to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανακαλύφθηκε η πύλη της βιβλικής πόλης Γκαθ, πατρίδας του Γολιάθ

Μια τεράστια πύλη ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πιθανότατα είναι η είσοδος της βιβλικής πόλης Γκαθ η οποία στην ακμή της θεωρείτο ως η μεγαλύτερη μητρόπολη στην περιοχή.


Μια τεράστια πύλη ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πιθανότατα είναι η είσοδος της βιβλικής πόλης Γκαθ η οποία στην ακμή της θεωρείτο ως η μεγαλύτερη μητρόπολη στην περιοχή.

Η Γκαθ βρισκόταν υπό κατοχή έως το 9ο αιώνα π.Χ., από τους Φιλισταίους και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ήταν η πόλη του μεγαλόσωμου και αήττητου Γολιάθ με το οποίο μονομάχησε ο νεαρός Δαυίδ, μετέπειτα βασιλιάς του Ισραήλ, σκοτώνοντάς τον με την πέτρα που εκσφενδόνισε εναντίον του.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πόσο εντυπωσιακή πρέπει να ήταν η αρχαία πόλη δήλωσε στο livescience ένας εκ των επικεφαλής αρχαιολόγων, ο Aren Maeir, από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος από τα τείχη μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη πόλη ήταν, ίσως η μεγαλύτερη στην περιοχή εκείνη την εποχή (10ος – 9ος αιώνας π.Χ.).

Τα τείχη ανακαλύφθηκαν στην πόλη Tell es-Safi η οποία κατοικείτο συνεχόμενα για 5.000 χρόνια, έως ότου οι άραβες κάτοικοι του εγκατέλειψαν την περιοχή το 1948.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από το 1899, όμως μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτή η αρχαιολογική αξία της περιοχής.

Η πόλη εικάζεται πως καταστράφηκε το 830 π.Χ. από τον βασιλιά Χαζάελ της Δαμασκού.

Επίσης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, ένα εργαστήριο σιδήρου, και ένα ναό των Φιλισταίων με ορισμένα κεραμικά σκεύη. Σε ορισμένα από αυτά η τεχνοτροπία έχει επιρροές από αντίστοιχη ισραηλιτική κάτι που μαρτυρά πως υπήρχε πολιτισμική ανταλλαγή παρά τον πόλεμο μεταξύ των δύο λαών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)