμολογική Αρχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την υπόθεση δηλαδή ότι το Σύμπαν είναι ισότροπο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

 Τα κβάζαρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο Σύμπαν και πρόκειται για πυρήνες αρχαίων γαλαξιών.

 «Είναι γνωστό από το 1982 ότι τα κβάζαρ έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε σύνολα ή «δομές» εκπληκτικά τεραστίων διαστάσεων, δημιουργώντας απίστευτα μεγάλες ομάδες κβάζαρ, ή αλλιώς LQG», αναφέρουν οι ερευνητές.

 Η τεράστια ομάδα κβάζαρ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έχει διαστάσεις 500 μεγαπαρσέκ (1 μεγαπαρσέκ ισούται με 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός).

 Επειδή η ομάδα LQG επιμηκύνεται, η μεγαλύτερη διάστασή της είναι 1.200 μεγαπαρσέκ, ή 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός, εξηγούν οι αστρονόμοι.

 Το μέγεθος αυτό είναι 1600 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση του Γαλαξία της Γης στον πλησιέστερο γαλαξία, την Ανδρομέδα.

Πηγή: ΑΠΕ


Και το παρακάτω από το Econews με περισσότερες πληροφορίες:


Αστρονόμοι της NASA και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής εντόπισαν τον μεγαλύτερο γνωστό σπειροειδή γαλαξία στο σύμπαν εξετάζοντας δεδομένα του δορυφόρου Galaxy Evolution Explorer (Galex).

Γύρω από το γαλαξία NGC 6872 εντοπίστηκε μια τεράστια ζώνη υπέρυθρου φωτός από νεαρά αστέρια, ένδειξη ότι ο γαλαξίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τον Milky Way στον οποίο βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα.

Ο γαλαξίας NGC 6872, βρίσκεται σε απόσταση 212 εκατ. ετών φωτός στον αστερισμό Ταώς, έχει διάμετρο πάνω από 522.000 έτη φωτός και ήταν ήδη γνωστός στους αστρονόμους ως ένας από τους μεγαλύτερους σπειροειδείς γαλαξίες.

Κοντά στον NGC 6872 βρίσκεται ο φακοειδής γαλαξίας IC 4970, ο οποίος φαίνεται ότι διαπέρασε τη σπείρα στους πρόσφατους αστρονομικούς χρόνους.

—Το αρχαιότερο άστρο

Αμερικανοί αστρονόμοι του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το αρχαιότερο άστρο στο σύμπαν ηλικίας τουλάχιστον 13,2 δισεκατομμυρίων ετών, που σημαίνει ότι σχηματίστηκε λίγο μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang).

Το άστρο (με την ονομασία HD 140283) βρίσκεται στη σχετικά κοντινή απόσταση των 186 ετών φωτός από τη Γη και μελετάται από τους αστρονόμους εδώ και αιώνα, αλλά μόλις τώρα υπολόγισαν σωστά την ηλικία του.

Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά μόνο από υδρογόνο και ήλιο (δεν έχει βαρύτερα μέταλλα), που αποτελεί ένδειξη της ηλικίας του.

—Πρωτοφανής ομάδα από κβάζαρ

Διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Ρότζερ Κλάους του βρετανικού πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, ανακάλυψε τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο σύμπαν.

Πρόκειται για μια γιγάντια ομάδα κβάζαρ (ενεργών γαλαξιακών πυρήνων), που ένα διαστημόπλοιο με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόταν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια για να τη διασχίσει.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.

Ως κβάζαρ στην αστρονομία εννοείται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή (σαν αστέρας), παρά ως εκτεταμένο σώμα (όπως οι γαλαξίες).

Η ομάδα κβάζαρ που μόλις ανακαλύφθηκε, έχει μήκος περίπου 1.200 μεγαπαρσέκ ή 1.200 εκατ. παρσέκ (κάθε παρσέκ είναι 3,3 έτη φωτός), δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες πίστευαν πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει κάποια συμπαντική δομή μεγαλύτερη από 370 μεγαπαρσέκ.

Σε αμφισβήτηση τίθεται και η ίδια η «Κοσμολογική Αρχή» του Αϊνστάιν ότι το σύμπαν σε μεγάλες κλίμακες είναι το ίδιο από όπου κι αν το παρατηρήσει κανείς.

econews


2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)